SPOZNAJTE GLOBINE JADRANA – TOP 5 LOKACIJ ZA POTAPLJANJE NA HRVAŠKEM

Poletni meseci na morju niso rezervirani le za poležavanje na plaži, temveč so idealni za številne morske aktivnosti, med njimi tudi za raziskovanje podvodnih lepot – potapljanje.

potapljanje 1
Foto: Valamar (www.valamar-experience.com)

Hrvaška pod gladino morja skriva več kot 110 registriranih in opisanih potapljaških destinacij, ki vključujejo prizore starodavnih jadrnic in koralnih travnikov na navpičnih podvodnih stenah, morskih jam in razbitin bojnih ladij, v katerih živijo pisane jate rib.

potapljanje 2
Foto: TZ grada Hvara (visithvar.hr/hr/see-and-do/sport-i-rekreacija/)

Pokukajte v Jadransko morje na eni od organiziranih tur za izkušene potapljače ali uživajte v svojem prvem potopu v eni od številnih potapljaških šol za začetnike. Izbira potapljaških lokacij na Hrvaškem je velika in vsaka ima svojo zgodbo, tukaj pa je naših 5 predlogov:

Potopljena grška ladja „Peltastis“, otok Krk

Med Šilom in uvalo Klimno obstaja množica zalivčkov, ki so primerni za potapljanje. Najbolj popularno je področje, kjer se na približno 50 – 100 metrov od obale in na globini 32 metrov, nahaja potopljena grška ladja „Peltastis“. Domačini potopljeni ladji pravijo „Grk“, ker je v trenutku potopitve 7. januarja 1968, ta pripadala grškemu ladjarski družbi in tako se je razbitine prijelo tudi to ime.

potapljanje 3
Foto: TZ otoka Krka (krk.hr/ponuda/outdoor-aktivnosti/)

V noči iz 7. na 8. januar 1968, je ladja v viharnem vremenu (burji) z levim bokom zadela skalnato obalo in se potopila približno 50 metrov od obale. Lupina ladje leži s premcem, ki se nahaja na globini 15 do 16 metrov, obrnjena proti obali, medtem, ko se krma nahaja na globini 32 metrov.

potapljanje 4
Foto: TZ otoka Krka (krk.hr/ponuda/outdoor-aktivnosti/)

Razbitina ladje je zelo bogata z morsko floro in favno, prav posebno doživetje pa je nočni potop, ko je možno to podvodno življenje še bolje spoznati.

potapljanje 5
Foto: TZ otoka Krka (krk.hr/ponuda/outdoor-aktivnosti/)

Več informacij najdete na spletni strani Turistične skupnosti otoka Krka.

Katedrala, otok Premuda

potapljanje 6
Foto: Premuda Diving (www.premuda-diving.com/si/potapljanje)

Podvodna Katedrala, ki se nahaja nedaleč od otoka Premuda v Zadarskem arhipelagu je ena od najbolj atraktivnih potapljaških lokacij na Hrvaškem. Gre za sistem podvodnih jam, na globini približno 30 metrov.  Ime „Katedrala“ je dobil po ogromnem notranjem prostoru oz. nekakšni dvorani nad katero se nahaja plitva izbdolbina v obliki kamene kupole. V ta prostor skozi mnoge odprtine prodira svetlobe in ga dodatno osvetljuje ter ga obarva turkizno modro.

potapljanje 7
Foto: Premuda Diving (www.premuda-diving.com/si/potapljanje)

Morsko življenje na tej lokaciji je posebno doživetje polno raznolikosti. Na platoju se najdejo mnoge rakovice, hobotnice, a v sami dvorani „Katedrale“ se nahaja množica raznih spužev, ožikalkarjev in mnogoščetincev. Na pesku pa se najdejo jate rib kot so trlja (bradač), frater, šarg in druge, marsikdaj pa tudi jate gofov.

potapljanje 8
Foto: Premuda Diving (www.premuda-diving.com/si/potapljanje)

Več informacij najdete na spletni strani potapljaškega centra Premuda Diving.

„Vodnjak Kampanel“, Pakleni otoci (Peklenski otoki)

Eksotični Peklenski otoki so pravo nasprotje svojega imena, saj so popularna destinacija za kopanje, raziskovanje in za vse ljubitelje potapljanja. V morju ob otočku Vodnjak, ki leži le nekaj 100 metrov zahodno od mesta Hvar, se nahajajo številni navpični grebeni, ki so poznani kot „Sika od Vodnjaka“. Med njimi je najbolj poznan kamniti obelisk, ki spominja na zvonik, zaradi česar so mu domačini nadeli ime „Kampanel“.

potapljanje 9
Foto: Valamar (www.valamar-experience.com)

Na lokacijo potopa je možno priti samo z ladjo, hkrati pa, ker lokacije ni enostavno najti in so zato potrebne izkušnje, se za to turo priporoča vsem potapljačem voden in organiziran potop. Potop se nato prične s spustom ob sidrni vrvi na vrh Kampanela, ki se nahaja na približno 10 metrov globine. Stene „Kampanela“ se nato skoraj vertikalno spuščajo do globine 55 metrov in platoja, za katerim se robovi izgubijo naprej v globine morja.

potapljanje 10
Foto: Diving Center Viking Hvar (https://viking-diving.com/vodnjak/)

Kampanel bo navdušil vse potapljače s svojo barvitostjo in raznovrstjo morskih živali in rastlin. Obarvajo ga predvsem korale, med njimi pa predvsem čudovite rdeče gorgonije. Med živalmi pa je možno videti murene, ugorje pa tudi hobotnice in mnoge druge morske živali.

potapljanje 11
Foto: Diving Center Viking Hvar (https://viking-diving.com/vodnjak/)

Več informacij najdete na spletni strani Turistične skupnosti mesta Hvar.

Otoček „Bijelac“, otok Lastovo

Najbolj poznana potapljaška lokacija otoka Lastovo in hkrati tudi ena izmed najlepših v Evropi, je otoček Bijelac. Na površju sicer izgleda kot otoček, a se že na globini 10 metrov razcepi na dva dela, ki se nato spuščata do 60 metrov globine. Takšna struktura otočka nudi tako podvodni prehod in omogoča, da se potapljači potopijo pod otok in skozi njega.

potapljanje 12
Foto: TZ Lastovo (tz-lastovo.hr/sto-raditi/ronjenje/)

Sidrišče ob otočku je približno 10 metrov od njegovega severnega dela in potapljanje bo najboljše (in je tudi obvezno) v spremstvu izkušenega vodiča iz enega od pooblaščenih potapljaških centrov. Potop se nato opravi iz jugozahodne smeri kjer se po cca. 10 metrih vstopi v kratki tunel, nato v manjši prostor in naprej v razcep pod otokom.

potapljanje 13
Foto: TZ Lastovo (tz-lastovo.hr/sto-raditi/ronjenje/)

Tu boste našli čudovite korale gorgonije raznih barv, ki tvorijo enega najlepših „gozdov“ gorgonij na Jadranu, in okrašujejo skalnate pečine. Med živalmi boste na tej lokaciji našli številne morske zvezde, jastoge in tabinje pa tudi murene.

potapljanje 14
Foto: TZ Lastovo (tz-lastovo.hr/sto-raditi/ronjenje/)

Več informacij najdete na spletni strani Turistične skupnosti občine Lastovo.

„Baron Gautsch“, Rovinj

Med najbolj znanimi razbitinami severnega Jadrana je vsekakor potniška ladja „Baron Gautsch“, ki leži neposredno pred Rovinjem. Leta 1914 je ta Avstrijska potniška ladja, ki je bila zgrajena 1908, tragično potonila, ko je zadela morsko mino. Razbitino je nato leta 1958 odkril slovenski potapljač in je z leti ter razvojem potapljanja postajala vedno bolj priljubljena potapljaška lokacija. Potapljanje k razbitini je dovoljeno le organizirano preko pooblaščenih potapljaških centrov, priporoča pa se potapljačem z več potopi.

potapljanje 15
Foto: TZ grada Rovinja (www.rovinj-tourism.com/si/dozivite/outdoor-in-aktivne-pocitnice/potapljanje)

Pri raziskovanju razbitine se boste najprej podali na odprto morje, 6 navtičnih milj od svetilnika „Sv. Ivan na pučini“, ki leži takoj ob Rovinju. Ladja se nato priveže ob postavljeno bojo, po kateri se nato potapljači spustijo do razbitine. Razbitina je dolga 89 metrov in leži na globini od 28 do 39 metrov. Vidljivost na lokaciji je lahko spremenljiva, prav tako so lahko močnejši tudi morski tokovi, a ne glede bo to za vsakega potapljača eden izmed najbolj zanimivih potopov. Pri spustu v globino, se bo najprej na 28 metrih pojavila zgornja paluba, ladja pa leži pokončno na peščenem dnu na globini 40 metrov.

potapljanje 16
Foto: TZ grada Rovinja (www.rovinj-tourism.com/si/dozivite/outdoor-in-aktivne-pocitnice/potapljanje)

Posebno doživetje bo tudi vstop v samo ladjo, saj je to možno na zgornjih dveh palubah, je pa hkrati vstop v ladjo zaradi varnosti omejen samo na ti dve palubi. „Baron Gautsch“ je tako kljub tragični usodi postal umetni greben in domovanje za mnoge morske živalske in rastlinske vrste ter ena najzaninimivejših razbitin za potapljanje na Jadranu.

potapljanje 17
Foto: TZ grada Rovinja (www.rovinj-tourism.com/si/dozivite/outdoor-in-aktivne-pocitnice/potapljanje)

Več informacij najdete na spletni strani Turistične skupnosti mesta Rovinj.

PREBERITE ŠE ŽMINJ – KRAJ ZA MALCE DRUGAČEN ODDIH ALI IZLET V SRCU ISTRE