Dokončno se poslavljamo od letošnjega poletja, morja, dopustov in toplejših dni, ki ste jih morda preživeli tudi na Hrvaškem. A tudi doma si lahko zmeraj pričaramo nekaj tistega mediteranskega vzdušja z okusi morja, v katerih smo uživali v poletju ob okusnih ribah in kvalitetnem vinu, in, ki nam bo prebudilo marsikakšen spomin na pretekle sončne dni.

Prav za ta namen vam tokrat predstavljamo lahkotni a gurmanski užitek s sredozemskimi okusi ob prijetni kapljici doma – savor plave ribe.
Sestavine:
- 1000 g plave ribe (sardel)
- 1000 g paradižnika
- 300 ml „crne kvasine“ / vinskega kisa
- 200 ml oljčnega olja
- 300 g ostre bele moke
- 1 lovorjev list
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlica popra v zrnu
- sol, poper
Priprava:
- Ribo očistite in odstranite kosti – narežite jo na file
- Očiščene filete osušite, posolite in povaljajte v ostri moki.
- V ponvi segrejte olje in ribo pražite, dokler ne postane zlato rjava, nato pa jo položite na papirnato brisačo, da se ohladi.
- Čebulo očistite in narežite na majhne polmesece ter jo prepražite na istem olivnem olju, dokler se ne zmehča, posolite in dodajte sladkor ter prelijte z mešanico vinskega kisa in vode v razmerju 1:1.
- Kuhajte na majhnem ognju približno trideset minut, dodajte paradižnike, lovorjev list in poper.
- Ko se marinada ohladi, ribo preložite v primerno posodo in jo prelijte z njo. Pred serviranjem jo pustite čez noč v hladilniku.
Recept smo pripravili v sodelovanju z restavracijo Burin iz Crikvenice.

Restavracijo Burin v Crikvenici je leta 1989 ustanovila druga generacija družine Katunar. S predanim delom in strastjo do hrane so ustvarili jedilnico, ki je sčasoma postala simbol kakovosti in pristnosti. Zaradi elegantnega, a sproščenega vzdušja je restavracija odlična izbira za vsako priložnost – od družinskih srečanj in romantičnih večerij do poslovnih kosil.

Nudi jedilnik, ki spretno združuje pristne recepte s sodobnimi kulinaričnimi tehnikami, mediteransko kuhinjo pa združuje z lokalnimi tradicijami. Vsaka jed je pripravljena s poudarkom na svežini in okusu ter zadovolji tudi najbolj prefinjene brbončice.

Restavracija Burin je bila uvrščena tudi v vodnik Gault&Millau 2025. Priporočamo, da jih obiščete in se prepustite izjemnim a tradicionalnim okusom sredozemske kuhinje,

Kontaktirate ali še bolje rezervirate lahko vaš obisk na spletni strani Restavracije Burin. Več o Crikvenici pa lahko izveste na spletni strani Turistične skupnosti mesta Crikvenica.
PREBERITE ŠE 50. MARUNADA V LOVRANU – PRAZNIK OKUSA, TRADICIJE IN GLASBE


Hrvaška je veliko več kot sonce in morje. Spoznajte z nami zanimive ljudi, kulinariko, naravo, dogodke ter možnosti za aktivnosti in namestitev. Obiščite na drugačen način poznane in nove kraje ob morju in na celini. Upamo, da boste ob tem ugotovili: »Oh! Tako Hrvaške še ne poznam.«
