Vsako jesen še dodatno zaznamuje in popestri okusen gozdni plod – kostanji. Mnogi ljubitelji kostanja se tako že veselijo tega letnega časa, da se lahko posladkajo na stojnici s kostanjem ali tudi doma. Na Hrvaškem je opatijsko in predvsem področje Lovrana – zelo znano zaradi maronov, cenjene vrste debeloplodnega kostanja. Maron je namreč večji sorodnik navadnega kostanja in tudi po obliki bolj okrogel in privlačen. Predvsem pa je slajši in zato bolj priljubljen posladek ter se pogosto uporablja za pripravo sladic.

Lovran in njegova okolica je tudi dom edinstvenega festivala maronov – Marunade. Ta festival letos poteka že 49. in se odvije v treh vikendih v oktobru v Lovranu, Dobreću in Liganju. Ob vonju po pečenih maronih, zabavi, glasbi, plesu in različnih športnih dogodkih lahko na festivalu okusite torte, sladice in tradicionalne jedi, pripravljene iz te posebne vrste sladkega kostanja.

Tako vam v tem kostanjevem obdobju predstavljamo tudi kratek in enostaven recept za eno morda najbolj priljubljenih kostanjevih sladic – slastno kostanjevo rolado, ki se bo kot sladica ob toplem napitku prilegla v svežih jesenskih dneh.
Sestavine:
Kostanjeva krema
- 1 kg kostanjev ali maronov
- 200 g masla
- 200 g sladkorja v prahu
- 4 žlice ruma
- 0,5 litra smetane
Biskvit
- 4 jajca
- 125 g sladkorja
- 25 g kakava
- 50 g gustina oz. jedilnega škroba
- 150 g pasiranih kostanjev ali maronov
- Malo vode
Za preliv – glazuro:
- 200 g črne čokolade
- Malo mleka – po želji
Priprava:
- Kostanje skuhamo, olupimo in stisnemo oz. spasiramo v kremno maso. Del pasiranih maronov (cca. 150 g) damo na stran za biskvit.
- Maslo zmehčamo in zmešamo najprej s sladkorjem, dodamo rum, vse skupaj pa nato zmešamo s preostalo pasirano kostanjevo maso in tako dobimo nadev.
- Za biskvit rumenjake zmešamo z malo vode in s sladkorjem, ter mešamo dokler ne dobimo gladko kremo. Kremo nato zmešamo s pasiranimi maroni in dodamo kakav ter jedilni škrob.
- Iz beljakov napravimo sneg, ki ga nato vmešamo v zmes rumenjakov in maronov. Celotno zmes vlijemo v pekač s peka papirjem ter pečemo 10-15 minut pri 200 stopinjah.
- Ko je biskvit pečen ga vzamemo iz pekača ter ga zavijemo in pustimo, da se ohladi.
- Biskvit ponovno razvijemo in nanj za približno prst debelo namažemo kostanjev nadev.
- Nato stepemo smetano in jo namažemo čez kostanjev nadev ter biskvit zavijemo v rolado.
- Raztopimo čokolado, ki jo prelijemo čez rolado za glazuro. Rolado nato postavimo v hladilnik, da se glazura strdi in jo postrežemo.
Želimo vam sladek, jesenski in kostanjev dober tek!
PREBERITE ŠE JESENSKI PREDLOGI ZA IZLET