PLITVIČKE DOLINE – IZLET V ČUDOVITO OKOLICO PLITVIŠKIH JEZER

Razlogov za obisk Plitviških jezer je veliko in med njimi vsekakor prednjači svetovno poznano „zeleno srce“ Hrvaške – Narodni park Plitviška jezera – a področje okoli parka zato ni nič manj zanimivo in vas lahko prijetno preseneti. Plitvičke doline so področje ob parku, ki lahko s svojimi čudovitimi gozdovi, vodami in jamami, ponudi zanimive izletne točke za vso družino. Z nami spoznajte nekaj od teh točk, ki jih enostavno morate spoznati ob vašem bivanju ali izletu na to področje.

plitvičke doline 1
Foto: TZ područja Plitvičke doline (https://plitvickedoline.hr/)

Ranch Dolina Jelenov – posebni živalski vrt na odprtem

Prva in morda najbolj poznana izletniška točka Plitviških dolin je Ranch Dolina Jelenov, ki ponuja vsem obiskovalcem neposredni stik z naravo in divjadjo. Ranch se razprostira na približno 15 hektarih in je dom več kot 100 primerkom divjadi, ki jih ljudje redko vidijo, še redkeje pa se jim lahko približajo in jih nemoteno opazujejo. Na ranchu, ki ga skrbno vzdržuje družina Bićanić, je namreč jelenjad prav posebna, saj je obiskovalci ne motijo. Prav nasprotno, saj te po naravi sicer bolj plahe živali, tukaj dovolijo ljudem, da jih božajo in se z njimi fotografirajo.

plitvičke doline 2
Foto: Rade in Lucija Jug, TZ područja Plitvičke doline

Ogled rancha za obiskovalce traja približno uro in pol, kar bo ob teh posebnih živalskih prebivalcih minilo zelo hitro. Na koncu ogleda pa se boste polni edinstvenih vtisov lahko okrepčali z domačimi priboljški, sokovi in žganjico, ki jih prideluje družina Bićanić in sosednje turistične kmetije.

plitvičke doline 3
Foto: Ranch Dolina Jelena (http://www.ranch-deervalley.com/)

Na koncu naj omenimo, da je zaradi velikega zanimanja potrebno ogled rezervirati vnaprej, najbolje nekaj dni pred prihodom, preko telefona ali e-pošte. Več o Ranchu Dolina Jelenov izveste TUKAJ.


Ranch Terra – odkrivanje lepot Plitviških dolin in jezer s konji

Ranch Terra je družinski ranč, ki ponuja edinstvene jahalne pustolovščine v manjših skupinah po naravnih poteh spektakularne hrvaške pokrajine. Nahaja se v mestecu Irinovac, ki se nahaja le 8 km od narodnega parka Plitviška jezera. Tam vas bodo poleg izkušenih vodičev pričakali tudi umirjeni konji, ki vas bodo varno ponesli na vašo pustolovščino.

plitvičke doline 4
Foto: Ranch Terra (https://ranch-terra.com/)

V ponudbi imajo različne dolžine jahalnih tur, od začetnih do nadaljevalnih, ter prilagojenih za otroke in za odrasle. V lahkotnem hodu, kasu ali morda celo galopu se boste lahko sprostili med jahanjem po čudovitih zelenih travnikih obdanih z gorami in odkrili osupljivo lepoto Plitviških dolin.

plitvičke doline 5
Foto: Ranch Terra (https://ranch-terra.com/)

Več o Ranchu Terra lahko izveste TUKAJ.


Rastoke – pravljično mlinarsko mesto med dvema rekama

Morda ena imed najbolj privlačnih turističnih atrakcij, vsekakor pa eden izmed skritih biserov Hrvaške, je slikovito mestece Rastoke, v katerem življenje od nekdaj diktirata dve reki: majhna Slunjčica in močna Korana. Rastoke so preddverje Plitviških jezer, od katerih so oddaljene 33 kilometrov, in jih njihovemu izgledu primerno imenujejo tudi Male Plitvice.

plitvičke doline 6
Foto: TZ grada Slunja

Vodna sila je bila nekoč glavno in edino gonilo mlinov v Rastokih in prav te stare hiše ter mlini, ki jih je tam na pretek, dajejo mestecu edinstven pečat. Prvi mlin izhaja že iz 17. stoletja, vendar obstajajo domneve, da je še starejši. Največ hiš pa je bilo zgrajenih v poznem 19. in v začetku 20. stoletja. Mlinarsko naselje, ki so ga takrat zgradili domačini, še dandanes živi v sožitju s svojimi rekami in okoliško naravo.

plitvičke doline 7
Foto: TZ grada Slunja

To čudovito mestece, ki ga je svetovna turistična organizacija UNWTO, uvrstila na seznam izjemnih ruralnih turističnih destinacij, bo odlična destinacija za družinski izlet in sprehod po njegovih slikovitih ulicah ob šumenju rek. Obiščite Rastoke in se naužijte miru v sožitju civilizacije in narave.

Več o mestecu Rastoke lahko izveste na spletni strani Turistične skupnosti mesta Slunj.


Baraćeve jame – muzej, ki ga narava ustvarja že milijone let

Samo 20 kilometrov od Narodnega parka Plitviška jezera se nahaja naslednja zanimiva izletna točka – Baraćeve jame (Baraćeve špilje). Po osvetljeni poti med veličastnimi kapniki vas bo v jamo popeljal strokovni vodič, s katerim boste med enournim sprehodom izvedeli vse o tisočletnem nastanku tega podzemnega zaklada in o dragocenih arheoloških najdbah v jami.

plitvičke doline 8
Foto: Slavko Bionda, Baraćeve špilje (https://baraceve-spilje.hr/)

Vsak delček tega naravnega spomenika in vsak korak po njem je fascinanten. Od samega vhoda v jamo in Dvorane gvana (ugibajte po čem in zaradi koga je dobila to ime), Dvorane slonjih stopal, ki je polna stalagmitov, stalaktitov in do deset metrov visokih stebrov (stalagnatov), nekdanjega habitata jamskega medveda in Zmajevega žrela, vse do Dvorane izgubljenih duš, ponujajo Baraćeve jame izjemne prizore podzemnega sveta. In za konec boste lahko to milijone let staro zgodbo za trenutek doživeli, ko se bo ogled za trenutek ustavil in se zavil v popolno temo in tišino, v kateri je ta podzemna kulisa nastajala. Tako bodo lahko obiskovalci to edinstveno podzemno izkušnjo neposredno doživeli in odnesli s seboj poleg vseh drugih izjemnih prizorov.

plitvičke doline 9
Foto: Vlado Butina, Baraćeve špilje (https://baraceve-spilje.hr/)

Baraćeve jame se za obiskovalce odprejo aprila, ko se iz zimskega spanca prebudijo njeni krilati prebivalci. Več o njih in o sami jami lahko izveste TUKAJ.


plitvičke doline 10
Foto: TZ područja Plitvičke doline (https://plitvickedoline.hr/)

V enem vikendu ali celo v enem dnevu lahko tako v Plitviških dolinah božate in hranite plemenite košute in jelene, jahate na konju preko zelenih livad ali skozi zelene gozdove, se spustite v globino in zgodovino zemlje in obiščete slikovito zgodovinsko mestece. In še mnogo več…

Vse zanimivosti in ponudbo Plitvičkih dolin lahko odkrijete na spletni strani Turistične skupnosti področja Plitvičke doline.  

PREBERITE ŠE PONUDBA MESECA – FALKENSTEINER “FUNTASTIČNI” VIKEND ODDIH IN PONUDBA MESECA – ZIMSKO UGODJE NA PLITVIŠKIH JEZERIH