JESENSKI BUČNI KRUH

Poletje gre septembra nezadržno proti koncu in kmalu se bo začela, tako koledarsko kot tudi vremensko, jesen. Jesen prinaša tudi mnoge darove in plodove narave, ki jih je poletje dodobra napolnilo s svojo energijo. In eden od teh so tudi buče, ki predvsem jeseni postanejo del marsikaterega domačega in gostilniškega jedilnika, ter so okusen dodatek ali pa poglaviten del številnih jedi kot so juhe, zavitki, pireji, sladice in tudi kruh.

Foto: TZ Grada Ivanić-Grad

Buče so tako na Hrvaškem kot tudi v Sloveniji pogosto prisoten del predvsem jesenske prehrane in prispevajo tudi k zdravi in uravnoteženi prehrani.  Meso buče je bogato z vitamini, predvsem vitaminom C in beta-karotenom ter antioksidanti, njihova semena pa poleg antioksidantov vsebujejo tudi magnezij in se ponašajo z uravnoteženo maščobno sestavo. Buča pa je na Hrvaškem tudi v središču številnih jesenskih prireditev, kot je naprimer mednarodna prireditev “Bučijada”, ki se odvija vsako letu v oktobru v Ivanić-Gradu nedaleč od Zagreba.

Foto: TZ Grada Ivanić-Grad

V tokratnem receptu lahko poskusite pripraviti okusen bučni kruh, katerega posebnost je, da so v jedi zajeti številni pridelki iz buč – bučno meso, bučna moka, bučna semena in bučno olje

Sestavine:

  • 375 g buč mariniranih s kardamomom
  • 500 g koruzne moke
  • 150 g ržene moke
  • 100 g bučne moke
  • 100 g celih bučnih semen
  • 500 ml vode
  • 40 g svežega kvasa
  • 50 ml tople vode
  • 60 ml bučnega olja
  • 2 žličke soli
  • 2 žličke sladkorja

Priprava:

  1. Segrejte pol litra vode (voda ne sme zavreti).
  2. Koruzno moko in bučna semena vsujte v posodo za mešanje in vse skupaj zalijte s segreto vodo ter dobro premešajte
  3. Bučo očistite, narežite na kocke 1×1 cm in marinirajte s kardamomom in malo soli.
  4. V ločeni posodi raztopimo v vodi svež kvas z malo sladkorja in pustimo vzhajati na toplem.
  5. V ohlajeno zmes koruzne moke in bučnih semen dodajte vzhajan kvas, rženo in bučno moko, bučno olje, sol in preostanek sladkorja ter marinirano svežo bučo s kardamomom ter vse premešamo.
  6. Z oljem namažite model za kruh. Testo za kruh preložite v model in ga poravnamo z mokro žlico.
  7. Pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in pustite približno 20 minut, da testo vzhaja.
  8. Kruh nato pecite pečici pri 180°C približno 40-45 minut, da dobi lepo rjavo barvo.

Kruh lahko postrežete še topel ali pa ohlajen. Lahko ga ponudite z narezki ali pa samega z malo masla, saj je že sam lahko posebej okusen užitek.

Želimo vam dober tek!

Za recept se najlepše zahvaljujemo Okusom hrvatske tradicije.