“ISTRA NA KROŽNIKU” – VABRIŽANSKE PARNE FRITULE

“Istra na pijatu” predstavlja inovativno gastro-kulturno platformo, ki jo je ustvarila Lenka Šajina, interpretka dediščine in ambasadorka Slow Fooda, in je edinstven pristop k predstavitvi istrske kulinarične tradicije. “Istra na krožniku” je več kot gastronomski projekt – je prostor, kjer interpretacija dediščine obuja tradicijo, kjer vsaka jed postane okno v bogato istrsko zgodovino, skozi jedi pa se izkusijo pristni okusi in arome, zaradi katerih je Istra tako edinstvena destinacija.

Fritule 1
Foto: Istra na pijatu, Facebook

Tokrat vam skupaj z “Istra na pijatu” predstavljamo vabrižanske parne fritule iz področja Tar-Vabriga v Istri. Ta okusna sladica, ki jo pri nas imenujemo tudi “miške”, se pripravlja s pestro kombinacijo sestavin kot so jabolka, rozine in mleti orehi, in se bo prilegla predvsem dobri družbi in kozarcu vina.

Fritule 2
Foto: Ribarska kuća Santa Marina – Al Penon (Facebook)

Vabrižanske parne fritule in druge istrske ribje jedi pa lahko tudi poskusite na najbolj avtentičen način z obiskom restavracije “Al Penon”, gostoljubne in simpatične ribje restavracije, ki se nahaja v uvali Santa Marina v občini Tar-Vabriga. To lahko združite še z obiskom interpretacijskega centra “Ribarska kuća Santa Marina”, kjer boste lahko spoznali ribiško življenje in zgodovino lokalnih prebivalcev Istre.

Fritule 3
Foto: Ribarska kuća Santa Marina – Al Penon (Facebook)

SESTAVINE (za 4 osebe)

  • Jabolka (sveža, naribana) – 0,5kg
  • Rozine – 200g
  • Sladkor – 70g
  • Pomarančna in limonina lupinica
  • Rum (po želji) – 2dcl
  • Mleti orehi – 200g
  • Temna čokolada za kuhanje – 150g
  • Moka (gladka) – 150g
  • Drobtine – 100g
  • Olje za cvrtje
  • Kristalni sladkor za posip

PRIPRAVA

  1. Jabolka olupimo in drobno naribamo, nato pa jih damo v lonec. Dodamo rozine, sladkor, pomarančno in limonino lupinico, malo ruma.
  2. Dolijemo vodo, da prekrije jabolka, in zavremo.
  3. Ko jabolka začnejo rahlo razpadati, dodamo mlete orehe in temno čokolado ter vse skupaj poskusimo in po potrebi še dodamo sestavine po okusu.
  4. Ko zmes izgubi tekočino, zmanjšamo ogenj in postopoma dodajamo moko in drobtine ter mešamo. Pazite, da se zmes ne zažge!
  5. Zmes odstavimo in ohladimo.
  6. Ohlajeno zmes oblikujemo v majhne kroglice
  7. V ponvi zagrejemo olje (toliko, da je primerno za crvtje in pokrije kroglice) in kroglice nekaj minut cvremo v vročem globokem olju da porjavijo.
  8. Takoj ko so fritule pečene, jih vzamemo iz olja in položimo na papir ali papirnato brisačo, da se olje odcedi.
  9. Fritule potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

“Istro na krožniku” boste lahko odkrivali na družbenih omrežjih in spodnjih povezavah. Skupaj z Lenko pa vas vabimo, da jih obiščete tako na spletu ali na prihodnjih dogodkih.

FACEBOOK: https://www.facebook.com/people/Istra-na-pijatu/61564223979852/
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/istra_na_pijatu/

Več informacij o področju Tar-Vabriga pa najdete na spletni strani Turistične skupnosti Tar-Vabriga.

PREBERITE ŠE LOVRAN – DNEVI ČEŠENJ