BAŠKA VODA – OBMORSKO MESTECE V OBJEMU PLANINE BIOKOVO

Baška Voda se nahaja v Makarskem primorju, v srcu Dalmacije in ob vznožju veličastnega masiva planine Biokovo, kjer lahko v senci borovcev uživate v najbolj impresivni mešanici kristalno čistega morja in bisernih prodnatih plaž.

To čudovito mesto, tako kot tudi drugi kraji v občini – Promajna, Bratuš, Krvavica, Bast in Topići – ponujajo vse, kar potrebujete za nepozaben oddih ob morju.

Foto: TZ Baška Voda

Baška Voda, nekdanje naselje delavcev, trgovcev in pomorščakov je s pridnim delom domačinov postala sodobno turistično mesto z vsemi potrebnimi kapacitetami in vso pristnostjo ter izvirnostjo manjšega mediteranskega mesta.

Čudovite prodnate plaže

Baška Voda ima odlično turistično ponudbo, v kateri izstopa več kot 6 km čudovitih prodnatih plaž, ki se razprostirajo v senci borovcev. Ena izmed njih – plaža Nikolina – je redno na vrhu vseh izborov najlepših plaž na Jadranu in širše.

Foto: TZ Baška Voda

Povprečna osončenost Baške vode je več kot 2.700 ur letno, med letom pa lahko uživate tudi v do 150 popolnoma jasnih dnevih. Povprečna letna temperatura zraka je 17,6 °C; poleti 25,9 °C, pozimi 10,3 °C. Temperatura morja se poleti dvigne tudi do 26 °C in pozimi nikoli ne pade pod 12 °C. Povprečna količina padavin je 1.033 mm, pri čemer so zime trikrat bolj deževne kot poletja, ko so značilne predvsem kratkotrajne padavine.

baška voda 5
Foto: TZ Baška Voda

Vlažnost zraka je od 55 do 70 odstotkov in je vselej prijetna za ljudi. Najpogostejši vetrovi so burja, jugo in maestral. Burja (severovzhodni veter) je lahko zelo močna, vendar ima to prednost, da razprši oblake in prinaša jasno vreme.

baška voda 4
Foto: TZ Baška Voda

Družinska namestitev v Baški Vodi velja za eno najboljših na Hrvaškem in pogosto so zasebni ponudniki namestitev na tem območju med dobitniki nagrad za kakovost njihove ponudbe. Bivate lahko v zasebnih družinskih hišah z apartmaji v bližini morja ali v hišah z bazeni. Če se odločite za bivanje v hotelih pa lahko izbirate med kakovostnimi hoteli s 4 zvezdicami na vrhunskih lokacijah.

Foto: Hoteli Baška Voda

Raj za vse aktivne popotnike

baška voda 7
Foto: TZ Baška Voda

Baška voda ima tudi odlično ponudbo za aktivni turizem in lahko bi rekli, da je pravi mali raj za ljubitelje vodnih športov, potapljanja, kolesarjenja, pohodništva, plezanja, sprehodov v naravi, hkrati pa lahko tudi ​​ljubitelji gora uživajo v čudovitem Biokovu v zaledju.

Foto: TZ Baška Voda

Na voljo so vam tudi zanimivi izleti, tako da lahko iz Baške Vode zelo enostavno poleg omenjenega Biokova obiščete tudi kanjon Cetine, Rdeče in Modro jezero, slapove Krke, znamenito svetišče Medjugorje (Međugorje), otoka Brač in Hvar ter mesti Split in Dubrovnik.

Vse za ljubitelje dobre hrane in zgodovine

baška voda 8
Foto: TZ Baška Voda

Številne restavracije in dalmatinske konobe v Baški vodi vam bodo ponudile odlično sredozemsko prehrano, ki temelji na ribah, morskih sadežih in lokalnih pridelkih.

baška voda 9
Foto: TZ Baška Voda

Ljubitelji kulture in zgodovine bodo tudi prišli na svoj račun, saj arheološke najdbe, ki se hranijo v arheološkem muzeju, potrjujejo, da so na področju Baške Vode živeli ljudje že več kot štiri tisoč let pred Kristusovim rojstvom. V antiki pa se je na lokaciji današnje Baške Vode nahajalo ilirsko – rimsko naselje Aronia. Na griču Gradina, v središču današnjega mesta, se je zaradi varovanja vode formiralo utrjeno naselje s suhozidanim obzidjem. 

Foto: TZ Baška Voda

V Baški vodi boste lahko obiskali tudi poseben Malakološki muzej z izjemno zbirko školjk kot tudi Arheološko muzejsko zbirko, po samem mestu pa tudi okoliških krajih pa se nahajajo številni ohranjeni sakralni objekti.

Foto: TZ Baška Voda

Upamo, da boste uživali v čarih narave, kulture in kulinarike in na najboljši način spoznali, zakaj je bilo napisano, da v Baški Vodi “… tudi človek, ki umira, tukaj spet oživi.” In želimo, da vam ob dobro znanem dalmatinskem čaru in gostoljubju domačinov, to mesto postane vaš morebitni drugi dom, kamor se boste radi vedno znova vračali,  kot mnogi popotniki pred vami.

Foto: TZ Baška Voda

Več o Baški Vodi, dalmatinskem mestu med morjem in gorami, lahko izveste na spletni strani Turistične skupnosti Baška Voda. Hkrati pa lahko mesto predhodno spoznate tudi na daljavo preko ene izmed spletnih kamer na različnih lokacijah.

PREBERITE ŠE: DOŽIVITE LOŠINJ IN SE POŽIVITE