IDEJE ZA IZLET: Fužine-pravljično mestece v Gorskem Kotru

Fužine so občina, ki se nahaja na jugozahodnem delu Gorskega kotarja. Obdane so s slikovitimi gorami, tišino stoletnih zimzelenih gozdov in lepoto svojih jezer.

Fuzine 3

Fužine zaznamujejo bogati vodni viri. Danes obstajajo tri akumulacijska jezera: Bajer, Lepenica in Potkos, ki se lepo prilegajo gorski pokrajini. Po Bajerju lahko plujete s čolnom, kanujem ali kajakom. Lepenica je jezero, priljubljeno med kopalci in atraktivno tudi za orientacijski potop, medtem ko je najmlajše jezero Potkoš priljubljena izletniška točka in piknik prostor.

Fuzine - Jezero

Največja turistična atrakcija je vsekakor jama “Vrelo”. Odkrili so je v petdesetih letih prejšnjega stoletja med gradnjo akumulacijskega jezera Bajer. Jama “Vrelo” je naravni dar in turistični biser Fužin ter Gorskega kotarja. Nahaja se ob cesti Fužine-Reka, blizu sprehajališča ob jezeru Bajer.  Gre za eno najlepših jam na Hrvaškem.

Fuzine-Špilja Vrelo

Fužine so zelo znane po svoji gastronomski ponudbi. Odlične restavracije ponujajo široko izbiro domačih jedi, jedi z gobami, divjačinskim mesom in gozdnim sadjem, pripravljenih po izvirnih receptih.

gastro_gorskikotar

Fužine so izbira ljubiteljev narave in aktivnih počitnic. V Fužinah in okolici so možne naslednje dejavnosti: ogled jame Vrelo, štirikolesniki, rafting na Kolpi, paintball, lokostrelstvo, namizni nogomet, kolesarjenje, pohodništvo …

Če se odločite svoje počitnice preživiti v Fužinah ali okolici nikakor ne zamudite izletne točke “ŠUMSKA BAJKA”. Nahaja se v Liču, obdanem z gozdovi, le 4 km od središča Fužin. V sklopu izletne točke lahko obiščete tudi izobraževalni center. V naravi bodo otroci spoznali rastlinstvo in živalski svet gorskega območja.

Razveselili pa se bodo tudi gozdnih živali, pozornost pa jim bodo zagotovo pritegnili pravljični liki iz lesa.

Več na: http://www.tz-fuzine.hr/