VUKOVARSKO SREMSKA – REGIJA PRELEPE NARAVE, ODLIČNIH VIN IN BOGATE ZGODOVINE

Ko omenimo Hrvaško, nas večina takoj pomisli na poletje in preživljanje dopusta na  hrvaški obali z veliko lepih otokov. A Hrvaška poleg morja, ima tudi zelo lepo in zanimivo notranjost, ki skriva veliko čudovitih predelov. Eden izmed takšnih je tudi Slavonija – panonska pokrajina v severovzhodnem delu Hrvaške, ki zaradi svoje lepote, prijaznih in gostoljubnih ljudi, odlične kulinarike, številnih aktivnosti in zanimivosti, privablja vse več obiskovalcev. Vukovarsko-srijemska županija je ravnica obdana z Donavo in Savo skozi katero poteka še pet rek. Zibelka hrastovega gozda in vinogoradov, kruha in vina, kulena in domačega žganja. To je najvzhodnejša hrvaška pokrajina, ki je tudi zelo bogata z naravo, kulturo in tradicijo. Tukaj so mesta Vukovar, Vinkovci, Ilok i Županja. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj glavnih zanimivosti Vukovarsko srijemske regije, ki jih ob vašem obisku ne smete zamuditi.

Cerkev “Sv. Filipa i Jakova” in vodni stolp – “Vukovarski vodotoranj”. Foto: g. Miro Šlafhauzer

Še več informacij o tej zanimivi regiji boste našli na uradni strani Turistične skupnosti Vukovarsko Sremske regije.

Gastronomija

Vukovarsko srijemska regija vam ponuja nepozabna kulinarična doživetja. Priporočamo vam da poizkusite domači kruh iz krušne peči, vrhunske mesne proizvode kot so kulen, klobase, ocvirki, prekajene slanine, šunke. Slavonske specijalitete so tudi številne ribje (pastrv na žaru, som, ribje obare) in mesne (čobanac, sarma, golaž, vinogradniški kebab) jedi. Da bi ohranili tradicionalne jedi, pripravljen je projekt Okusi hrvaške tradicije – okusi zlate Slavonije, znotraj katerega številne lokalne restavracije skrbijo za stalno bogato ponudbo tradicionalnih slavonskih specialitet. Bogastvo gastronomije vam ponuja možnost, da okusite preteklost in sedanjost.

Vukovarske tradicionalne dobrote. Foto: TZŽ Vukovarsko-srijemske

Več o gastronomiji regije najdete tukaj.

Enologija

Vinogorje Vukovarsko – srijemske županije ponuja raznoliko enološko doživetje. Vinarstvo ima v regiji dolgo tradicijo in je skozi zgodovino dalo številna kakovostna in vrhunska vina, ki so cenjena tako doma kot tudi v tujini.

Ker se ta  vinorodna pokrajina nahaja v najbolj vzhodnem delu regije, katere središče je Ilok, se pogosto imenuje tudi Iločko vinogorje. Zaradi lege na nizkih gričih, veliko sončnih dnih in kakovostnih tal je ta vinska trta izredno kvalitetna, kar omogoča pridelavo vrhunskih vin.

Ilok in Donava iz zraka. Foto: TZŽ Vukovarsko-srijemska

Prva vinska trta je bila zasajena že v rimskih časih, sedaj pa se rasprostira na več kot 1700 ha. Najbolj razširjena trta je graševina, ki daje lažja in sveža vina, traminac pa je vino, ki zaradi teh klimatskih pogojih daje največjo kvaliteto. Seveda, to pa še ni vse, so še ostala kvalitetna vina kot chardonnay, pinot, silvanec ter od rdečih merlot, cabernet in frankinja.

Na vinski cesti Iloka se nahaja 18 vinskih kletih, ki nudijo pokušino, kjer lahko vsa ta vina lahko poskusite.

Na mizi dobrot iz Vukovarske regije je vedno prisotno tudi vrhunsko lokalno vino. Foto: TZŽ Vukovarsko-srijemska

Več o enologiji regije najdete tukaj.

Aktivne počitnice

V Vukovarsko srijemski županiji lahko uživate v lepotah neokrnjene narave na urejenih stezah in cestah. Gre za vrhunski doživljaj, saj steze potekajo tudi mimo nekaterih znamenitosti in po kolovoznih poteh,  mimo vinogradov ter nudijo čudovite razglede.

Najbolj znani sta dve kolesarske poti – Donava in Srem, obe se navezujejo na Mednarodno Dunajsko kolesarsko pot, ki je del poti EuroVelo 6. Za kolesarje je to najlepši način za odkrivanje lepot regije. Gostoljubni domačini bodo s svojo avtohtono ponudbo na domačijah in v restavracijah vzdolž kolesarskih in pohodniških poti poskrbeli za nepozabno izkušnjo tako rekreativcev kot tudi profesionalnih kolesarjev. Na njihovi spletni strani lahko na enostaven in pregleden način najdete vse znamenitosti tega kraja, tradicionalne izdelke, namestitvene informacije, vinske kleti in restavracije s podrobnimi opisi, kontakti in slikovitimi fotografijami.

Poleg kolesarjenja, v regiji so odlične možnosti za lov in ribolov, vožnjo s čolnom po reki Donavi, jahanje, opazovanje ptic, hojo, obisk številnih lepih krajih na rekah Donava, Sava, Vuka, Bosut, Biđ, Studva in Spačva.

Vukovar lahko doživite in spoznate tudi s plovbo po Donavi. Foto: TZŽ Vukovarsko-srijemska

Več o aktivnostih v regiji najdete tukaj.

Kultura

V Vukovarsko srijemski županiji se nahaja mnogo ostankov starih civilizacij in srednjeveških spomenikov. Najbolj znani najdbi sta „Orion“ – najstarejši evropski koledar in“ Vučedolska golubica“, ki so jo našli Vučedolu, enem od najstarejših arheoloških najdbišč na Hrvaškem.

Vukovarsko-srijemska regija nudi vrsto kulturnih in zgodovinskih znamenitosti kot je npr. dvorec Eltz. Foto: g. Miro Šlafhauzer

Več o kulturi regije najdete tukaj.