V OBJEMU CRIKVENIŠKE RIVIERE

Crikvenica je prelepo mesto v Kvarnerskem zalivu, ki se ponaša s svojo bogato turistično tradicijo. Hrvaški turizem se je začel razvijati v 19. stoletju, zlasti v Opatiji, Dubrovniku in Crikvenici, ko je avstro-ogrsko plemstvo iskalo najlepše lokacije za svoje počitnice. Zaradi izjemnih vremenskih razmer je bila Crikvenica ena od najbolj priljubljenih destinacij v tistem času  in  že takrat  se je v  začel tudi razvoj zdravstvenega turizma.

Na območju današnje Crikvenice je bila že v rimskih časih močna vojaška postaja Ad Turres in pristanišče za  promet z lesom. Novejša zgodovina Crikvenice pa sega v leto 1412, ko je  Nikola Frankopan zgradili samostan in ga podaril pavlinskim duhovnikom. Danes je na mestu samostana hotel Kaštel. V širše območje mesta, razen same Crikvenice, spadajo tudi bližnja mesta Selce, Dramalj in Jadranovo. Zelo dobra povezava je tudi z Občino Vinodolsko, kjer se nahajajo zanimiva mesta Bribir, Tribalj, Drivenik in Grižane.

crikvenica-8S

Crikvenica ima poseben geografski položaj v Kvarnerskem zalivu, približno 30 km od Reke in v bližini glavnih emitivnih tržišč. Iz osrednje Slovenije lahko v  le dveh urah prijetne vožnje pridete V Crikvenico. Na rivieri se nahaja okoli 20 hotelov, ki se v zadnjem času  intenzivno obnavljajo in počasi Crikvenica postaja 4 zvezdična destinacija. Za ljubitelje kampiranja predlagamo Avtokamp Selce, pa tudi nastanitev pri zasebnikih postaja vse kvalitetnejša.

5 RAZLOGOV ZAKAJ OBISKATI CRIKVENICO

1. Zdravstveni turizem
Riviera Crikvenica je že ob koncu 19. stoletja med prvimi na Hrvaškem začela razvijati zdravstveni turizem, predvsem zaradi odličnih naravnih pogojev – blagega in zdravega podnebja ter čistega morja in zraka. Tradicijo nadaljujejo ugledne zdravstvene ustanove, kot so Thalassotherapia Crikvenica (specializirana za medicinsko rehabilitacijo, bolezni dihal in mišično-skeletnega sistema), in Poliklinika Terme Selce, kjer se doslej zdravilo več kot 120 evropskih, svetovnih in olimpijskih prvakov ter vrhunskih športnikov (Ivica in Janica Kostelić, Luka Modrić, Ivan Rakitić, Ilka Štuhec, Mitja Dragšič, Tanja Poutiainen in mnogi drugi).

crikvenica-1S

2. Hiša Klović 
V bližini Grižan se nahaja Hiša Klović, ki je namenjena velikanu Jurju Juliju Kloviću, enemu največjih slikarjev renesanse in najbolj znanemu svetovnemu miniaturistu, ki je začel šolanje v Pavlinskom samostanu v Crikvenici. Stalna razstava v njegovo čast je postavljena v pokritem prehodu, ki vodi do cerkve Marijinega Vnebovzetja v Crikvenici.

3. Akvarij Crikvenica 
Majhen, vendar zelo lep akvarij v centru Crikvenice vam bo pričaral nepozabno doživetje srečanja z prebivalci morskih globin.

4. Mestni muzej Crikvenica
V mestnem muzeju so zanimive razstave, ki so tematsko povezane z zgodovino in tradicijo tega kraja. Muzej ima zanimive razstave, ki se spreminjajo (kot so arheološke in paleontološke zbirke, razstave posvečene kulturni in zgodovinski dediščini crikveniškega področja). V okviru Muzeja je tudi zanimiva “Hiša ribičev”, ki se nahaja v Jadranovu, v kateri si lahko ogledate stalno razstavo o bogati ribiški tradiciji v tej regiji.

5. Pet friendly destinacija 
Tu boste lahko uživali s svojim ljubljenčkom, ker razen, da ponujajo namestitev v nekaterih hotelih in apartmajih, je tudi plaža za pse Monty’s Dog Beach and Bar, na kateri je kavarna za pse . Za še bolj sproščen sprehod v družbi svojega hišnega ljubljenčka vam priporočamo, da se sprehodite po „Ljubavni cestici“, Mediteranskemu labirintu ljubezni v Crikvenici in prelepi stezi Kačjak – Perhati, ki povezuje Dramalj in Jadranovo, kot tudi v Vinodolu in bližnjih gozdovih.

crikvenica-2S

KAJ POČETI?

1. Plaže
Crikvenica je še posebej ponosna na svoje lepe plaže, ki so glavna prednost riviere. Na celotni rivieri, od Jadranova do Selc, lahko izbirate med peščenimi, prodnatimi ali skalnatimi plažami, nekatere so skrite pred pogledi, druge pa polne življenja, športa in zabave.

Zaradi visoke kakovosti morja in opremljenosti plaž so v Crikvenici (Balustrada in Glavna mestna plaža), Dramlju (Omorika) in Selcih (Poli mora, Rokan, Bazeni h. Katarine) imetniki Modre zastave – evropske nagrade za visoko kakovost plaže. V zadnjem času je Crikvenica ena od najbolj priljubljenih destinacij za pse, ker na plaži za pse Monty’s dog Beach Bar na najboljši možni način skrbijo za vaše štirinožne prijatelje.

crikvenica-3S

2. Adrenalinski park 
Crikvenički adrenalinski park vam ponuja veliko zabave in uživanja v številnih dejavnostih, kot tudi možnost, da preverite svoje znanje, moč in spretnost.

3. Kolesarske steze 
Zelo zanimive rekreativne in športne kolesarske steze segajo od obale proti Vinodolski dolini in naprej proti gozdnem zaledju. Na območju regije je šest označenih kolesarskih stez, katerih opise lahko najdete v turističnih brošurah v turistično informacijskem centru. Uživate lahko v naslednji stezah – Plava pot, Zelena pot, Karmin pot, Pot lilijev, Vijolična in Rumena pot

4. Planinske in sprehajalne poti
Veliko zanimivih pohodniških in sprehajalnih poti je na crikveniški rivieri, ki lahko zadovoljijo tudi najbolj zahtevne ljubitelje hoje v naravi. Najbolj znani so Pot valov, Steza krša in kuša, Steza litica, Zelena steza, Nebeška poti, Rimska pot in Pot degenij-

DOGODKI?

Skozi celo leto v Crikvenici pripravljajo veliko zabavnih, športnih in gastronomskih prireditev, tako, da lahko vsak, ne glede na letni čas, najde nekaj zase. Ene izmed najbolj znanih športnih prireditev so maratoni, še posebej plavalni, ki je najstarejši na Jadranu, poleg plavalnega pa tudi kolesarski in tekaški.

crikvenica-7S

Najbolj znana prireditev v Crikvenici pa je brez dvoma Ribiški teden, ki je ob koncu turistične sezone. Ponuja veliko zanimivih doživetij in se konča s fantastičnim ognjemetom. V predsezoni vam predlagamo, da obiščete Festivale cvetja, jagod in češenj. Nikakor ne zamudite dogodek »Cesta plave ribe«, na katerem se bodo predstavili najboljši crikveniški kuharji in restavracije s specialitetami iz »plavih« rib.

NIKAKOR NE ZAMUDITE

1. »Ljubavna cestica« – najlepša crikveniška sprehajalna steza v bližini mesta

2.Torta Frankopan je najbolj znana crikveniška sladica, ki se dela po staremu receptu, ki se skrbno čuva v hotelu Inter v centru mestapark

3. Naj 10 romantičnih “Good kiss spot” lokacij na rivieri – preizkusite vsaj eno 🙂

crikvenica-5S