„Štorija od mora“ – pomorska dediščina Mošćeničke Drage

Območje občine Mošćenička Draga predstavlja eno od prepoznavnih turističnih destinacij vzhodnega dela istrskega polotoka in Opatijske riviere.

Nastala na mestu, kjer se Učka potopi v morje, Mošćenička Draga združuje najboljše iz dveh svetov, morja in gora. S svojo razgibanostjo ter neposredno povezavo morja in gora ponuja odlične možnosti za različne aktivnosti – tako na morju kot na kopnem. Njena plaža Sipar je ena najlepših na Kvarnerju. Na skritih mestih ob obalni promenadi pa se nahajajo številne druge, majhne, ​​naravne plaže, daleč od gneče in nezaželenih pogledov.

FOTO: TZ Mošćenička Draga

Prebivalci Mošćeničke Drage so gorska pobočja »pokorili« s številnimi stezami in peš potmi, ki so nekoč povezovale hribovska naselja z ribiškim pristaniščem, danes pa so idealne za sprehode in preživljanje časa v naravi.

Ribištvo in pomorstvo sta bila vedno pomembna

Poleg lepih plaž, pokrajine in številnih možnosti za aktivni turizem, je z Mošćeničko Drago in njeno okolico tesno povezana večstoletna tradicija pomorstva in ribištva.

FOTO: TZ Mošćenička Draga

In vse na to temo boste našli v njihovi »Kući od mora« – interpretacijskem centru ribiške in pomorske dediščine, ki vam bo razkrila marsikaj zanimivega o ribištvu, pomorstvu in tradicionalnem ladjedelništvu. Ta majhen ekomuzej ima vse potrebno za izobraževanje o tem, kako je nekoč potekalo življenje na tem območju. Vsak razstavljeni predmet je pripadal eni izmed družin iz Mošćeničke Drage.

FOTO: Foto Luigi

Pri tradicionalnih kvarnerskih barkah je vsekakor treba omeniti, da je leta 2022 umetnost gradnje in plovbe tradicionalnih kvarnerskih bark dobila status nesnovne kulturne dobrine in bila uradno vpisana v Register kulturnih dobrin Republike Hrvaške – Seznam zaščitenih kulturnih dobrin.

FOTO: TZ Mošćenčka Draga

Pri ohranjanju dediščine imajo ključno vlogo ladjedelci, znani tudi kot kalafati, pa tudi uporabniki čolnov in celotna skupnost, ki tradicionalno ladjedelništvo prepoznava kot del svoje identitete. Zato območje Mošćeničke Drage kontinuirano sodeluje v EU projektih, med katerimi velja izpostaviti projekt »Štorija od mora« in „Štorija o mora 2“, ki prispevata k ohranjanju, zaščiti, razvoju, promociji in turistični valorizaciji bogate pomorske in ribiške dediščine te regije.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.