Mesto Rab – odgovorna in varna destinacija

Turistična sezona 2020 je najbolj negotova sezona do sedaj. Bolj kot kadarkoli prej sta potrebna angažiranost in sodelovanje vseh instanc, a tudi odgovornost in upoštevanje vseh predpisanih epidemioloških ukrepov.

Prebivalci Raba so uspeli organizirati turistično sezono v 65-odstotnem obsegu nočitev v primerjavi s prejšnjim letom. V danih razmerah pomeni ta rezultat uspeh.

Glede na pričakovano posezono, ki bo še zahtevnejša, so se odločili dodatno priskočiti na pomoč svojim gostom in sofinancirati stroške testa na COVID – 19 za tiste turiste, ki to potrebujejo.

 

V sodelovanju z Izobraževalnim zavodom za javno zdravje Primorsko – goranske županije bosta mesto Rab in Turistična skupnost mesta Rab nase prevzela 50 % stroškov PCR testa na COVID – 19 za turiste, ki bivajo v objektih v gospodinjstvu. Gre za prvo tovrstno pobudo na Hrvaškem.

 

Ob upoštevanju subvencije bo cena PCR testa za turiste približno 46 EUR. To je izjemno ugodna cena, predvsem ker gre za enega najdražjih, a tudi najzanesljivejših testov na COVID-19.

 

Popust velja:

– za vse turiste, ki potrebujejo rezultat PCR testa na COVID – 19 za neoviran vstop v matično državo;

– za turiste, ki bivajo v objektih v zasebni namestitvi;

– za vse prihode v septembru in oktobru 2020 (od 1. septembra do 31. oktobra 2020);

– za vse osebe, ki na območju mesta Rab neprekinjeno bivajo vsaj 7 noči v zasebni namestitvi;

– za vse rezervacije v septembru in oktobru, ne glede na to, kdaj ste rezervirali.

Pri opravljanju testiranja mora oseba, ki poravna stroške testa (turist ali najemodajalec), predložiti potrdilo iz eVisitor o bivanju osebe, ki se testira. Potrdilo lahko najemodajalec natisne samostojno iz sistema eVisitor ali zanj zaprosi v Uradu TSM Rab.

Turisti se lahko testirajo z metodo drive-in z odvzemom brisa v Zdravstvenem domu mesta Rab vsak delovnik od 8. do 11. ure.

S to pobudo mesto Rab in Turistična skupnost mesta Raba poudarjata svojo osnovno funkcijo, in sicer kakovosten servis za prebivalce in turiste.

 

Mesto Rab se je izkazalo kot odgovorna in varna destinacija

 

Direktorica Urada TSM Rab Ivana Matušan:

»Napovedi za to sezono so bile skromne, vendar pa nam jih je uspelo preseči. Mesto Rab se je izkazalo kot odgovorna in varna destinacija, zdaj želimo dokazati, da je možno sezono še naprej nadaljevati. Zavedamo se, da pomeni strošek testa na COVID – 19 pomemben izdatek za turiste ali najemodajalce, ki so se odločili, da bodo nase prevzeli to finančno breme za svoje goste.

Verjamemo, da jim bo ta popust pomenil veliko, pomembno pa je poudariti, da sta nam pri tem projektu pomagala tudi Izobraževalni zavod za javno zdravje PGŽ na čelu z direktorjem prof. dr. sc. Vladimirjem Mićovićem in Izpostava Rab na čelu z vodjo mr. sc. Danielo Glažar – Ivče, ki so zagotovili popust na test z njihove strani.«

 

Župan mesta Rab:

»Glede na razmere, v katerih smo se znašli, in ob upoštevanju v tem trenutku še negotovega leta 2021, smo si v mestu  Rab v letu 2020 s sprejetjem ukrepov podpore in olajšav, posebej na področju turizma, trgovine in podjetništva, v največji možni meri prizadevali olajšati to finančno zahtevno obdobje. Dokazali smo, da smo ena redkih enot lokalne samouprave, ki je z zmanjšanjem svojih plač tudi do 40 % sredstva prerazporedila za zagotavljanje popustov do 50 % pri vseh virih v lasti mesta, ki jih uporablja gospodarstvo.

Odrejeno obvezno testiranje za določene emitivne trge, predvsem tiste, ki so nam že tradicionalno nepogrešljivi v posezoni, ter strošek –le-teh, je dodatno spodbudil sprejetje ukrepa, da skupaj s turistično skupnostjo našim najemodajalcem v gospodinjstvu omogočimo še eno ugodnost, in sicer 50-odstotno sofinanciranje stroška testiranja v septembru in oktobru.

Naj spomnim, da je priporočilo HTS, da se testiranje omogoči na destinaciji, kar je mesto Rab tudi med prvimi omogočilo, ta ukrep sofinanciranja pa pomeni dodatno prizadevanje, da se razmere olajšajo, tako za turiste kot tudi za najemodajalce.

Tudi po tej poti bi želeli pozvati vse gospodarstvenike, turistične in trgovske subjekte, prevoznike in ladjarje, da se vključijo v ta ukrep sofinanciranja, ki je v našem skupnem interesu.

Vsem omenjenim ukrepom, ki so bili sprejeti s strani mesta Rab, s ciljem podaljšanja posezone, velja dodati še tistega o nadaljevanju financiranja dela turistične ambulante na Rabu do 15. septembra 2020.«

Tudi ta neželena pandemija koronavirusa in vse aktivnosti v tej najbolj nenavadni sezoni do sedaj so dodatno pokazale, v kolikšni meri Rab živi turizem. S ciljem pozitivne in pravilne podobe Raba v svetu bodo pobudniki ta ukrep predstavili na tujih trgih v prepričanju, da se bodo s takšnimi in podobnimi aktivnostmi rezultati nad pričakovanji nadaljevali tudi v posezoni.