LOVRAN – POMLAD V ZNAMENJU ŠPARGLJEV

Lovran s svojo tisočletno zgodovino se tudi v 21. stoletju neutrudno razvija kot sodobna destinacija, katere razvoj temelji na ideji trajnostnega turizma. Svojo bogato zgodovino, edinstven položaj ugodnih podnebnih značilnosti, čudovito naravo in plaže obdane s kristalno čistim morjem, kulturno dediščino ter gastronomijo, ki temelji na avtohtonih sestavinah in sodobnih kulinaričnih trendih, predstavlja številnim obiskovalcem na vedno nove in inovativne načine hkrati z ohranjanjem tradicije.

lovran šparglji 1
Foto: TZO Lovran

Mimogrede ime Lovrana izvira iz besede „lauriana“, kar pomeni lovor, ki daje lovranskemu zraku posebno aromo. Večkrat na leto se Lovran, lahko rečemo svojemu imenu primerno, posveti gastronomiji in predvsem plodovom lokalne in okoliške narave. Poletje je v znamenju češenj, jesen v znamenju kostanjev, vsako leto spomladi oz. aprila pa se Lovran s „Festivalom Šparuga“ (Festival špargljev) v celoti posveti tej priljubljeni in okusni rastlini.

lovran šparglji 2
Foto: TZO Lovran

Divji lovranski šparglji rastejo v izobilju na obronkih Učke in se ponašajo s posebnim okusom zahvaljujoč aerosolom oziroma mešanju planinskega in morskega zraka. Šparglji so že več kot tisoč let poznani kot gozdna poslastica in zaradi pozitivnih vplivov na zdravje. Če se še odločate glede izleta v Lovran, pa naj omenimo, da so šparglji tudi že iz davnine poznani kot afrodizijak.

lovran šparglji 3
Foto: TZO Lovran

Tekom aprila gostinci Lovrana in Lovranščine v okviru „Festivala šparuga“ nudijo razne specialitete na osnovi te samonikle rastline, svoje poznavanje in spretnost priprave pa so razširili celo na sladice s šparglji. Glavna atrakcija Festivala je vsekakor omleta iz 1.000 jajc, 30 kilogramov špargljev in pancete, t.i. velika „fritaja“ v veliki ponvi, ki jo bodo letos pripravili 20. aprila. Gastro dogodek bo spremljal tudi bogat kulturno – umetniški program, ki bo še dodatno polepšal dan vsem obiskovalcem „Festivala šparuga“.

lovran šparglji 4
Foto: TZO Lovran

„Festival špargljev“ ima v Lovranu že bogato tradicijo, ki jo Turistična skupnost občine Lovrna neguje že več kot 20 let. Tokratni že 23. festival bo imel svoj vrhunec v soboto 20. aprila 2024, za uvod v tega pa bodo že v dopoldanskih urah poskrbeli številni razstavljalci, proizvajalci in turistične kmetije na tržnici na Trgu slobode. Uradni program se bo pričel ob 14. uri, ko se prične vodeni gastro – glasbeni obhod „Secrets of Lovran – Asparagus Edition“.

lovran šparglji 5
Foto: TZO Lovran

Na njem bodo lahko vsi obiskovalci spoznali tudi najbolj skrite kotičke „Starog grada“ Lovrana in njegovo zgodovino ter se podružili z njegovimi prebivalci in poskusili domače dobrote, ki bodo marsikoga prepričale, da se še vrne v ta biser severnega Jadrana. Vodeni obhod „Secrets of Lovran – Asparagus Edition“ je v celoti brezplačen, potrebna pa je predhodna prijava najkasneje do 15. aprila preko e-pošte info@visitlovran.com ali na telefon +385 51 291 740.

lovran šparglji 6
Foto: TZO Lovran

Po okusnem obhodu pa se bo dogajanje ponovno preselilo na „Trg slobode“ kjer bo vse obiskovalce, ob zabavnem programu, pričakala velika fritaja. Vsekakor ne bo izostala tudi druga gostinska ponudba, ki bo inovativno popestrila ponujeno z noviteto letošnjega festivala – koktejl s šparglji. To bo odlična priložnost, da poskusite nekaj novega in unikatnega… Za konec dneva in večerno atmosfero in rajanje bo poskrbel še nazadnje folk-rock bend Gustafi.

lovran šparglji 7
Foto: TZO Lovran

Za vse obiskovalce, ki se 20. aprila ne bodo udeležiti vrhunca „Festivala šparuga“ naj še enkrat omenimo, da bodo gostinci Lovrana in Lovranščine, specialitete na osnovi divljih špargljev nudili celoten april. Tako se nudi odlična možnost za krajši ali vikend izlet, kjer boste lahko gastronomske užitke kombinirali s sprehodom po obmorski sprehajalni poti Franca Jožefa I. in čudovito atmosfero Lovrana.

lovran šparglji 8
Foto: TZO Lovran

Vsem pripravljenim na nove izkušnje in nova doživetja, bo Lovran z veseljem postregel s svojo bogato zgodovino ter razburljivo in okusno sedanjostjo.

lovran šparglji 9
Foto: TZO Lovran

Za več informacij o Lovranu obiščite spletno stran Turistične skupnosti občine Lovran in njihov Facebook profil.

PREBERITE ŠE MOŠČENIĆKA DRAGA – VAŠA ZGODBA O AKTIVNEM ODDIHU.