MUZEJI HRVAŠKE – MUZEJI HRVAŠKEGA ZAGORJA

Morda najboljši izleti so tisti, ki združujejo zanimivosti, bogato zgodovino, lepo naravo in dobro hrano. Če iščete zanimiv izlet na katerem boste kaj novega spoznali ali se kaj novega naučili in ob tem poskusili tudi avtohtone in tradicionalne jedi vam priporočamo sprehod skozi zgodovino Hrvaškega Zagorja. To pot, ki vas bo popeljala od prazgodovine in neandertalcev, preko renesančnih dvorcev do kulturne tradicije 20. stoletja, lahko doživite skozi edinstveno skupino Muzejev Hrvaškega Zagorja.

 

  1. Muzej Staro selo Kumrovec
muzeji zagorja 1
Foto: Muzej “Staro Selo” Kumrovec (www.mss.mhz.hr)

Muzej “Staro selo” Kumrovec je edinstven muzej, saj gre za muzej na prostem. Muzej tako živi v srcu oz. središču vasi in obiskovalcem pričara pristno kuliso zagorske tradicije in ruralnega okolja na prehodu iz 19. v 20. stoletje. Starinske hiše oz. “hiže”, ki so del muzeja, nudijo zanimiv prikaz vaške kulture življenja kot tudi številnih tradicionalnih obrti. Tako so predstavljeni mnogi običaji in mnoge obrti Hrvaškega Zagorja – tkanje, lončarstvo, kovaštvo itd. Hkrati se ob vhodu v vas nahaja tudi rodna hiša Josipa Broza – Tita, ki je tudi odprta za ogled.

muzeji zagorja 2
Foto: Muzej “Staro Selo” Kumrovec (www.mss.mhz.hr)

Več informacij o muzeju najdete na spletni strani Muzeja “Staro Selo” Kumrovec.


  1. Galerija Antuna Augustinčića
muzeji zagorja 3
Foto: Galerija Antuna Augustinčića (gaa.mhz.hr/hr)

Galerija je zasnovana leta 1970, ko je Antun Augustinčić (1900 – 1979) – zagrebški in pariški učenec ter eden od najbolj znamenitih hrvaških kiparjev kot tudi nepogrešljivih predstavnikov hrvaške moderne umetnosti – podaril svojemu rodnemu mestu Klanjec svoj celotni kiparski opus. Njegov opus, ki je nastal med petdesetletnim ustvarjanjem in mu ustvaril mednarodni ugled, je razdeljen na dve postavitvi. Notranja postavitev vključuje intimne plastike, portrete in javne spomenike, medtem, ko zunanjo postavitev predstavlja park s skulpturami okoli galerije.

muzeji zagorja 4
Foto: Galerija Antuna Augustinčića (gaa.mhz.hr/hr)

Več informacij o galeriji najdete na spletni strani Galerije Antuna Augustinčića.


  1. „Muzej seljačkih buna“

muzeji zagorja 5

“Muzej seljačkih buna” oz. Muzej kmečkih uporov se nahaja v prekrasnem dvorcu Oršič, kjer se nahaja tudi kapelica, galerija in trgovina s spominki. V bližini se nahaja tudi 400 let stara lipa, izpred katere je Matija Gubec popeljal svoje sotrpine v kmečki upor. V samem muzeju so na voljo tudi zanimive srednjeveške aktivnosti – lahko se namreč poizkusite v mečevanju kot vitez ali v streljanju z lokom. Tam se nahaja tudi znameniti kip Matije Gubca, ki ga je ustvaril Antun Augustinčič, hkrati pa lahko na dvorcu uživate tudi v čudovitem razgledu na Hrvatsko Zagorje in Medvednico.

muzeji zagorja 6

Več informacij o muzeju najdete na spletni strani Muzeja seljačkih buna.


  1. Dvorac Veliki Tabor

Dvorec Veliki Tabor je eden najbolj ohranjenih pozno-srednjeveških in renesančnih utrdb kontinentalne Hrvaške. V njem se zgodovina prepleta z legendami, kjer so grofje Celjski in prelepa Veronika Deseniška glavni akterji ljubezenske drame, ki jo hranijo zidovi dvorca. Za dvorec Veliki Tabor, ki se nahaja v Desiniću, bi lahko rekli, da je skorajda zaščitni znak Zagorja. Ta impresivna stavba pa je predvsem zakladnica Hrvaške in arhitekturne zgodovine. Je eden od najpomembnejših kulturno-zgodovinskih spomenikov profane arhitekture v kontinentalnem delu Hrvaške in izjemna utrdba prav zaradi monumentalnega in avtentičnega načina izgradnje. V samem dvorcu vas čakajo vodeni tematski ogledi in domujejo številne razstave. Med njimi lahko odkrivate obsežno etnografsko zbirko ali pa spoznate legendo o, tako Slovencem in Hrvatom dobro poznani, Veroniki Deseniški in kako je ta navdihnila številne umetnike. Navdihujoč pa bo tudi izjemen razgled na celotno Hrvaško Zagorje in del Slovenije, ki ga nudi dvorec Veliki Tabor.

muzeji zagorja 7
Foto: Julien Duval

Več informacij o dvorcu in razstavah ter dogodkih najdete na spletni strani Dvora Veliki Tabor.


  1. Muzej krapinskih neandertalaca
Foto: Damir Fabijanić

Moderen muzej, posvečen enemu izmed največjih nahajališč pračloveka v Evropi, se nahaja nedaleč v Krapini, kjer so v okolici leta 1899 in kasneje odkrili številna okostja in fosile pračloveka – neandertalca.  Ob tem nahajališču – Hušnjakovo brdo – so zgradili moderen muzej, ki bo privabil vse obiskovalce željne odkrivanja in razumevanja človekove in naravne zgodovine oz. prazgodovine. Poleg odkritij in najdb povezanih z neandertalci, nudi muzej tudi zanimivo zbirko paleontoloških fosilov živali in rastlin, geološko zbirko kamnin kot tudi tematskih umetniških skulptur in mnoge druge zgodovinske najdbe in zgodbe, ki vas bodo popeljale na potovanje skozi prazgodovino. Hkrati se boste ob tem srečali tudi z okostji dinozavrov.

Foto: Damir Fabijanić

Več informacij o muzeju najdete na spletni strani Muzeja krapinskih neandertalcev.


Muzeji Hrvaškega Zagorja so odlična priložnost za poučen izlet in spoznavanje zagorske tradicije, kulture, zgodovine in prazgodovine. Ob tem pa lahko v Zagorju najdete številne odlične restavracije za okusno kosilo ali večerjo med katerimi lahko omenimo Vuglec Breg, kjer lahko, ob avtohtoni in zeleni kulisi, okusite vrhunske lokalne in tradicionalne specialitete. Hkrati pa lahko s takšnim poučnim izletom dodatno popestrite vaš prijeten in sproščen vikend ali daljše počitnice v Termah Tuhelj, Termah Zagorje oz. Krapinskih toplicah ali Termah Jezerčica.

TZ Krapinsko-zagorske županije

Več o muzejih Zagorja lahko izveste tudi na spletni strani Muzeji Hrvatskog Zagorja. Več o regiji pa na spletni strani Turistične skupnosti Krapinsko-zagorske županije.

PREBERITE ŠE NAJLEPŠE PLAŽE – KVARNER.