KARLOVAC – MESTO NA ŠTIRIH REKAH

Mesto Karlovac se nahaja v osrednji Hrvaški, ki iz dneva v dan postaja turistično vse bolj priljubljena, ker ponuja čarobno okolje s svojimi rekami in gozdovi, bogata pa je tudi z mnogimi gradovi, cerkvami, muzeji ter nudi odlično kulinariko in gostoljubnost domačinov. Karlovac leži na 4 rekah – Korani, Kolpi, Mrežnici in Dobri, zato mu pravimo tudi mesto na štirih rekah, obdajajo pa ga tudi prelepi parki in se ga zato drži tudi naziv – mesto parkov.

Karlovac 1

Čeprav danes vemo, da je na teh prostorih veliko arheoloških najdbišč, Karlovac uradno postane mesto šele leta 1579, z ukazom nadvojvode Karla Habsburškega, po katerem je dobil tudi ime. Nastal je kot mestna utrdba med Korano in Kolpo, v obliki zvezde, zato se še danes najožji center mesta imenuje »Zvijezda«.

Karlovac 2

Karlovac je izhodišče znanih zgodovinskih cest – Karoline, Jozefine in Lujzijane, katere so povezovale panonsko in primorsko Hrvaško, pomembne pa so zaradi povezovanja med srednjo Evropo in Jadranskim morjem. Od Zagreba je oddaljen 55 km, od slovenske meje pa le 20 km.

Karlovac 3

Ker je težko zaobjeti in opisati vse zanimivosti mesta bomo našteli le nekaj izbranih, hkrati pa vam svetujemo, da seveda sami obiščete Karlovac in si izlet popestrite z obiskom mnogih turističnih in naravnih atrakcij.

KAJ VIDETI V KARLOVCU?

  • Sladkovodni akvarij Aquatika, ki privlači mnogo obiskovalcev, tako hrvaških kot tujih. V akvariju je na zelo zanimiv način predstavljena flora in fauna hrvaških rek.

Karlovac 4

  • Ko ste v Karlovcu, ne pozabite obiskati grad Dubovac. Nahaja se na prazgodovinskem hribu nad Kolpo, na 185 m nadmorske višine. Barviti grad iz 13. stoletja predstavlja enega izmed najlepših in najbolj ohranjenih spomenikov fevdalne arhitekture na Hrvaškem. Na gradu se nahaja tudi bistro Kastel, kjer boste lahko uživali v skrbno pripravljenih jedeh, v srednjeveškem vzdušju, ali pa samo v kavi in sladici s pogledom na mesto.

Karlovac 5

  • Za resnično spoznavanje Karlovca morate obiskati zgodovinsko mestno jedro, ki jo Karlovčani imenujejo »Zvijezda«, in je obdana z globokimi kanali, v katere se je spuščala presežna voda iz Kolpe. Danes so ti kanali prelepi parki, ki jih vsi z veseljem obiskujejo. Osrednji trg Josipa bana Jelačića, je bil takrat najpomembnejše zbirališče in mesto vseh večjih dogodkov. Ob trgu se nahaja cerkev Presvete Trojice in Frančiškanski samostan z bogato zbirko, kot tudi pravoslavna cerkev Sv. Nikole.

Karlovac 6

  • Najbolj znan in najlepši park v Karlovcu je »Vrbanićev perivoj«, ki je odprt za javnost od leta 1896, sprehod po njemu vas bo pa zagotovo navdušil.

Karlovac 7

KAJ POČETI V KARLOVCU?

Karlovac ponuja številne možnosti tudi za aktiven odmor. Lahko kolesarite po lepih stezah v okolici mesta, jahate ali se celo preizkusite v raftingu ali veslanju s kanujem.

Karlovac 8

Za ljubitelje dolgih pohodov, je kot nalašč 32 km steza »Obvoznica štirih rek«, ki povezuje vse štiri reke. V Karlovcu deluje tudi združenje nordijskih pohodnikov, ki vas bodo z veseljem pogostili, imajo pa tudi certificirane vodnike. Nenazadnje pa bodo tudi ljubitelji ribolova v “Mestu na štirih rekah” vsekakor prišli na svoj račun in našli svoj miren kotiček za ribarjenje ob bistrih rekah mesta Karlovac. 

Karlovac 9

PREBERITE ŠE: INTERVJU: ga. Ivana Kaleb Vuletić, sladkovodni akvarij Aquatika