AQUATIKA – IDEALEN DRUŽINSKI IZLET KJER SE LAHKO POTOPITE V REKO

Raziščite bogat in skrivnosten sladkovodni podvodni svet v AQUATIKI – edinem sladkovodnem akvariju na Hrvaškem, ki se nahaja v mestu štirih rek – Karlovcu.

Ste vedeli, da se Hrvaška uvršča med najbogatejše države po številu sladkovodnih ribjih vrst? Za to, da ima Hrvaška okrog 150 sladkovodnih vrst rib, med katerimi je okrog 50 endemičnih vrst, sta poglavitna 2 dejavnika. Prvi dejavnik je, da se skozi Hrvaško raztezata jadransko in črnomorsko ali donavsko porečje z vsemi svojimi pritoki. Drugi dejavnik pa je, da je v ledeni dobi življenje zadržalo in nadaljevalo pod površino zemlje ter so tako številne reke ponikalnice ohranile veliko bogatstvo rib.

aquatika 2
Foto: AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC

Razporeditev bazenov in akvarijev v AQUATIKI prikazuje in spremlja tok tipične kraške (hrvaško „krš“) reke, kot je naprimer reka Korana, kjer se na njenem desnem bregu v Karlovcu tudi nahaja stavba sladkovodnega akvarija. Ta koncept nudi podroben, zanimiv, poučen in razburljiv vpogled v skrivnostni sladkovodni svet in vsak obiskovalec lahko tako doživi rečni tok od izvira do ustja. Ob tej rečni zgodbi pa boste lahko odkrili tudi številne zanimivosti o vrstah rib, ki prebivajo v posameznem delu reke.

aquatika 3
Foto: AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC

Poleg zgornjega, srednjega in spodnjega toka reke s pripadajočim sedimentom, temperaturo vode in posameznimi vrstami rib, ki so karakteristične za vsak del rečnega toka, vas bo očaral tudi vhod v podzemno jamo. To je hkrati tudi najbolj cenjen del akvarijske izložbe, saj se tu nahajajo endemične vrste rib. Endemične vrste oz. endemiti so vrste živali, ki so razširjene samo na določenem, pogosto majhnem, področju in se ne pojavljajo nikjer drugje. V desetih akvarijih, ki geografsko prikazujejo posamične dele Hrvaške, so predstavljene karakteristične endemične ribe, ki prebivajo na teh področjih.

aquatika 4
Foto: AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC

Največja atrakcija pa so seveda največji primerki teh rib. V velikem akvariju boste tako našli in spoznali ribe iz družine jesetrov: kečiga, ruski jeseter, beli jeseter, atlantski jeseter, sibirski jeseter. Jesetri pripadajo najstarejšim ribjim vrstam in izvirajo iz dobe dinozavrov. Za čas drstenja se nekatere vrste podajo na dolgo pot iz morja proti sladkim vodam. Nekoč je ruski jeseter plaval tudi po Donavi, Dravi in Savi, a je nažalost ta vrsta po pregraditvi Donave v Đerdapu izginila iz teh rek. Podobno se je tudi kečiga, manjša vrsta jesetra, nekoč nahajala v nižinskem toku reke Kupe medtem, ko jo danes najdemo v Donavi, Savi, Dravi in Muri.

aquatika 5
Foto: AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC

V akvariju vas poleg tega pričakuje tudi prikaz močvirja in ribnika, lehnjakovih pragov (stopničastih prelivov ali majhnih slapov), drstišče jesetrov in akvarij z invazivnimi vrstami rib.

aquatika 6
Foto: AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC

Kot dodatne vsebine, bodo obiskovalce pričakale tudi številne razstave v dvoranah AQUATIKE. Trenutno, do 15. junija, gostuje v izobraževalni dvorani zanimiva izložba za otroke – Rojstni dan v Hermanovem brlogu, pripravljena v sodelovanju z Otroškim muzejem Hermanov Brlog iz Muzeja novejše zgodovine Celje. To je razstava o prijetnih, prijateljskih in dišečih praznovanjih, kjer je praznovanje prepoznano kot moderni, globalni fenomen in hkrati kot intimen, osebni in družinski praznik, ki ga v vsaki kulturi zaznamujejo posebnosti, ki jih je treba ohranjati. Za otroke bo hkrati posebej zanimiva dišeča torta velikanka v katero je možno celo vstopiti.

aquatika 7
Foto: AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC

To pomlad so v AQUATIKI pripravili tudi poseben izobraževalni in zabavni program v sklopu dogodka POMLAD V KARLOVCU (PROLJEĆE U KARLOVCU):

  • 22.04. ob 10h – PROLJETNI CVJETOVI – delavnica Mestne knjižnice Karlovac za predšolske otroke od 4. do 7. leta, na trgu AQUATIKE (Zelena Knjižnica)
  • 01.05. od 11h do 14h – BUDI EKO, BUDI FIT – eko animacija za otroke in odrasle na trgu AQUATIKE
  • 06.05. ob 11h – ZORAN VAKULA – promocija meteo-slikanice na trgu AQUATIKE (Zelena Knjižnica)
  • 21.05. od 11h do 12:30h – ČUVAJMO PRIRODU – delavnice za otroke tekom Dneva NATURA 2000 (21.05.), Dneva biolološke raznolikosti, Dneva zaščite
aquatika 8
Foto: AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC

Tudi zaradi tega se lahko odpravite na izlet v AQUATIKO s celotno družino in se pri tem dobro zabavate ter tudi kaj novega naučite o skrivnostnem svet hrvaških rek. Še preden se odpravite, pa jo lahko tudi navidezno spoznate v interaktivnem 360° doživetju. Vabljeni, da se potopite v reko z AQUATIKO.

aquatika 9
Foto: AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC

Do Karlovca in AQUATIKE potrebujete okoli 2 uri iz Slovenije npr. iz Ljubljane ali Maribora, in seveda malce več ali manj odvisno od kje se boste odpravili. To bo najbrž zadosten razlog, da se lahko odpravite na krajši izlet in v celoti doživite ta edinstven sladkovodni akvarij hkrati pa morda tudi izlet podaljšate in spoznate Karlovac.

aquatika 10
Foto: AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC

In tako, ko boste v Karlovcu, prav tako ne izpustite priložnosti obiskati tudi druge atrakcije mesta na štirih rekah. Pričakuje vas nepozaben pogled na celotno mesto iz gradu Dubovac in zanimiv ogled tega renesančnega dvora. Na Turnju se nahaja Muzej domovinske vojne, z modernimi muzejskimi prostori v treh nadstropjih in impresivnimi eksponati na odprtem. Poleg tega izkoristite čas za sprehod po Vrbaničevem parku (Vrbanićev perivoj), starem lesenem mostu ali po novem sprehajališču ob reki Korani s pogledom na Slap na Korani in Foginovo kopališče. Lep izlet po Karlovcu pa bo zaokrožila tudi bogata in tradiconalna gastronomska ponudba.

Več o AQUATIKI lahko izveste TUKAJ. Več o Karlovcu na spletni strani Turistične skupnosti mesta Karlovac, več o regiji pa na spletni strani Turistične skupnosti Karlovške županije.