Žminj – občina v osrčju Istre

Žminj je sedež istoimenske občine v osrčju Istre. Nahaja se na enaki razdalji od istrskih mest na morju, kar je njegova prva prednost za optimalen turistični oddih. Zanimivo je, da ima ta občina s 3650 prebivalci kar 112 vasi!
Tu lahko obiskovalci, ki iščejo pravi počitek, najdejo mir in tišino, po želji pa boste v približno 20-tih minutah vožnje prispeli do privlačnih plaž v Rovinju, Rabcu, Poreču in drugih enako lepih krajih.

ŽMINJ

Staro mesto Žminj ohranja vse značilnosti starega hrvaškega mesta. Nekoč so ga obkrožali štirje stolpi, zaradi česar je bil močna vojaška trdnjava, danes pa se je ohranil le jugovzhodni krožni stolp (15. stoletje) fevdalnega gradu, ki vključuje župnijsko cerkev sv. Mihovila Arkanđela.

Preberite še: TOP 10 NAJLEPŠIH PLAŽ NA JADRANU

Na jugozahodnem delu mesta je cerkev sv. Antuna Opata. To cerkev lahko primerjamo z najkakovostnejšimi spomeniki gotske arhitekture istrskih obalnih mest. Po mnenju številnih strokovnjakov za stensko slikarstvo in umetnostno zgodovino freske spadajo v vrh stenskega slikarstva v srednjeveški Istri. V apsidi je treba izpostaviti naslikano kronanje Device Marije, obkroženo z angelskim zborom s srednjeveškimi inštrumenti. Je najstarejši prikaz glasbenih inštrumentov v Istri na splošno. O cerkvi kroži tudi zanimiva legenda, ki pravi, da je bila cerkev nekoč uporabljena kot vinska klet in kmetijsko skladišče.

Kula

Poleg bogastva kulturnih in zgodovinskih znamenitosti ima Žminj gastronomsko tradicijo. V številnih gostilnah, restavracijah ali agroturizmih lahko obiskovalci uživajo v lokalnih specialitetah istrske kuhinje. Vsekakor priporočamo, da poskusite Žminjske makarone ali fuže, domače ročno narejene testenine. Da so Žminjci pridni ljudje, vsekakor potrjujejo številne družinske kmetije, ki ponujajo kakovostne sire, mleko, skuto, pršut, klobase, slanino, žganje, likerje, vino, med in številne druge lokalne izdelke.

Več o gastronomskih dobrotah preberite TUKAJ

DOMAĆI FUŽI

 

Gostje lahko uživajo v miru, zelenju in s kolesom ali peš raziskujejo okolico Žminja. Na razpolago so tri urejene poti, dolge skoraj 60 km. Poti gredo skozi polja, gozdove, ob kazunih ter suhih kamnitih zidovih, ribnike, kapelice in vodijo do ene najbolj znanih jam v Istri, jame Feštinsko kraljevstvo. Jama se nahaja na Feštini, njeno notranjost pa krasijo varne poti, dolge približno sto metrov. Osupne z lepoto različnih oblik sig, kot so tiste, ki spominjajo na “čarovniški klobuk”, “babilonski stolp” ali “stolp netopirja”, nad katerim se razprostira koren vinske trte, ki črpa vodo z dna jame. Jamo si boste lahko razgledali v približno pol ure. Po ogledu pa priporočamo, da se osvežite v lokalu, medtem kob odo vaši otroci našli ročno izdelane lesene igrače, hišo za ježe in še veliko več.