UČKA VARUHINJA ISTRE

Edinstvena v več pogledih – Učka se ponosno dviga in razdvaja istrski polotok od ostalega hrvaškega Primorja. Naravni park Učka zajema istoimenski hrib in del Ćićarije, s svojo izredno bogato naravno in kulturno-zgodovinsko dediščino ter številnimi možnostmi za počitek in športno-rekreativne aktivnosti pa bo zadovoljila vsakega izletnika.

Ker je ves naravni park prepleten s številnimi pohodniškimi in izobraževalnimi stezami, predstavlja pravi raj za vse zaljubljence v tovrstno aktivno preživljanje prostega časa. Čeprav Učka ni izrazito visoka gora, zaradi bližine morja vseeno deluje impozantno, vzpon nanjo pa ni ne enostaven ne kratek, saj je treba osvojiti 1.400 metrov nadmorske višine. Sprehajalne steze na Učki so pravljične, še posebej zato, ker 70 odstotkov hribovja prekrivajo gozdovi. Prav zato poleti lahko tja pobegnete pred obmorskimi vročinami. Posebno čarobna pa je Učka jeseni, ko se obarva v nešteto odtenkov in ko vsepovsod lahko nabirate znamenite marone. 

Učka - pogled na slap

Učka predstavlja raj tudi za kolesarje, saj je znotraj naravnega parka urejenih osem kolesarskih stez za gorsko kolesarstvo v skupni dolžni 180 km. Tudi plezalci bodo na Učki našli nekaj zase. V bližini istrskega vhoda v tunel Učka se namreč nahaja kanjon Vela draga, ki je popularno sprehajalno in še posebej plezalsko središče in ki vas bo nedvomno pustil brez besed. Vrh Učke pa je seveda tudi prelepa razgledna točka, s katere v lepih in jasnih dneh pogled lahko seže do slovenskega Snežnika, Risnjaka v Gorskem kotru, Velebita, celo do Italije in Alp. Najvišji vrh naravnega parka Učka je Vojak, ki je s še enim vrhom, Brgudom, tudi izhodiščna točka za svobodno letenje.

ucka-2S

Posebnost Učke lahko doživite skozi tradicionalne dogodke. »Učkarski sajam« in »Božićna pravljica« sta dogodka, ki jih že dolgo obiskujejo številni gostje in na katerih lahko spoznate bogato kulturno dediščino tega kraja. Prav tako boste tukaj našli kulinarične  specialitete kot so maroni, ovčji siri, šparglji in medica, ki redno navdušujejo obiskovalce. Tudi sicer Učka ponuja več vrhunskih in pristnih konob in restavracij, ki vam bodo ob koncu popotovanja ponudile svoje specialitete in razglede, ki vam bodo še dolgo ostali v spominu.

Še več o Učki in njenih lepotah lahko najdete na:

http://www.pp-ucka.hr/info-za-posjetitelje/poucne-staze-i-setnice/

http://www.pp-ucka.hr/ucka-outdoor/biciklizam/

http://www.pp-ucka.hr/ucka-outdoor/letenje/

http://www.pp-ucka.hr/info-za-posjetitelje/ugostiteljski-objekti/