9 ZANIMIVOSTI O ZAGREBU

  1. Zagrebška vzpenjača, ki povezuje Spodnje mesto z Zgornjo Tomićevo ulico, velja za najkrajšo vzpenjačo na svetu za javni prevoz. Njena dolžina je le 66 metrov, vožnja od spodaj do vrha pa traja 64 sekund.
Vzpenjača
Vzpenjača

2. Risanka “Profesor Baltazar” je najbolj znan projekt zagrebške šole animiranega filma, ki ima skupno 59 epizod. Pravice za predvajanje risanke, ki je pravzaprav neuradni simbol mesta Zagreb so odkupljene v 30 državah po vsem svetu, največ uspeha pa je risanka dosegla v Skandinaviji.

3. Ali ste že slišali za „Lenuzzijevu potkovu“ – priljubljeno turistično točko za pobeg od asfalta? Ta zeleni okras mesta tvori sedem trgov (Trg Nikole Šubića Zrinskog, Trg Josipa Jurja Strossmayera, Trg kralja Tomislava, Trg dr. Ante Starčevića, Trg Marka Marulića, Trg Ivana, Antuna in Vladmira Mažuranića ter Trg maršala Tita) in Botanični vrt.

Botanični vrt
Botanični vrt

4. Najvišja stavba v Zagrebu je Katedrala, njena višina pa doseže 105 metrov.

Katedrala
Katedrala

5. Tramvaj je v Zagrebu začel voziti leta 1891 in takrat so ga seveda vlekli konji. Prvi električni    tramvaj pa je bil vpeljan leta 1905.

Tramvaj
Tramvaj

6. Sobota zjutraj v Zagrebu ni čas za spanje, ampak za – Zagrebško „špico“. Namreč to je dan, ko se Zagrebčani „zrihtajo“ in se med 10. in 14. uro podajo v ožji center na kavico. Lahko rečemo, da je to del zagrebškega kulturnega življenja.

Spica_Boska-Kreso
Zagrebška Špica

7. Zagreb je bil tudi ena od postaj znamenitega vlaka Orient Express, ki je vozil med Parizom in Istanbulom. Za njegove potnike pa je bil zgrajen Hotel Esplanade, in sicer leta 1925. ko je predstavljal takratno središče zagrebškega družabnega življenja.

8. Zagreb ima tudi svojega mamuta, ki so ga v začetku prejšnjega stoletja našli v samem središču današnjega mesta – v Frankopanski ulici. Namreč, v tej so ulici med izgradnjo kina Helios najdene kosti kolka mamuta.

9. Središče zagrebške društvene scene je prav tako Dolac, ki mu Zagrebčani pravijo tudi ‘trbuh Zagreba’. Ne gre le za tržnico temveč tudi za kraj, kjer se Zagrebčani srečujejo in družijo.

Dolac
Dolac