7 STVARI, KI JIH MOGOČE NISTE VEDELI O PELJEŠCU

 1. Da je bil Dingač, vrhunsko črno suho vino kontroliranega porekla iz omejenih področij pelješkega polotoka, leta 1961 zaščiten z ženevsko konvencijo in je tako postal prvo hrvaško vino zaščiteno z zakonom?5. tradicionalne vinarije
 2. Da je Stonsko obzidje najdaljše obzidje v Evropi, dolgo 5,5 km? Kamnito obzidje na Pelješcu (Stonsko obzidje) je po svoji dolžini drugo na svetu, takoj za kitajskim zidom.

  5. Stonske zidine -Impozantni najduži fortifikacijski sustav u Europi
  Stonsko obzidje
 3. Da so Soline Ston najstarejše soline v Evropi, ki svojo sol redno proizvajajo že od 14. stoletja?
 4. Da so bazeni za kristalizacijo soli v solinah vsi poimenovani po krščanskih svetnikih (Sv.Frano, Sv.Peter in Pavel, Sv.Vlaho, Sv.Nikola), razen enega, ki se imenuje Mundo, kar po špansko pomeni »ljudje« – sol iz tega bazena je bila namenjena revnim ljudem, ki si ga niso mogli privoščiti.

  Soline Ston
  Soline Ston
 5. Da se hrib na katerem se nahaja vrh Sv. Ilije imenuje Kačin hrib (Mons vipera) ali Perunov hrib. Ta naziv izvira iz predkrščanskega obdobja, ko je vrh bil kultno mesto praslovanskega boga groma.
 6. Ostrige vzgojene v zalivih Pelješca se štejejo med najboljše na svetu! Zaradi idealnih pogojev, vzgoje in izjemno čistega morja, se školjke, ki so vzgojene na tem področju štejejo med najbolj kakovostne na svetu.

  Ostrige
  Ostrige
 7. Ena izmed najstarejših astroloških tablic na svetu je bila najdena na Pelješcu! Znanstvenikom ni poznan noben starejši primer astrološke tabele. Zaenkrat pa ni povsem znano kako se je tabela znašla v pelješki jami Spila. Predvideva se, da je bila mogoče prinesena iz kakšne druge kulture, kot recimo Egipta, kjer je bila astrologija zelo popularna. Jama Spila je drugače staro ilirsko svetišče.