5 ZANIMIVOSTI O SPLITU

  1. Da je bil Marko Marulić, znan splitski pisec s prehoda iz 15. v 16. stoletje tako popularen, da je ena izmed njegovih knjig, v času njegovega delovanja, tiskana in izdana celo na Japonskem.
  1. Da je Split mesto z največjim številom medalj na prebivalca. Nekateri izmed znanih športnikov iz Splita: Blanka Vlašić, Goran Ivanišević, Ivano Balić, Toni Kukoč…

Split (4)

  1. Da je prvi uradni prebivalec Splita bil cesar Dioklecijan, saj se je konec III. stoletja v splitskem zalivu odločil zazidati razkošno cesarsko vilo, veliko približno 30 tisoč kvadratnih metrov, kjer se je nastanil po prenehanju njegove vladavine rimskemu imperiju.

5278vicaifvrdnv

  1. Da je v Splitu bila kazen za prešuštvo uvedena že leta 1358. Nanašala se je na poročenega moškega, ki je imel priležnico in ne kot do tedaj, le na priležnico, ki so jo izgnali iz mesta ter zaračunali denarno kazen visoko 10 lir. Neporočene Spličanke so do 25. leta v tem obdobju po predpisu morale čuvati svojo nedolžnost, če so hotele, da jih oče ne izvzame iz dediščine. Po 25. letu so lahko delale kar so hotele le poskrbeti so morale, da ne izzovejo javnega zgražanja.
  1. Da je nogometni klub “Hajduk” nastal leta 1911, po tem ko so študentje Fabijan Kaliterna, Lucijan Stella, Ivan Šakić in Vjekoslav Ivanišević iz Prage prinesli prvo nogometno žogo.