5 ZANIMIVOSTI, KI JIH NISTE VEDELI O KORČULI!

1. Nad vhodnimi Kopenskimi vrati se nahajata dva simbola korčulanske zgodovine: plošča s krilatim levom svetega Marka, ki predstavlja simbol vladavine Beneške Republike in spominska plošča o tisoč letnici kronanja prvega kralja Tomislava.

2. Najbolj poznan tradicionalen viteški ples – »Moreška« iz 17. stoletja se na Korčuli izvaja skozi celo leto. Mečevalska igra je nastala na podlagi evropskih kulturnih trendov v 17. stoletju. Predstavlja zgodbo v kateri kralj Moro ugrabi lepotico “bulo”, kar povzroči spopad med vojskama belega in črnega kralja. Boj se konča tako, da se bula vrne turškemu kralju Osmanu. Več…

Moreška
Moreška

3. Le 20 minut vožnje z ladjo iz Korčule boste potrebovali do nenaseljenega otočka Badija. Privežite svojo ladjo in se prepustite uživanju v popolnem miru in tišini. Otok meri približno le en kvadratni kilometer in je v celoti prekrit z borovci in makijo. Na njem se nahaja samostan, ki je bil zgrajen v 15. stoletju in po katerem je otoček dobil ime.

Korčula
Korčula

4. Korčula je edinstvena po svojem urbanističnem načrtu – namreč ulice so zgrajene v obliki ribje kosti s ciljem zaščite od močnih vetrov, ki pihajo z morja. Mesto je zaščiteno s kar osmimi kamnitimi utrdbami, ki so bile zgrajene v 14. stoletju.

Korčula iz zraka
Korčula iz zraka

5. Korčula še vedno ohranja tako rojstno hišo kot tudi spomin na velikega Marka Pola. Družina Depolo je še danes ena izmed najstarejših korčulanskih družin.

Več o Korčuli si lahko preberete na: www.korcula.eu