10 STVARI, KI JIH MORDA NISTE VEDELI O DUBROVNIKU

  1. V Dubrovniku se nahaja najstarejša lekarna v Evropi in ena izmed najstarejših na svetu, saj obratuje od leta 1317. Najdete jo v frančiškanskem samostanu. Lekarna obratuje tudi danes in čeprav prodaja „sodobna“ zdravila, lahko v njej še vedno najdemo zdravila pripravljena po recepturah modrih menihov.
  1. Dubrovniška Republika je suženjstvo prepovedala pred približno 600-timi leti, in sicer leta 1416. Suženjstvo je bilo označeno kot sramotno, napačno in proti človeškemu dostojanstvu. Gre za prvo prepoved suženjstva v Evropi.
  1. V času grajenja stolpa Minčete – leta 1464, je zmanjkalo kamnov, zato je bilo ukazano da vsak, ki prihaja v Dubrovnik iz smeri Gruža ali Ploč mora s seboj prinesti kamen primeren svoji telesni pripravljenosti.
Minčeta
Minčeta
  1. Arboretum Trsteno, ki se nahaja v bližini Dubrovnika, je bil ustanovljen v 15. stoletju in je najstarejši na svetu. Najstarejši dve platani pa imata okoli 400 let.
Trsteno
Trsteno
  1. Dubrovniška reka Ombla s svojim 30 metrov dolgim vodotokom predstavlja eno izmed najkrajših rek na svetu.
  1. Dubrovnik se lahko pohvali z enim najstarejših kanalizacijskih sistemov (1296), ki je prav tako kot lekarna še vedno v uporabi.
  1. Dubrovnik je verjetno najbolj znan po svojem obzidju zgrajenim nekje med 12. in 17. stoletjem. Na nekaterih predelih so stene debele celo šest metrov ter jih nobena sovražnikova vojska ni uspela prebiti.
Zidine
Zidine
  1. Pomorska flota Dubrovniške Republike je v 16. stoletju imela okoli 4000 mornarjev in več kot 180 velikih ladij ter je slovela kot ena najmočnejših na Mediteranu.
Karaka
Karaka
  1. V 18. stoletju je imel Dubrovnik več kot 85 konzulatov po celi Evropi in svetu.
  1. Dubrovnik je imel svoje kolonije v mestih Goi in Gvendolino v Indiji, kjer še vedno stoji Cerkev sv. Vlaha, zaščitnika Dubrovniške Republike in Dubrovčana.

Več na: www.tzdubrovnik.hr