VABUČIN – TRADICIONALNI NAMAZ IZ BUČNIH SEMEN

Buča in bučno olje ima, tako kot pri nas predvsem v Podravju in Pomurju, bogato tradicijo in tudi pogosto mesto v kuhinji Varaždinske regije. Za razliko od telečjih rolic z bučo, ki smo jih predstavili v enem izmed prejšnjih receptov in, ki temelji na mesu buče, bomo tokrat predstavili preprost in hiter recept na osnovi bučnih semen in bučnega olja. Kot varaždinski klipič je “vabučin” tradicionalna jed, ki jo boste našli na mnogih domačih in gostilniških mizah v Varaždinski regiji. Ta namaz bo posebej všeč seveda vsem ljubiteljem okusa in arome bučnega olja, pa tudi tistim, ki si želite v poletnih mesecih predjed ali malico popestriti z aromatičnim namazom.

Sestavine:

 • 150 g bučnih semen
 • 1 manjša čebula
 • 1 strok česna
 • 2 žlici bučnega olja
 • 1 žlička belega kisa
 • sol, poper

Priprava:

 1. V ponvi brez olja na kratko popecite bučna semena, jih posolite in nato pustite, da se ohladijo.
 2. Ločite bučna semena in jih približno dve tretjini zmeljitev, preostalo tretjino pa na drobno sesekljajte.
 3. Čebulo in strok česna očistite in kolikor se da fino sesekljajte.
 4. Vse sestavine dodajte v posodico, dodajte 2 žlici bučnega olja in žličko belega kisa ter vse dobro premešajte, da nastane enakomerna zmes. Po želji in okusu še dodatno začinite.
 5. Postavite v hladilnik za 1-2 uri, da se vse sestavine dobro med seboj premešajo in naužijejo.
 6. Postrezite s svežimi kruhki (poskusite tudi s popečenimi) kot hladno predjed ali kot samostalen obrok in v družbi kozarca domačega ali vrhunskega belega suhega vina

Za recept se najlepše zahvaljujemo Okusom hrvatske tradicije.

Več o Varaždinu in tej regiji lahko izveste na spletni strani Turistične skupnosti Varaždinske županije in na spletni strani Turistične skupnosti mesta Varaždin.

PREBERITE ŠE VINOGRADNIŠKI ČEVAP – STOLETNA TRADICIJA ZA ŽAR