TORTA S KOSTANJEVIM PIREJEM

Primerno jesenskemu obdobju in sezoni kostanja smo za vas izbrali zanimivo sladico, pri kateri se lahko posladkate s kostanjem v drugačni obliki.

kostanj-torta-1
Foto: Slatki svijet (https://slatkisvijet.com/)

Sestavine

Kostanjev pire:

  • 1 kg kostanjevega pireja
  • 150 g mletih orehov
  • 150 g masla
  • 50 g čokolade za kuhanje
  • 1 žlica ruma

Glazura:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 3 žlice sladkorja
  • 6 žlic mleka
Foto: Slatki svijet (https://slatkisvijet.com/)

Priprava jedi:

  1. Za 1 kg kostanjevega pireja potrebujemo 1,6 do 1,8 kg svežih kostanjev, saj se bo pri luščenju zmanjšala celotna teža kostanja.
  2. Kostanje malo očistite in vsujte v veliki lonec ter prelijte s hladno vodo toliko, da bodo v celoti pokriti. Kostanje nato kuhajte 1 uro in 30 minut.
  3. Kuhane in ohlajene kostanje prerežite na polovico in s čajno žličko izluščite sredico iz lupine.
  4. Očiščene kostanjeve sredice oz. kostanjev pire dodatno zmeljite npr. v mlinčku za orehe ali drugi napravi za mletje in ga zberite v skledo.
  5. V lonec dodajte maslo, sladkor in čokolado in pogrejte na nizkem ognju, dokler se čokolada in sladkor ne stopita. Nato dodajte še rum in mlete orehe. Lonec odstavite in pustite, da se krema malo ohladi.
  6. V skledo s kostanjevim pirejem dodajte kremo in zmes dobro premešajte. Nato celotno zmes zamesite kot bi mesili testo.
  7. Ko se vse sestavine sprimejo, prenesite zmes na krožnik za torte, ki ga prej navlažite z malce hladne vode. Zmes oblikujte z rokami v željeno obliko torte.
  8. Za glazuro segrejte v loncu mleko in sladkor, dodajte čokolado ter mešajte dokler se ne ta raztopi. Z glazuro nato premažite oblikovano torto.

Vir recepta: Slatki svijet

Preberite še RABSKA TORTA – POSEBNA SLADICA Z OTOKA RAB