TESTENINE Z VONGOLAMI – OKUS MORJA DOMA

Vongole so zelo cenjene školjke v mediteranski kuhinji in se na različne načine pripravljajo širom Sredozemlja, predvsem pa so priljubljene v Italiji kot tudi na Hrvaškem. V Sloveniji vongole imenujemo tudi lepotke ali kočice. Veljajo za školjke z močnejšim in aromatičnim okusom, zato radi posežejo po njih tisti, ki imajo radi tudi ostale morske jedi bolj izrazitega okusa. Hkrati je priprava vongol lahko zelo hitra in razmeroma enostavna in tako si lahko hitro pričaramo in uživamo v odličnih okusih morja doma.

Sestavine

Za štiri osebe potrebujemo:

 • 1 kg svežih (očiščenih) vongol (oziroma kočic ali lepotk)
 • oljčno olje
 • 3 stroki česna
 • nasekljan peteršilj
 • 1 dcl belega ali penečega vina oz. penine
 • ribja jušna osnova (izbirno)
 • 400 – 500g svežih ali kupljenih testenin (špageti ali tanki rezanci npr. linguini)
 • sol, poper
 • limona

Napotek za pripravo vongol

Pri pripravi vongol upoštevamo zelo enostaven napotek, da izločimo tiste morebitne školjke, ki niso primerne za uživanje. Sveže školjke, ki so po nakupu v ribarnici, še naprej odprte moramo pred nadaljnjo pripravo zavreči in uporabimo samo tiste, ki so zaprte. Hkrati pa moramo zavreči tudi tiste školjke, ki po pripravi oz. kuhanju, ostanejo zaprte. Torej sveže odprte in po kuhanju zaprte vongole moramo zavreči.

Priprava  jedi

 1. Sveže vongole pred uporabo namakamo v slani vodi za cca. 30 min ter jih nato temeljito dvakrat speremo s hladno vodo in preverimo, če so katere odprte ter vse takšne školjke zavržemo.
 2. Pripravimo lonec za testenine s hladno vodo, ki jo solimo, ter vodo zavremo. Kupljene testenine kuhamo po navodilih proizvajalca.
 3. V ponev dodamo oljčno olje in ga segrejemo. Nato dodamo sesekljan česen in peteršilj ter pražimo 3 do 4 minute oz. da česen odda aromo.
 4. Dodamo vongole ter prilijemo belo vino ali peneče vino oz. penino. Če želimo jed dodatno popestriti lahko dodamo tudi nekaj ribje jušne osnove. Vse skupaj kuhamo približno 3 do 4 minute. Med kuhanjem ne mešamo, saj lahko školjke zaradi tega razpadejo. Namesto tega ponev nekajkrat rahlo potresemo, saj bodo školjke tako ohranile svojo obliko, hkrati pa se bodo zaradi tega odprle.
 5. Nato preverimo vse školjke in tiste, ki so ostale zaprte vzamemo iz ponve in zavržemo.
 6. K školjkam dodamo po okusu sol in poper ter dodamo odcejene testenine. Pazljivo premešamo ali še bolje potresamo ponev, da se pomešajo školjke in testenine ter vse kuhamo še 1 do 2 minuti.
 7. Na koncu lahko dodamo še nekaj kapljic limoninega soka in postrežemo. Ob tem lahko testenine z vongolami tudi pokapamo z oljčnim oljem in potresemo s peteršiljem.

Za konec še namig. Če želite jed narediti še bolj pestro za vaše brbončice, lahko k česnu in peteršilju dodate tudi narezan svež čili. Želimo vam dober tek!