RABSKA TORTA – POSEBNA SLADICA Z OTOKA RAB

Rabska torta je najbolj znana sladica hrvaškega otoka Rab. Za to tradicionalno sladico si kar nekaj stoletij niso upali zapisati recepta, da jim ga ne bi ukradli, zato se je med rabskimi gospodinjami prenašal zgolj ustno. Prvi zapis recepta še danes hranijo rabske sestre benediktinke, ki naj bi sladico ustvarile za papeža Aleksandra III. ob njegovem obisku leta 1177. Vanjo so dale vse dobrote, ki jih ponuja Rab, in jo zvile v obliko polža, ki spominja na ukrivljeno škofovsko palico.

rab-torta-1

Sestavine

Testo:

  • 260 g moke
  • 2 zavitka vaniljevega sladkorja
  • ščepec soli
  • 2 jajci
  • 40 g stopljenega masla
  • 2 žlici mleka

Nadev:

  • 400 g olupljenih mandljev
  • 400 g sladkorja
  • 40 ml maraskina (lahko tudi amaretto ali
  • pomarančni liker)
  • 2 jajci
  • 1 žlica naribane pomarančne lupinice
  • 1 žlica naribane limonove lupinice

Okras in posip

  • 6–8 olupljenih mandljev
  • malo maraskina
  • sladkor v prahu

rab-torta-1

Priprava jedi

1. Moko, vaniljev sladkor in ščepec soli damo v skledo in premešamo. Dodamo jajci, maslo in mleko ter zamesimo gladko testo. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik, kjer naj 1 uro počiva.
2. Medtem zmeljemo mandlje, jim dodamo sladkor, liker, jajci ter pomarančno in limonovo lupinico. Vse zmešamo z roko, da se sestavine povežejo.
3. Spočito testo razdelimo na 2 dela. Na pomokani delovni podlagi polovico testa malo pomokamo in tanko razvaljamo (kot za rezance). S širokim čopičem z njegaodstranimo moko in ga prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko. Z rezalnim koleščkom zarišemo krivuljo v obliki velikega polža z razmakom širine 5 cm med vzporednimi črtami krivulje. Na rezu krivulje testo nežno raztegnemo, da med trakovi nastane razmak širine 1,5 cm.
4. Na testo razporedimo nadev, tako da ga najprej s prsti oblikujemo v svaljke, ki jih polagamo na testeno podlago (polža). Nato nadev s parom vilic poravnamo, pritem pa mora na podlagi ostati 1 cm čistega roba, na katerega bomo lepili okrasni trak iz testa. Pečico segrejemo na 120 °C (ali 100 °C z ventilacijo).
5. Preostalo testo spet tanko razvaljamo (kot za rezance) in ga z rezalnim koleščkom razrežemo na trakove, široke 2 cm. Okrasne trakove s prsti valovitonabiramo in pritiskamo oziroma lepimo na rob testa. Začnemo na sredini polža. Torto na začetku in koncu okrasimo s celimi mandlji, nato jo damo v pečico in pečemo približno 40 minut.
6. Pečeno torto poškropimo z maraskinom ali drugim likerjem. Pustimo jo, da se ohladi, nato jo potresemo s sladkorjem v prahu. Narežemo jo na ploščice, široke 3 cm, in postrežemo kot drobno slaščico.

Preberite še TESTENINE Z VONGOLAMI – OKUS MORJA DOMA.