PEČENA “PURICA” Z MLINCI

Za pripravo pečenega purana oz. “purice potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 cela purica (približno 2,5 kg)
  • 200 g čebule
  • 200 g korenja
  • 1 dl belega suhega vina
  • 5 dl vode
  • 100 g mesnate dimljene slanine
  • 80 g medu
  • 1 žlica suhega rožmarina
  • 2 hruški
  • 1 srednje velik grozd belega grozdja
  •  mlinci in kuhan brstični ohrovt za prilogo

 

Priprava

  1. Očiščeno purico nasolimo in notranjost posujemo z rožmarinom. Dodamo na rezi­ne narezano slanino, oprani hruški, grozd­ne jagode in polovico medu. Purici zašpi­limo votlino in jo z vrvico povežemo, da obdrži lepo obliko. Premažemo jo s preo­stalim medom in postavimo v pekač, kate­rega dno smo potresli z narezano čebulo in korenjem. Dolijemo belo vino in približno 5 dl vode.
  1. Pečico segrejemo na 185 °C, purico postavimo v pečico in jo med občasnim pre­livanjem pečemo 1 uro in pol. Med peko purico obrnemo.
  1. Pečeno purico razkosamo, prelijemo s pre­cejenim sokom, ki je nastal pri peki, in po­nudimo z razpolovljenimi hruškami, grozd­nimi jagodami, kuhanim brstičnim ohrov­tom in kuhanimi mlinci.

 

Za recept se najlepše zahvaljujemo reviji Dober tek.