BAKALAR KUKURIKU

Med božičnimi praznovanji brez polenovke ne gre. Tega se še kako zavedajo vrhunski kvarnerski kuharji, ki v svojih restavracijah pripravljajo tematske večerje, bogate novoletne menije ali pa Dneve bakalarja kot na primer v restavraciji Kukuriku v Kastavu. Gostom nudijo bogat izbor domiselnih jedi s polenovko – od tradicionalnega namaza in jedi na žlico do gurmanskih jedi, ki sušeno trsko pripeljejo v vrhunsko kuhinjo.

kukuriku 1
Restavracija Kukuriku v Kastavu. Foto: Kukuriku d.o.o.

Sestavine

  • 0,8 kg suhe trske oz. polenovke (bakalar)
  • 2 čebuli (srebrnjak)
  • 3 slani inčuni
  • 10 kaper
  • 1 liter mleka
  • sol in poper
  • koruzni zdrob za polento (priloga)

kukuriku 2
Restavracija Kukuriku v Kastavu. Foto: Kukuriku d.o.o.

Priprava jedi:

  1. Najprej polenovko čez noč namočimo v vodi
  2. Polenovko vzamemo iz vode in jo kuhamo v loncu s korenjem, zeleno in /ali drugimi korenovkami oz. jušno zelenjavo.
  3. Kuhamo tako dolgo dokler meso ne začne odstopati od kosti.
  4. Ko začne meso odstopati vzamemo polenovko iz lonca ter ločimo meso od kosti. Osnovo v kateri se je kuhala polenovka prihranimo za kasneje.
  5. V drugi posodi podušimo čebulo ter nato dodamo slane inčune, žlico kaper in začinimo z nekaj soli in popra.
  6. Vse skupaj zalivamo z osnovo v kateri se je prej kuhala polenovka in kuhamo 20 minut.
  7. Po 20 minutah prelijemo bakalar v pekač in dodamo mleko.
  8. Pekač prekrijemo z alu folijo in ga pečemo v pečici ogreti na 140 °C 2 uri in 30 minut.
  9. Prvi 2 uri pečemo bakalar pokrit z alu folijo, zadnjih 30 minut pa folijo odstranimo.
  10. Med pečenjem bakalarja skuhamo koruzni zdrob oz. polento za prilogo.
  11. Po pečenju željeno količino bakalarja razredčimo po potrebi še z preostalo jušno osnovo ter ga postrežemo na kuhani polenti.

kukuriku 3
Foto: Kukuriku d.o.o.

Za recept se najlepše zahvaljujemo gospe Tamari Kukurin in chefu Nenadu Kukurinu ter vas vabimo, da obiščete njihovo Kukuriku gourmet restavracijo v Kastavu. Skupaj vam želimo dober tek!

Več o hotelu in restavraciji lahko izveste na spletni strani Kukuriku Luxury Hotel.

kukuriku 4
Tamara in Nenad Kukurin. Foto: Kukuriku d.o.o.

PREBERITE ŠE RIŽOTA S KOZICAMI IN BUČKAMI.