INTERVJU: ga. Rujana Bušić Srpak, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije

V intervjuju z go. Rujano Bušić Srpak, direktorico Turistične skupnosti Vukovarsko-srijemske županije, smo se pogovarjali o izzivih pretekle sezone, razvoju turizma v Slavoniji ter dobili mnoge zanimive ideje kako doživeti to regijo na zanimiv in aktiven način tudi, če jo obiščemo samo za vikend.

1. Nam lahko na kratko ocenite preteklo turistično sezono?

Sezona je bila dobra a še bolj pomembno je, da se je premikala v smeri, ki smo jo načrtovali in želeli. Poleg dobrih kazalnikov, so na nivoju 65% prometa v letu 2019, je sezona pokazala nadaljnje dvigovanje trenda in zanimanja za domača potovanja na osnovi vsebin, ki so pristne, kakovostne, nove, skratka vsebine, ki ponujajo doživetja in pravo vrednost za denar.

rujana-tz-vukovarsko-srijemska-1
TZ Vukovarsko-srijemska županija

Mislim, da se stereotip o Slavoniji kot “oddaljeni destinaciji” počasi, a zanesljivo ruši, saj pravzaprav gre za destinacijo, ki je z avtocesto povezana z vsemi deli Hrvaške in lahko rečemo, da je tako na Hrvaškem na splošno malo krajev, za katere bi veljalo, da so daleč, posebej če ponujajo izdelek vreden potovanja. Sezona je pokazala tudi, da se je Slavonija pozicionirala kot prepoznavna destinacija, ki ponuja tisto, kar obiskovalec pričakuje, pa tudi tisto, kar mi, turistični delavci, obljubljamo pri svojem delu in prizadevanju. Promocijske aktivnosti so nekakšna obljuba, ki se je na prvi pogled morda tako ne percipira, a občutek in navdih, ki se pojavi ob neki fotografiji ali besedilu, sta enaka tistemu kar želite ponoviti in doživeti na potovanju. Je pa zelo delikatna zadeva. Še posebej za destinacije, ki se gradijo in pozicionirajo v izjemno konkurenčnem okolju.

2. V katero smer se razvija slavonski turizem, kateri so glavni turistični produkti?

Turistične vsebine na območju Slavonije so v zadnjih nekaj letih, dveh ali treh, doživele znatno kakovostno in količinsko rast. Na področju Slavonije so bile realizirane nekatere izjemno pomembne javne in zasebne naložbe, ki so po pričakovanjih pomembno vplivale na celotno podobo destinacije, pa tudi na že omenjeni turistični promet. Razvijajo se vsebine bivanja v naravi, kar je tudi trenutni trend v turističnem povpraševanju, vendar se odpirajo nove, izjemno kakovostne nastanitve, vinske kleti in organizirajo dogodki s povsem novimi koncepti in vsebinami.

rujana-tz-vukovarsko-srijemska-2
Foto: Marko Balaži

S trajnostnim vključevanjem naravnih virov v turistično ponudbo se je odprlo novo tržišče in s tem se je začela ustvarjati druga podoba Slavonije. Ne morem reči, da je to nepričakovano, saj so naši naravni viri in lepote dobro znani, a vendar je njihova vključitev na turistično tržišče dobrodošla novost. Glavni turistični produkt je Slavonija, drugače tega ne morem povzeti. Smo vse kar pričakujete, dobra hrana, gostoljubni ljudje, ohranjena tradicija, a smo tudi razgled na reki, kolesarjenje skozi sončnice, smo filmski festival in »Bećarfest«. Lepota Slavonije je ravno v tem, da ni nehala biti to kar je, ampak uspešno prilagaja svojo pristnost in izvirnost ter to ponuja turističnemu tržišču.

rujana-tz-vukovarsko-srijemska-3
TZ Vukovarsko-srijemska županija

3. Pripravljate prihodnje leto kakšne novosti v turistični ponudbi vaše destinacije?

Načrtujemo nadaljnji razvoj vsebine bivanja v naravi, označevanje kolesarskih in pohodniških poti ter nadaljnji razvoj vsebin ob rečnih bregovih. Za nekatere večje infrastrukturne projekte, pa tudi zasebne naložbe, ki so se začele v pandemičnih razmerah, pa je zaenkrat težko jamčiti ali bodo dokončane v letu 2022. Načrtujemo pa dodatno bogatenje ponudbe v enogastronomiji, ustvarjanje novih enogastronomskih kot tudi gastronomskih doživetij, ter nadaljnjo intenzivno obveščanje o vsebinah, ki jih ponuja Slavonija. Med drugim tudi o nekaterih morda nepričakovanih kombinacijah potovanj.

rujana-tz-vukovarsko-srijemska-4
Foto: Danijel Soldo

4. Kaj mora gost iz Slovenije obiskati v vaši regiji? Kaj naj poskusi glede hrane ali pijač?

Morate obiskati pravzaprav vsak del Slavonije, na enem ali več potovanjih, destinacijsko ali tematsko. Slavonija je pravzaprav precej raznolika, zato je tudi to eno od tistih nepričakovanih doživetij – celotna destinacija ni samo ravnina. Kot tudi ne ponujamo samo belih vin, po katerih pa smo morda najbolj znani. Ribje jedi, pa tudi specialitete iz divjačine, skupaj z že dobro znanimi suhomesnatimi dobrotami, vsekakor priporočam, da jih vključite na vaš jedilnik. Sladice tudi, predvsem v nepričakovanih oblikah, kot je na primer torta iz svinjske maščobe »salenjak« ali pecivo z ocvirki – »čvarkara«. Domača »zimnica« je poslastica, o kateri se malo govori, a ta vložena zelenjava v kombinaciji z domačimi namazi in svežim sirom, vse povezano z vonjem in toplino domačega kruha … Zima je tukaj “topla”, sezona pa traja vse leto.

rujana-tz-vukovarsko-srijemska-5
TZ Vukovarsko-srijemska županija

5. Kakšen vikend izlet, napolnjen z aktivnostmi, lahko priporočite slovenski družini v vaši regiji?

rujana-tz-vukovarsko-srijemska-6
TZ Vukovarsko-srijemska županija

V Vukovarsko-srijemsko županijo, ki je tudi najbolj vzhodna hrvaška županij, bi priporočila, da pridete kar z avtomobilom. Ponudba vsebin in aktivnosti v naravi je raznolika in prilagodljiva vremenskim razmeram. Največja atrakcija so predvsem rečne vožnje, na primer na reki Bosut ob mestu Nijemci, kjer vas bodo številne ptice spremljale vso plovbo. Donava ponuja poseben pogled na Vukovar, vsekakor pa morate obiskati tudi »Virove«.

rujana-tz-vukovarsko-srijemska-7
Foto: Danijel Soldo

V okviru Bioekološko-izobraževalnega centra v mestu Otok je na voljo učni sprehod po učni poti Lože in po največjem gozdu hrasta lužnika v Evropi. Poleg hoje lahko v okviru ponudbe najamete kolesa, kanuje in kajake. To je tudi kraj, kjer se prelepo združujeta voda in gozd.

rujana-tz-vukovarsko-srijemska-8
TZ Vukovarsko-srijemska županija

Jahanje postaja vse bolj privlačno in v Vinkovcih je mogoče preživeti dan v naravi s konji in ob dobri hrani. Muzej vučedolske kulture je obvezen kraj za vse, ki si želijo novih, neverjetnih odkritij o tem, kako so ljudje živeli pred 5000 leti. V bližini pa bi priporočila tudi obisk adrenalinskega parka v sklopu eko centra »Zlatna Greda«, na poti nazaj pa ogled Centra za obiskovalce »Dravska priča« v naselju Noskovci, kjer boste uživali ob raziskovanju različnih ptic in njihovega petja, hotela za žuželke, okrevalnega centra za štorklje in ob drugih zanimivih delavnicah in učnih poteh.

rujana-tz-vukovarsko-srijemska-9
TZ Vukovarsko-srijemska županija

Ti predlogi pa so le začetek raziskovanja vedno nove, vedno odprte, prisrčne in tople destinacije – Slavonije.

Za njen čas in zelo zanimiv pogovor se najlepše zahvaljujemo ge. Rujani Bušić Srpak, ter ji obenem želimo uspešno delo in uspešne turistične sezone za naprej.