INTERVJU: ga. Sanja Škrinjar, vodja pisarne TZ Krapinsko-zagorske županije

V intervjuju z go. Sanjo Škrinjar, vodjo pisarne Turistične skupnosti Krapinsko-zagorske županije, smo se pogovarjali o izzivih pretekle sezone, razvoju nove sezone in turističnih produktov v Krapinsko-zagorski regiji ter kako doživeti to regijo na zanimiv in tudi aktiven način.

  1. Lahko na kratko ocenite preteklo turistično sezono?

Sezona, ki pravzaprav še traja, presega vsa pričakovanja. Doslej imamo več kot 123.000 prihodov in 245.000 prenočitev, kar je 85% prihodov in 80% prenočitev v primerjavi z rekordnim letom 2019. Namestitvene zmogljivosti so še vedno polne in izjemno iskane, povpraševanje po počitniških hišah pa narašča. Covid obdobje nam je prineslo veliko več domačih gostov (68%), hkrati pa rastemo tudi na nekaterih novih emitivnih trgih: Poljska, ki je trenutno naš najmočnejši tuji trg, nato Belgija, Nizozemska in Danska. Takoj za Poljsko je Slovenija naš tradicionalno najmočnejši oddajni trg doslej, temu sledi pa tudi Nemčija.

krapinsko-1
TZ Krapinsko-zagorske županije
  1. V katero smer se razvija turizem v Krapinsko-zagorski regiji, kateri so glavni turistični produkti?

Poleg naše turistične baze termalnih vrelcev imamo izredno močno ponudbo kulturnega segmenta, od Muzeja krapinskih neandertalcev, muzeja “Staro selo” Kumrovec, Dvora Veliki Tabor do Muzeja starodobnikov Presečki. Neprecenljiv del ponudbe je tudi nacionalno marijansko svetišče v Mariji Bistrici.

Covid obdobje je sprožilo večje povpraševanje po manjših nastanitvenih enotah, kot so apartmaji in počitniške hiše, tuji turisti pa so poleti napolnili razkošnejše počitniške hiše. Seveda je vse več povpraševanja za aktivni turizem, torej možnosti za kolesarjenje, hojo, pohodništvo, ipd.  Svoje aktivnosti smo usmerili v nadaljnji razvoj novih turističnih produktov s povezovanjem kolesarskega turizma z eno gastro in kulturno ponudbo naše regije.

krapinsko-2
TZ Krapinsko-zagorske županije
  1. Pripravljate prihodnje leto kakšne novosti v turistični ponudbi destinacije?

Letos smo začeli z več aktivnostmi, namenjenimi razvoju aktivnega turizma. Trenutno razvijamo identiteto za »outdoor« in logotipe za 3  povezane ponudbe – kolesarske, tekaške in konjeniške ter standarde za ustrezno signalizacijo.

Delamo tudi na nekaterih drugih projektih, ki bi še dodatno promovirali naše vinske kleti in dvignili vinski turizem na višjo raven. Pripravljamo pa tudi nekaj novih  ponudb  povezanih z e-kolesi, ki bi turistom ponudili nove priložnosti in popestrili njihovo bivanje v Zagorju.

Pripravljamo tudi projekt, ki se nanaša posebej na počitniške hiše. Gre za označevanje kakovosti z namenom nadaljnje promocije kakovostne družinske nastanitve, ki je imamo vedno več. Trenutno je v Krapinsko-zagorski županiji registriranih več kot 100 počitniških hiš.

krapinsko-3
TZ Krapinsko-zagorske županije
  1. Kaj mora gost iz Slovenije obiskati, ko pride v Krapinsko-zagorsko pokrajino?

Odvisno od afinitet je možnosti veliko, a sprva so to zagotovo Muzej krapinskih neandertalcev, Dvor Veliki Tabor, Muzej starodobnikov Presečki, »Staza kroz krošnje« v Kumrovcu pri spomeniku hrvaške himne, Heli Center Krapinske Toplice, naše vinske kleti po izbiri in številne znane restavracije z avtohtono zagorsko hrano. V nacionalnem projektu Okusi hrvaške tradicije – okusi Zagorja imamo 14 res odličnih restavracij. Kar zadeva namestitev, to pokrivajo naši hoteli s termalnimi vrelci, pa tudi veliko lepih počitniških hiš za vse tiste, ki se v teh Covid časih ​​želijo distancirati in uživati ​​z družinami.

krapinsko-4
TZ Krapinsko-zagorske županije
  1. Kaj bi mu priporočili, naj poskusi glede hrane in pijače v vaši regiji?
krapinsko-5
TZ Krapinsko-zagorske županije

Vsekakor zagorski štruklji z nacionalno geografsko označbo in »Purica z mlinci« – oba izdelka imata tudi geografsko označbo EU, na kar smo neizmerno ponosni. Za popolno gastronomsko doživetje pa so tu vrhunska zagorska vina, od katerih so nekatera prejela številne mednarodne nagrade in jih najdete v naših restavracijah in kleteh po vsem Zagorju.

  1. Kakšen vikend izlet, napolnjen z aktivnostmi, lahko priporočite slovenski družini v vaši regiji?

Res težko  bi bilo izpostaviti nekaj pri tako široki ponudbi in brez globljega poznavanja afinitete posameznih gostov, zato vsem toplo priporočam obisk in uporabo informacij z naše spletne strani Zagorje | Pravljica na dlani.

krapinsko-6
Dani jabuka u Desniću, TZ Krapinsko-zagorske županije

Za zelo zanimiv pogovor se najlepše zahvaljujemo ge. Sanji Škrinjar, ter ji obenem želimo uspešno delo in uspešne turistične sezone za naprej.

PREBERITE ŠE: Zagorje vas pričakuje v zelenem objemu