ŽMINJ – KRAJ ZA MALCE DRUGAČEN ODDIH ALI IZLET V SRCU ISTRE

Žminj je slikovito mestece v osrčju Istre in tudi sedež istoimenske občine. Nahaja se ob avtocestni poti za Pazin in na približno enaki razdalji od mnogih istrskih obmorskih mest kot so Poreč, Rovinj, Fažana, Pula in drugih. Lokacija Žminja tako nudi pestro kombinacijo celinske Istre kot tudi hiter dostop do morja in je tako lahko zanimiva destinacija za turistični oddih ali pa izlet iz enega poprej omenjenih obmorskih krajev.

žminj-1
Foto: TZ Općine Žminj

V Žminju boste tisti, ki na dopustu iščete od sezonskega vrveža odmaknjen počitek z dodatkom mira in tišine, našli idealno mesto za takšen dopust. Če pa si boste ob tem zaželeli morja, pa vas od tega loči le 20 do 30 minut vožnje in prispeli boste do privlačnih plaž v Rovinju, Rabcu, Fažani, Poreču ter drugih morskih krajev v Istri.

žminj-6
Foto: TZ Općine Žminj

Seveda pa vas lahko Žminj kot mesto ali občina, ki zajema kar 112 vasi, prijetno preseneti tudi kot lokacija za drugačen in zanimiv dnevni izlet med vašim dopustom v Istri. V poletni vročini pa se lahko celo podate in ohladite pod zemljo v znameniti kraški jami nedaleč od Žminja.

Foto: TZ Općine Žminj

Gostje in obiskovalci Žminja lahko tako uživajo v mirni kulisi in naravi istrskega mesteca ter s kolesom ali peš (pa tudi s quadom) raziskujejo okolico Žminja. Na razpolago so tri urejene kolesarske poti, dolge skoraj 60 km. Poti gredo skozi polja, gozdove, ob kazunih ter suhih kamnitih zidovih, ribnikih in kapelicah ter vodijo do ene najbolj znanih jam v Istri, jame “Feštinsko kraljevstvo”.

Foto: TZ Općine Žminj

Po notranjosti jame “Feštinsko kraljevstvo”, vodijo zavarovane poti, dolge približno sto metrov. Osupnile vas bodo naravne stvaritve različnih oblik, npr. takšne, ki so po obliki podobne “čarovniškemu klobuku”, “babilonskemu stolpu” ali “stolpu netopirja”. Jamo si boste lahko ogledali v cca. 30 – 40 minutah, po ogledu pa se boste lahko osvežili v bližnjem lokalu. Medtem pa se bodo lahko vaši najmlajši zamotili na bližnji livadi, mini farmi ali ob lesenih skulpturah.

Foto: SIGE

Staro mesto Žminj ohranja vse značilnosti starega hrvaškega in istrskega mesta. Nekoč so ga obkrožali štirje stolpi, zaradi česar je bilo mogočna vojaška trdnjava, danes pa se je ohranil le jugovzhodni krožni stolp iz 15. stoletja, ki je ostanek fevdalnega gradu in vključuje župnijsko cerkev sv. Mihovila Arkanđela.

žminj-3
Foto: Arhiv OH!

Na jugozahodnem delu mesta je cerkev sv. Antuna Opata, ki jo lahko uvrstimo med največje spomenike gotske arhitekture istrskih obalnih mest. Po mnenju številnih strokovnjakov za stensko slikarstvo in umetnostno zgodovino freske v cerkvi spadajo v vrh stenskega slikarstva v srednjeveški Istri. V apsidi je treba izpostaviti tudi poslikavo kronanja Device Marije, obkroženo z angelskim zborom s srednjeveškimi inštrumenti. Ta poslikava je hkrati najstarejši prikaz glasbenih inštrumentov v Istri.

žminj-4
Foto: Arhiv OH!

Poleg kulturnih in zgodovinskih znamenitosti ima Žminj pestro gastronomsko tradicijo in ponudbo. V številnih konobah, restavracijah ali kmečkih turizmih lahko obiskovalci uživajo v lokalnih specialitetah istrske kuhinje. Če boste v Žminju vsekakor obiščite konobo Žminjka za prvi kontakt s tradicionalnimi in lokalnimi jedmi.

Foto: TZ Općine Žminj

Vsekakor priporočamo, da tam ali drugje poskusite Žminjske “makarune”, fuže ter druge domače ročno narejene testenine. Da so Žminjci pridni ljudje, vsekakor potrjujejo številne družinske kmetije, ki ponujajo kakovostne sire, mleko, skuto, pršut, klobase, slanino, žganje, likerje, vino, med in številne druge lokalne izdelke, ki jih lahko kupite v enem izmed številnih kmečkih turizmov. Več o gastronomskih dobrotah Žminja pa lahko preberete TUKAJ.

Foto: TZ Općine Žminj

Tudi za nastanitev je v Žminju dobro poskrbljeno saj prenočišče nudijo številne vile, hiše za oddih in apartmaji, ki se nahajajo ob mestecu in v okoliških vaseh. Vile in hiše se ponašajo z moderno in tradicionalno arhitekturo ter ureditvijo prostorov, hkrati pa mnoge nudijo tudi bazene.

Foto: TZ Općine Žminj

Žminj tako lahko ponudi gostom zanimivo destinacijo za celovit, miren in odmaknjen oddih in hkrati dostopnost morja kot tudi pestro izletniško točko za vse, ki letujete v Istri.

Še več o Žminju pa lahko izveste na spletni strani Turistične skupnosti občine Žminj.

PREBERITE ŠE RABSKA FJERA – EDINSTVENI DUH SREDNJEVEŠKIH ČASOV – OTOK RAB 25. – 27.07.