VRSARSKI AMARETTI

Vrsar nudi številne zanimivosti in posebnosti, ki vas lahko navdihnejo za zanimiv izlet ali oddih v tem slikovitem mestecu. Turistični slogan Vrsarja se namreč tudi glasi „Vrsar navdihuje“ („Vrsar Inspirira“) in to počne s svojim posebnim karakterje, zanimivostmi, aktivnostmi in nenazadnje tudi okusi. Tako vas lahko Vrsar tudi navdihne tudi doma s tradicionalnim pecivom – vrsarskimi amaretti.

vrsar amaretti 1
Foto: TZ Vrsar (infovrsar.com)

Zanimivost, ki jo morda marsikdo še ne pozna, je da so do nedavnega bili na območju Vrsarja številni nasadi lešnikov. Zaradi obilice teh oreškov, so v preteklosti pričeli vrsarske amarette pripravljati iz lešnikov, za razliko od bolj znanih italijanskih amarettijev, katerih glavna sestavina so mandlji.

vrsar amaretti 2
Foto: TZ Vrsar (infovrsar.com)

Avtentičen recept za vrsarske amarette so ohranili, tudi malce posodobili in ga radi delijo tudi z obiskovalci, da posebnost Vrsarja lahko okusijo tudi doma. Recept sta pripravili ga. Nerina Štifanić in ga. Karmen Pilat po tradicionalnem receptu iz ustnega izročila. Karmen Pilat je recept za amarette dobila od ge. Nerine Štifanić, ki je prvotno spekla amarette za svojo poroko. Karmen je nato nastali recept malce posodobila z dodajanjem vanilin sladkorja, sčasoma pa je ta recept postal najbolj razširjen recept za pripravo vrsarskih amarettijev.

vrsar amaretti 3
Foto: TZ Vrsar (infovrsar.com)

Sestavine:

 • 10 svežih jajc
 • 1 kg lešnikov
 • 1 kg grobo mletega sladkorja
 • 1 vanilin sladkor
 • Ščepec soli

Priprava:

 1. Lešnike zmeljemo in zberemo v skledo (če želite da bodo čimbolj avtentični .
 2. V zmlete lešnike dodamo jajca, sladkor in vanilin sladkor.
 3. Vse skupaj z rokami premešamo dokler se zmes enakomerno sprime
 4. Dobljeno maso oblikujemo v kroglice enake velikosti
 5. Kroglice položimo v pekač obložen s papirjem za peko
 6. Vrsarske amarete pečemo 10 – 15 minut na 180 °C
vrsar amaretti 4
Foto: TZ Vrsar (infovrsar.com)

Skrivnost priprave vrsarskih amarettov je v tem, da namesto v električnem, zmlejemo lešnike v ročnem mlinčku, ki lešnikov ne bo segreval, ti pa bodo tako ohranili vso maščobo.

A pazite, v Vrsarju pravijo da je nemogoče pojesti samo eden vrsarski amaretti. Če to res drži lahko preverite sedaj sami ali s svojimi gosti ob dobri kavi ali čaju.

Več o Vrsarju lahko izveste na spletni strani Turistične skupnosti Vrsar.

PREBERITE ŠE VRSAR – NAVDIH ZA IZLET IN POČITNICE