VINOGRADNIŠKI ČEVAP – STOLETNA TRADICIJA ZA ŽAR

Tokrat vam predstavljamo tradicionalno jed iz Požeško-slavonske županije oz. kakor se tudi imenuje Zlate Slavonija. Vinogradniški čevap je prav posebna jed, saj je zaščitena kot nematerijalna kulturna dobrina z bogato 300 letno tradicijo po kateri prebivalci požeškega področja s hrano in pijačo dolgo v noč odganjajo svoje sovražnike. Druga posebnost pa je, da čeprav si deli ime z vsem znanimi čevapčiči, ki merijo le nekaj centimetrov, gre pri tej jedi pravzaprav za nabodalo, ki je lahko dolgo tudi dober meter in več. Velikost tega nabodala oz. vinogradniškega čevapa prepuščamo vam, vsekakor pa bo ta jed morda zanimiva popestritev v prihajajoči žar sezoni in s katero lahko lepo presenetite vaše goste na žar zabavi.

čevap 1
Foto: TZ Požeško-slavonske županije

Sestavine (za 15 oseb):

 • 25 kosov svinjske vratovine
 • 15 kosov telečje vratovine ali stegna
 • 0,5 kg slanine
 • 3 glave čebule
 • 3 paprike
 • Sol in poper
 • Mleta rdeča paprika
 • Krompir (kot priloga)

čevap 2
Foto: TZ Požeško-slavonske županije


Priprava:

 1. Kose mesa narežemo na debelino prsta, začinimo s soljo, poprom in mleto rdečo papriko ter pustimo tako marinirane vsaj 24 ur.
 2. Izmenično na nabodalo nabodemo kos svinjine, kos slanine, kos čebule, kos govedine in tako ponavljamo, dokler ne porabimo vsega mesa.
 3. Da se meso ne bi vrtelo okoli nabodala oz. da se bo vrtelo z nabodalom, vsakih deset centimetrov nabodemo kožo slanine.
 4. Celotno nabodalo ovijemo s svinjsko ali telečjo mrežico in zavežemo z vrvico. Če mrežice nimamo, ovijemo nabodalo s papirjem za peko ali aluminijasto folijo.
 5. Pečemo na manjšem ognju in vrtimo. Čas pečenja je odvisen od velikosti nabodala in seveda pečemo, dokler je meso v celoti pečeno.
 6. Nato odstranimo z ognja in odstranimo papir za peko ali aluminijasto folijo, če smo jih uporabili namesto mrežice. Pečene sestavine prerežemo in tako odstranimo z nabodala ter čimprej še vroče postrežemo.
 7. Krompir vmes skuhamo in ga na koncu kuhanja stresemo v ponev, v kateri smo nabrali maščobo od pečenja. Premešamo s krompirjem in vse na ognju kratko popražimo ter ponudimo k mesu z nabodala.

čevap 3
Foto: TZ Požeško-slavonske županije

Količino sestavin za vinogradniški čevap poljubno prilagodite velikosti vaše žar družbe in upamo, da jih boste s to tradicionalno jedjo lepo presenetili ter tako popestrili okusno druženje ob žaru.

Za recept se najlepše zahvaljujemo Okusom hrvatske tradicije.

Več o Slavoniji lahko izveste na spletni strani Turistične skupnosti Požeško-slavonske županije.

PREBERITE ŠE TELEČJE ROLICE Z BUČO.