TRIJE NARAVNI PARKI ZA OBISK TUDI POZIMI

Čeprav mnogi izkoristijo zimo za zimske radosti in smučanje ali na drugi strani za potovanja v toplejše predele sveta, je možno hladne a lepe zimske dni kvalitetno izkoristiti tudi z obiskom nekaterih nacionalnih ali naravnih parkov na Hrvaškem.

Hrvaška ima 8 nacionalnih parkov in 12 naravnih parkov. Čeprav imajo zimski izleti v naravo poseben čar, zima pričakovano prinaša določene omejitve predvsem pa omejeno dostopnost v nekatere parke. Za vas smo našli 3 naravne parke, ki so morda malce manj znani, vendar tudi v zimskem obdobju nudijo zanimive vsebine in so primerni za obisk.

 

NARAVNI PARK LONJSKO POLJE

Naravni park Lonjsko polje je drugi največji naravni park na Hrvaškem. Za obiskovalce je zelo atraktiven zaradi svoje posebnosti – naravnega poplavljanja gozdov in polj, ki je najbolj pogosto tekom jesenskih in zimskih mesecev.

naravni park 1
Foto: Filip Bosnar. Vir: Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje (pp-lonjsko-polje.hr)

Čeprav večina obiskovalcev obišče park tekom pomladi, poletja in jeseni, pa park navdušuje tudi pozimi. Celo leto so v ponudbi namreč ogledi, najem koles in učni programi.

naravni park 2
Foto: Boris Krstinic. Vir: Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje (pp-lonjsko-polje.hr)

Za zimski obisk v parku priporočajo sprehod po poti „Koščeva staza“ ob vasi Repušnica, poti „Staza Posavaca“ ob naselju Čigoč ali po poti „Staza graničara“ ob naselju Krapje. Vse poti se začnejo ob centrih za obiskovalce poimenovanih po naselju kjer se nahajajo – to so centri za obiskovalce Krapje, Čigoč in Repušnica. In če bo pot in pokrajina nežno pobeljena s snegom bo to najbrž razveselilo in navdušilo tudi najmlajše za sprehod s sankanjem in morda tudi kepanjem. Več informacij o sprehajalnih poteh najdete TUKAJ.

naravni park 3
Foto: Arhiv PP Lonjsko polje. Vir: Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje (pp-lonjsko-polje.hr)

V zimskem času so centri za obiskovalce med novembrom in aprilom odprti vsak dan od 7:00 do 15:00, med vikendi in prazniki pa so zaprti. Kot spletno zanimivost pa lahko na koncu omenimo možnost, da na spletni strani parka lahko pokukate tudi v štorkljino gnezdo – ki pa bo seveda bolj zanimivo, ko bo zasedeno.

naravni park 4
Foto: Vesna Špoljar. Vir: Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje (pp-lonjsko-polje.hr)

Več informacij o naravnem parku pa lahko izveste na spletni strani Parka prirode Lonjsko polje.

 

NARAVNI PARK VRANSKO JEZERO

V zimskih mesecih je celotno področje Park prirode Vransko jezero odprto za obiskovalce. Glavne atrakcije parka so Ornitološki rezervat Crkvine, ki nudi 600 metrov dolgo učno stezo z informativnimi tablami o svetu lokalnih ptic, razgledna točka Kamenjak, ki nudi čudovit pogled na celotno Vransko jezero in kornatski arhipelag z osupljivimi sončnimi zahodi, in slikovito majhno pristanišče Prosika.

naravni park 5
Foto: PP Vransko jezero (www.pp-vransko-jezero.hr)

Tisti željni aktivnosti tudi v zimskem obdobju, boste lahko raziskali park peš ali pa tudi s kolesom saj je na voljo več kot 50 km panoramskih stez okrog jezera. A pozor, za ta podvig boste potrebovali dobro kondicijo saj je steza zahtevna.

naravnio park 6
Foto: PP Vransko jezero (www.pp-vransko-jezero.hr)

Park nudi v toplejših mesecih še številne druge možnosti kot je najem kajaka, kolesa ali pa vožnja z električnim vlakom, pozimi pa te storitve niso na voljo. A vendarle lahko pozimi obiskovalci kadarkoli obiščejo park in se po njem tudi prosto sprehajajo.

naravni park 7
Foto: PP Vransko jezero (www.pp-vransko-jezero.hr)

Omenimo naj še novost v parku, ki bo zanimiva predvsem v prihajajočih pomladnih in poletnih mesecih. Le korak od info centra Crkvine se med borovci nahaja nov adrenalinski park, kjer lahko preizkusite svojo pustolovsko žilico in spretnost. Napeta hoja in lovljenje ravnotežja po velikih lesenih gobah, visečih mostovih in mrežah, plezanje po umetni steni in spust po zipline bo zagotovo prebudilo vse aktivnosti željne pustolovce.

naravni park 8
Foto: PP Vransko jezero (www.pp-vransko-jezero.hr)

Več informacij o naravnem parku lahko izveste na spletni strani Parka prirode Vransko jezero.

 

NARAVNI PARK KOPAČKI RIT

Naravni park Kopački rit je že od nekdaj poznan kot eno izmed največjih evropskih močvirij, ki je posebno po svoji zaščitni vlogi kot zatočišče za tisoče ptic.

naravni park 9
Foto: JUPP Kopački rit (pp-kopacki-rit.hr)

Pozimi predvsem, ko pade sneg in krošnje vrb ter drugih dreves objame mraz, dobi Kopački rit skorajda pravljičen izgled, ki ga je vredno doživeti. To doživetje pa popestrijo še dodatno številne ptice in živali, ki v parku prezimijo.

naravni park 10
Foto: JUPP Kopački rit (pp-kopacki-rit.hr)

Od vsebin, ki jih ponuja naravni park, so pozimi na voljo sprehodi po leseni sprehajalni stezi, obisk multimedijske galerija ali izlet s turističnim vlakcem. Ostale aktivnosti in ogledi, kot so predvsem zanimivi in poučni izleti na vodi s čolnom, pa so ponovno dostopni v toplejših mesecih med aprilom in oktobrom. V zimskem času od novembra pa do aprila je naravni park Kopački rit oz. sprejemni center Kopačevo odprt vsak dan med 8:00 in 16:00.

naravni park 11
Foto: JUPP Kopački rit (pp-kopacki-rit.hr)

Več informacij o naravnem parku lahko izveste na spletni strani Parka prirode Kopački rit.

naravni park 12
Foto: JUPP Kopački rit (pp-kopacki-rit.hr)

Čeprav je morda obisk naravnih parkov bolj zaželjen v pomladnih in poletnih mesecih, pa nekateri tudi pozimi nudijo priložnost za kratek izlet ali sprehod po mirni, morda tudi zimski idili, in sprostitev na svežem zraku ob lepih prizorih narave ter opazovanju živali, ki tam prezimujejo.

PREBERITE ŠE KANJON REKE ZRMANJE – NEDOTAKNJEN KOŠČEK PLANETA ZEMLJA.