RABSKA FJERA – EDINSTVENI DUH SREDNJEVEŠKIH ČASOV – OTOK RAB 25. – 27.07.

Rab je zagotovo eden izmed najlepših otokov na Jadranu in morda celo širše. Ima vse, kar si lahko zaželi današnji popotnik – čudovito naravo, kjer se lahko uživa v številnih aktivnostih na prostem, čudovite plaže ob kristalnem morju, odlično gastronomsko ponudbo in bogato kulturno dediščino.

rab fjera 1
Foto: TZG Rab

Znan kot otok sreče, sonca, peska, morja in lepot ter kot eden najbolj zelenih jadranskih otokov, je Rab prepreden z več kot 100 kilometri sprehajalnih in kolesarskih stez, na katerih lahko raziščete lepote sredozemske krajine v tempu, ki vam najbolj ustreza. Čeprav je odličen za umirjen letni oddih, poznavalci otok Rab izberejo velikokrat tudi za aktivni oddih (s priokusom otoške kulinarike), predvsem spomladi in jeseni, ko so temperature najbolj prijetne.

rab fjera 2
Foto: TZ Lopar

Od drugih otokov ga loči tudi poseben dogodek, ki prikazuje bogato zgodovino in kulturno dediščino, na katero so prebivalci Raba še posebej ponosni. To je znamenita Rabska Fjera.

rab fjera 3
Foto: TZG Rab

Rabska fjera je najstarejši in največji srednjeveški poletni festival na Hrvaškem. Temelji na tradiciji, ki se je začela 21. julija 1364, ko so v rabskem mestnem svetu sprejeli odločitev o počastitvi kralja Ljudevita Velikega, ki je Rab osvobodil beneške oblasti. V preteklosti je fjera trajala 14 dni in takrat so otoški prebivalci proslavljali čudežne moči svetega Kristoforja, kateremu so pripisovali zasluge za reševanje mesta pred uničenjem Tako »fjera« poteka tudi še danes v njegovo čast.

rab fjera 4
Foto: TZG Rab

Rabska fjera se odvija vsako leto od 25. do 27. julija (ti dnevi so hkrati tudi dnevi sv. Jakova, sv. Ane in sv. Kristoforja) in že sama otvoritvena slovesnost Rabske fjere je veličasten spektakel. Prireditev se začne z zbiranjem vseh srednjeveško kostumiranih udeležencev v Gornji ulici v mestu Rab, ki se nato v povorki spustijo po mestnih stopnicah do Trga sv. Krištoforja. Župan mesta Rab, v vlogi kneza, nato pred več tisoč obiskovalci s srednjeveškim dekretom razglasi Rabsko fjero za odprto, s čimer se vsem odprejo mestna vrata in začne vsesplošno slavje.

rab fjera 5
Foto: TZG Rab

V času fjere se celo mesto vrne v preteklost. Majhne obrtniške trgovine in rokodelske delavnice se preselijo na mestne ulice, s čimer se obiskovalcem ponuja edinstvena priložnost, da si na kraju samem ogledajo, kako se na tradicionalen način izdela pas za hlače ali dišeča pomada ali okrasijo lasje z drobnimi cvetlicami, na način kot so to počeli v srednjem veku.

rab fjera 6
Foto: TZG Rab

Poleg šestdesetih delavnic, ki se s temi poklici ukvarjajo tudi v resničnem življenju (peki, medičarji, kamnoseki, mizarji, slikarji na svilo, kalafati, školjkarji, pletkarji košar in vrvi, slikarji, cvetličarji, vrhunski tkalci, lončarji, predilci, sirarji, heraldisti, glagoljaši in mnogi drugi), so del »fjere« tudi največja društva otoka Raba: “Komin”, “Dolin”, “Škraparica” ​​​​in “Tunera”, Društvo rabskih samostreličarjev, KUD “Rapski Tanac”, rabske klape “Sozal”, “Eufemija”, “Kristofor” in “Rab”, vitezi iz Königsbrunna, sokolarji iz Šibenika, strelci iz Požege, prijatelji iz San Marina (oziroma njihovo društvo »Arti e mestieri« z gradu Montegiardino) in mnogi drugi.

rab fjera 7
Foto: TZG Rab

Na plaži mesta nastane ob Rabski fjeri tudi pravcato ribiško naselje iz katerega se širi vonj ocvrtih šulčićev (recimo flancatu podobno pecivo, ki se ponudi s pršutom in sirom, slano ribo in tudi sladkimi nadevi, hkrati pa imajo šulčići tudi malce smešno drugo ime – “poderane gaće” ali potrgane spodnjice) in drugih morskih dobrot. Po ulicah mesta pa odzvanja pesem in glasba, obiskovalcem pa se ponujajo tuna, fritule, sir in vino.

rab fjera 8
Foto: TZG Rab

Zadnji dan Rabske fjere, 27. julij, je hkrati tudi dan zavetnika mesta Rab, svetega Kristoforja. Na ta dan potekajo viteške igre Društva rabskih samostrelcev. Tradicijo viteških iger rabskih samostrelcev so obudili leta 1995 z ustanovitvijo Društva rabskih samostrelcev, viteške igre pa so prvič organizirali leta 1364. Poleg viteških iger pa so obudili in obnovili tudi srednjeveške kostume.

rab fjera 9
Foto: TZG Rab

Viteške igre sicer potekajo nekajkrat letno na Trgu sv. Kristoforja v Rabu, in sicer 9. maja (Dan mesta Rab), 30. maja (Dan državnosti Republike Hrvaške), 27. julija (praznik sv. Kristoforja – zavetnika mesta Rab – ljudsko slavje in turnir rabskih samostrelcev) in 15. avgusta (praznik Marijinega vnebovzetja – ljudsko slavje in turnir rabskih samostrelcev).

rab fjera 10
Foto: TZG Rab

Obiščite Rabsko fjero – edinstveni kulturni in zgodovinski dogodek, poln zanimivih dogodkov, atrakcij, utrinkov in lokalnih okusov in izkusite pristno srednjeveško kuliso in doživetje na otoku sreče – Rabu.

rab fjera 10
Foto: TZG Rab

Več o Rabski fjeri si lahko preberete TUKAJ, več o otoku rabu pa na spletni strani Turistične skupnosti mesta Rab.

PREBERITE ŠE MUZEJI HRVAŠKE – MUZEJI HRVAŠKEGA ZAGORJA