POMLAD VABI V NARODNI PARK PLITVIČKA JEZERA

Pomlad v Narodnem parku Plitvička jezera pomeni prebujanje narave iz zimskega spanca. Park se spremeni v oazo barv, zvokov in vonjav, ki obiskovalcem ponuja edinstveno doživetje. Toplejši in daljši dnevi pa vedno bolj vabijo, da gremo ven in uživamo v lepotah narave. In morda najlepše bo možno uživati ​​v čarih narave in pomladi v najznamenitejšem hramu narave na Hrvaškem – Narodnem parku Plitviška jezera.

plitvička jezera 1
Foto: JU NP Plitvička jezera

Namestitev v hotelu Jezero v osrčju narodnega parka

plitvička jezera 2
Foto: JU NP Plitvička jezera

V mirnem vzdušju parka, le nekaj sto metrov stran od jezera Kozjak, se nahaja hotel Jezero – pravo zatočišče za mir in sprostitev. Hotel s svojo lego gostom nudi direktno povezavo z naravo in pravi počitek, ki osveži duha in telo. Navdahnjeni s pomladnim vzdušjem so za vas tudi to pomlad pripravili pakete na osnovi ene, dveh ali treh nočitev z zajtrkom ali polpenzionom v hotelu Jezero z vključeno vstopnico v Narodni park. Poleg sprehodov v čudoviti naravi vam ponujajo tudi številne popuste na aktivnosti v parku in v okolici, zato si vzemite čas zase in ne zamudite doživetja lepot pomladi na Plitviških jezerih.

plitvička jezera 3
Foto: JU NP Plitvička jezera

Restavracija „Lička kuća“ – kombinacija neokrnjene Like in vrhunske gastronomije

Kultna restavracija „Lička kuća“ v samem Narodnem parku Plitvička jezera je gostišče z dolgo in bogato tradicijo. Zgrajena leta 1972 že desetletja ponuja ambient z vonji in okusi pristnih liških jedi, pripravljenih na inovativen način.

plitvička jezera 4
Foto: JU NP Plitvička jezera

Že ob vstopu v „Liško hišo“ goste pozdravi ambient ob katerem bodo takoj začutili pravo liško dobrodošlico, posebno toplino odprtega ognjišča in vonjave domačih dobrot, pogled pa bodo pritegnile številne podrobnosti, ki pričajo o nekdanji skromnosti in težavnosti vsakdanjega življenja starih Ličanov. Na krožniku restavracije „Lička kuća“ se znajdejo številna lokalna živila, katerih kakovost odraža ohranjeno naravo Like, nekatera pa so celo že presegla regionalni sistem kakovosti „Lika Quality“, ki temelji na tradiciji in lokalni pridelavi ter jih odlikuje visok nivo kakovosti.

plitvička jezera 5
Foto: JU NP Plitvička jezera

Restavracija „Lička kuća“ je prejela tudi prestižno nagrado Tripadvisor® Travellers’ Choice® 2023 in se s tem uvrstila med 10 % najboljših restavracij na svetu. Poskusite, izkusite in doživite toplo rustikalno vzdušje v osrčju Like, ob prasketanju ognja iz odprtega ognjišča, harmoniji domačih okusov in prijaznega osebja ter uživajte v gastronomskih dobrotah Like.

 

Restavracija Borje – oddih v stoletnem borovem gozdu

plitvička jezera 6
Foto: JU NP Plitvička jezera

Restavracija Borje, priljubljeno počivališče številnih ljubiteljev narave in dobre hrane, je sredi maja 2023 odprla svoja vrata gostom v popolnoma novi preobleki. Restavracija zgrajena leta 1977 v sklopu avtokampa in v neposredni bližini narodnega parka Plitvička jezera, je postala nepogrešljiv kraj za počitek in okrepčilo z lokalno gastronomsko ponudbo. Čiste linije, igrivost barv in eleganca prostora, pomešana z neustavljivim vonjem lokalnih dobrot in prijaznim osebjem, naredijo to restavracijo popoln kraj za uživanje in pobeg od vsakdana.

plitvička jezera 7
Foto: JU NP Plitvička jezera

 

Pizzeria Vučnica

plitvička jezera 8
Foto: JU NP Plitvička jezera

Le dva kilometra južno od vhoda 2 v Narodni park Plitviška jezera se nahaja Pizzeria Vučnica, odlična postaja za vašo gastronomsko avanturo in mirna lokacija, ki vam ponuja čudovit pogled na okoliško pokrajino. Picerija se ponaša s pestro ponudbo, ki bo zadovoljila številne želje gostov. Na vrhu ponudbe so vsekakor številne okusne pice, ki jih pripravljajo z veliko ljubezni, strasti in svežimi sestavinami. Če iščete bolj klasične okuse, vsekakor poskusite njihove sočne hamburgerje in domače klobase, narejene po domačem pristnem receptu. Poleg okusne hrane pa vas bo vas bo picerija očarala s prijetnim odprtim ambientom ob slikoviti naravni kulisi, svežem zraku in zvokih narave.

plitvička jezera 9
Foto: JU NP Plitvička jezera

Aplikacija „Nacionalni park Plitvička jezera“ – vaš žepni vodnik za obisk parka

plitvička jezera 10
Foto: JU NP Plitvička jezera

Aplikacija NP Plitvička jezera, ki je na voljo za iOS in Android telefone, je koristen vodnik in pomočnik po ponudbi in orientaciji po narodnem parku Plitviška jezera. Vsebuje veliko koristnih informacij kot so: programi ogledov in točke pomembnih lokacij, možnost označevanja parkirnih mest, informacije o prenočiščih in restavracijah, splošne informacije o parku ter poučne vsebine o živalskih in rastlinskih prebivalcih in vrednotah največjega in najstarejšega parka na Hrvaškem.

V aplikaciji lahko najdete tudi predloge o zanimivih lokacijah za obisk, aktivnosti, ki bi jih morda želeli preizkusiti, in predloge za kolesarske poti ter se informirano podate nepozabnim doživetjem naproti. Aplikacijo najdete na spodnjih povezavah oz. v Google Play in App Store:

Android (Google Play)

iOS (Apple Store)

plitvička jezera 11
Foto: JU NP Plitvička jezera

Nadihajte se svežega zraka, začutite pomlad v sebi in se prepustite lepotam, ki jih ponuja Narodni park Plitviška jezera. Sprehodite se po poteh obdanih z zelenjem, uživajte v pogledu na čista jezera in legendarne slapove ter izkoristite pomlad za pobeg v naravo, sprostitev in polnjenje baterij za prihajajoče izzive.

Več o tem naravnem biseru Hrvaške lahko izveste na spletni strani Narodnega parka Plitvička jezera. Utrinek in trenutne razmere v parku pa si lahko v živo ogledate tudi doma preko spletne kamere v narodnem parku.

 

Raziščite še okolico Narodnega parka Plitviška jezera

Poleg vseh zanimivosti in lepot, ki jih lahko ponudi področje Narodnega parka Plitviška jezer, je hkrati celotno področje bogato z naravnimi in kulturnimi znamenitostmi. Več o nekaterih zanimivih izletniških točkah v okolici lahko spoznate v naslednjem članku PLITVIČKE DOLINE – IZLET V ČUDOVITO OKOLICO PLITVIŠKIH JEZER.