Kmalu po vstopu v novo leto se je na sredini januarja tudi na Hrvaškem pričelo že novo zabavno in veselo obdobje – pust. Na Kvarnerju pustno obdobje imenujejo kar “peti letni čas” in letos bodo številne pustne norčije, zabave in rajanja potekala med 17.01. in 05.03.2025.

Številna, nam bližnja mesta kot so Reka, Opatija, Crikvenica, se ponašajo z bogato zgodovino in tradicijo maškar ter mestnih karnevalov, ki predstavljajo vrhunce pustnega dogajanja in pritegnejo številne obiskovalce. Nekateri pustni običaji, ki jih lahko tam vidite, kot so to znameniti Halubajski zvončari, imajo celo večstoletno tradicijo.

Pustno dogajanje na Hrvaškem tako v tem obdobju razživijo in popestrijo številni dogodki kot so razne otroške povorke maškar, pustne zabave in plesi ter mestni karnevali, med katerimi lahko omenimo znani Reški karneval, in nenazadnje tudi zelo posebni dogodki kot je “Balinjerada” v Opatiji.

V tokratnem receptu vam tako za ta “pustni letni čas” predstavljamo tradicionalni recept za “krafne” oz. krofe, okusne in obvezne spremljevalce pustnega obdobja in pustnih rajanj ter norčij.
Sestavine:
- 1 kg gladke moke
- 40-50 g kvasa
- 5 rumenjakov
- 80 g sladkorja
- 80 g masla
- 0,5 dcl ruma
- 1 vanilin sladkor
- 0,5 l mleka
- sol
- naribana lupina (neškropljene) limone
- olje
- sladkor v prahu
Priprava:
- Moko pogrejemo in jo v skledi pomešamo z maslom.
- Dodamo sladkor, rumenjake, sol, limonino lupinico, kvas in toplo mleko ter s kuhalnico zamesimo testo.
- Pustimo testo vzhajati in ko je testo vzhajano, ga razvaljamo na 1 cm debelo ter z modelčkom ali kozarcem izrežemo okrogle kose testa.
- Okrogle kose testa pustimo pokrite in jih pustimo vzhajati še približno eno uro na toplem.
- V loncu segrejemo olje ter vanj polagamo kose testa in krofe cvremo pod pokrovko 3-5 minut na eni strani, nato jih obrnemo in pečemo brez pokrovke še na drugi strani 3-5 minut da lepo porjavijo in dobijo značilen svetel pas.
- Po želji lahko pečene krofe napolnite z marmelado ali kakšnim drugim nadevom. V našem primeru priporočamo marelično marmelado.
- Krofe potresemo s sladkorjem v prahu in še tople postrežemo.

Želimo vam dober tek!
Za recept se najlepše zahvaljujemo Okusom hrvatske tradicije.