JESEN NA CRESU – BARVIT IN AKTIVEN MEDITERANSKI ODDIH

Otok Cres je lep v vsakem letnem času, a ko ga obarvajo jesenske barve, postane resnično slikovit. Hoja, pohodništvo in kolesarjenje so odličen način za spoznavanje in raziskovanje tega čudovitega otoka, lepo jesensko vreme, prijetne temperature ter stotine kilometrov pohodniških in kolesarskih poti pa najboljše povabilo na obisk tega otoka tudi jeseni.

Otok Cres je predvsem zaradi svoje blage klime in neokrnjene narave popolno naravno zdravilišče, k temu pa prispevajo svoje tudi čudovite plaže in kristalno čisto morje. Na otoku Cresu raste več kot 1400 različnih rastlinskih vrst kot so žajbelj, smilj, mleček, regrat, koprive in druge divje ter zdravilne rastline, ki naredijo otok pravi botanični vrt in soustvarjajo aromatično klimo otoka.

cres jesen 1
Foto: TZG Cres

Pri raziskovanju Cresa boste zagotovo in pogosto srečali tudi “creško ovco”, ki je nabolj saj jih je na otoku kar nekaj tisoč. Edinstveno pa bo tudi srečanje z beloglavim jastrebom, saj je Cres dom te zaščitene vrste ptic, ki je ena največjih na svetu. Za tiste malo pogumnejše pa bodo, kljub jeseni, na voljo za raziskovanje številne čudovite in morda malo bolj proste plaže, glede na to, da ima morje takrat še vedno zelo prijetno temperaturo.

cres jesen 2
Foto: TZG Cres

Neokrnjena narava in lepo vreme na Cresu skozi vse leto nudita številne priložnosti za aktivnosti na prostem. Otok ponuja številne privlačne pohodniške in kolesarske poti, ki združujejo divjino zaledja z lepotami obale. Raziskovanje otoka vas bo popeljalo tudi do zanimivih zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, kot so mesto Cres, zgrajeno v beneškem slogu, starodavna naselja Lubenice in Beli ali stari ribiški vasici Valun in Martinšćica.

cres jesen 3
Foto: TZG Cres

Oktober je na otoku Cresu tradicionalno v znamenju obiranja oljk, letos pa se lahko prvič tudi sami preizkusite v obiranju oljk z vodenimi ogledi agencije Cres Fun & More. Na vodenem ogledu se boste lahko do potankosti seznanili z in se tudi aktivno vključili v celoten proces pridobivanja oljčnega olja: od obiranja oljk z domačini do odhoda na predelavo v oljarno na Cresu. Tako boste neposredno spoznali predelavo oljk, iz katerih nastaja svetovno znano creško ekstra deviško oljčno olje.

cres jesen 4
Foto: TZG Cres

Če si želite aktivnega dopusta s pridihom tekmovalnega duha, bo za vas idealna priložnost za obisk otoka Cresa prvi vikend v novembru. Takrat poteka priljubljeno tekaško tekmovanje Cres & Lošinj Trail Race, ki je sestavljeno iz dveh ločenih etap s tremi težavnostnimi kategorijami: vijolična, modra in zelena. Tekmovalci sami izberejo, v kateri kategoriji želijo nastopiti, in povezano izberejo enega ali oba dneva tega edinstvenega dogodka. Tekmovanje se bo odvijalo 4. novembra na otoku Lošinju in 5. novembra na otoku Cresu.

cres jesen 5
Foto: Krume Ivanovski, Cres & Lošinj Trail Race (clt.remarkable.events)

Po čudovitem aktivnem dnevu v naravi pa si dovolite, da vas na Cresu razvadijo z domačo kulinariko, ki temelji na lokalnih sestavinah, kot so ribe, ekstra deviško oljčno olje, med, sir in vsekakor poskusite tudi “creško jagnjetino”, ki velja za priznano otoško poslastico.

cres jesen 6
Foto: TZG Cres

Otok Cres je tako pravi biser raznolikosti in edinstvena počitniška destinacija, saj je tudi eden izmed zadnjih krajev, kjer lahko doživite Mediteran, kakršen je nekoč bil. To jesen obiščite otok Cres in doživite sproščujoč pa tudi aktiven oddih ali vikend v mediteranskem ozračju in neokrnjeni naravi.

cres jesen 7
Foto: TZG Cres

Za več informacij o otoku Cresu obiščite spletno stran Turistične skupnosti mesta Cres, več o aktivnostih pa izveste TUKAJ. Več informacij o tekmovanju Cres & Lošinj Trail Race pa najdete uradni spletni strani dogodka Cres & Lošinj Trail Weekend.

PREBERITE ŠE BUČIJADA – NAJBOLJ OBISKANA HRVAŠKA GASTRONOMSKA PRIREDITEV