DOŽIVITE LOŠINJ IN SE POŽIVITE

Blaga mikroklima, več kot 1018 rastlinskih vrst (od tega jih kar 239 spada med zdravilne rastline), več kot 250 km urejenih sprehajalnih poti, visokokakovostno morje, prvovrsten zrak, več kot 260 sončnih dni na leto in prijetno vzdušje so le nekatere od prednosti, zaradi katerih je hrvaški otok Lošinj danes priznano in svetovno poznano aromaterapevtsko središče, ki obiskovalce spodbuja, da zadihajo s polnimi pljuči. Hkrati pa je ta prikupen otok tudi sodobna destinacija vitalnosti, zdravja, wellnessa in wellbeinga – skratka dobrega počutja.

Že v 19. stoletju je bil Lošinj z odlokom Ministrstva za zdravje Avstro-Ogrske monarhije razglašen za klimatsko zdravilišče, in tudi danes ostaja idealen kraj za doseganje ravnovesja duha in telesa!

lošinj 1
Foto: Turistična skupnost mesta Mali Lošinj

Ne glede na to ali gre za aktivne ali zdravstvene oz. zdravilne počitnice, Lošinj ponuja za to številne možnosti.

Wellness & Wellbeing

Zdravilne terapije ter wellness in spa tretmaji so navdihnjeni z rastlinskim svetom otoka vitalnosti, mnoge pa se prav zaradi tega izvajajo na svežem zraku z uporabo preparatov iz linije naravne lošinjske kozmetike. Okrepite si telo in duha z bivanjem v stoletnem borovem gozdu, ‘napolnite baterije’ in izkusite energijo, ki jo daje ta vitalni otok.

V Lošinj Hotel & Villas lahko uživate v številnih vsebinah – različnih športnih aktivnostih, skupinskih fitness programih, izbranih spa tretmajih, strokovnih svetovanjih ali programih, ki jih bodo ustvarili samo za vas in prilagodili vašim željam in potrebam.


Outdoor & aktivni dopust

Lošinj je idealen za športne ali rekreativne aktivnosti na prostem skozi vse leto. Številne sprehajalne poti in razgledne točke vas bodo premamile na sprehod v naravo in v iskanje najboljše razgledne točke za spektakularne sončne vzhode in zahode, pa tudi druge aktivnosti kot so pohodništvo, športno plezanje, kolesarjenje in več.

Prav tako lahko igrate tenis vse leto na kar 26 zunanjih peščenih igriščih. Morda pa se med sprehodom po lošinjskih poteh ustavite in preizkusite na enem izmed mnogih zunanjih vadbiščih.

lošinj 2
Foto: Hrvoje Serdar, Turistična skupnost mesta Mali Lošinj

Lošinj gosti tudi številne športne in druge dogodke med katerimi je posebej v aprilu prednjačilo kolesarstvo, ko je gostil IXS European Downhill Cup Lošinj 2023. Gre za serijo IXS, ki poteka že šestnajsto leto in je najpomembnejše tekmovanje po svetovnem pokalu, katerega gostitelj je bil leta 2018 prav Lošinj. Drugi pomembni športni dogodek je edinstvena dirka v svetu gorskega kolesarstva, ki poteka na štirih otokih: Rab, Krk, Cres in Lošinj – 4 Islands MTB race.

lošinj 3
Foto: Turistična skupnost mesta Mali Lošinj

Gastronomska zgodba

Posebno gastronomsko zgodbo lahko doživite na 15. Festivalu lošinjske kulinarike, ki se je pravkar pričela 27. aprila in traja vse do 31. maja, in, ki je posvečen posebnostim otoka Lošinja: bogati in raznoliki lošinjski flori ter tradicionalnim ribjim in mesnim jedem. Festival se začne s predstavitvijo vseh udeležencev, ki na trgu Malega Lošinja predstavijo specialitete, pripravljene iz živil in začimb, značilnih za lošinjsko področje in podnebje. Vsekakor poskusite in si rezervirajte svoje mesto ter uživajte v menijih tradicionalne lošinjske kuhinje.

lošinj 4
Foto: Turistična skupnost mesta Mali Lošinj

Letos pa boste lahko vsi, ki boste morda obiskali festival in poskusili jedi, sodelovali še v nagradni igri. Enostavno fotografirajte jed in sliko objavite na svojih družbenih omrežjih z #LosinjFoodFestival in osvojite lahko eno izmed naslednjih nagrad: 

  1. Dolphin Watching Tour (x2)
  2. Obisk tematske razgledne točke Providenca (x2)
  3. Obisk Muzej Apoksiomena in Osorski vremeplov (x2)
  4. Romantična večerja (x2)
  5. Wellness tretma (x2).

Hkrati pa lahko vsi, ki bi želeli razvajati svoje brbončice, raziščejo zanimivo ponudbo lokalnih gostinskih ponudnikov.

lošinj 5
Foto: Turistična skupnost mesta Mali Lošinj

Kultura in zanimivosti

lošinj 6
Foto: Turistična skupnost mesta Mali Lošinj

Po aktivnem in/ali sproščujočem delu dopusta druga stran spoznavanja destinacije. Za ljubitelje kulture in umetnosti imata svoja vrata odprta Lošinjski muzej in Muzej Apoksiomena, številne razstave pa si lahko ogledate v Mestni knjižnici ali Galeriji Fritzi. Ljubiteljem gledališča pa sta tudi letos Kino Veli Lošinj in Kino Malega Lošinja V. Nazor, pripravila številna odrska presenečenja.

lošinj 7
Foto: Turistična skupnost mesta Mali Lošinj

Ljubitelji živali nikakor ne izpustite Zavod Modri ​​svet v Velem Lošinju, ki skrbi za raziskovanje in zaščito morskih organizmov in morja. Tam se lahko odpravite na ogled delfinov in celo posvojite delfina ter pomagate ohraniti te čudovite prebivalce morja in Lošinja.

lošinj 8
Foto: Turistična skupnost mesta Mali Lošinj

Nato spoznajte ostalo floro in favno otoka v spremstvu strokovnega vodiča v dišečem otoškem vrtu – Miomirisni otočki vrt. Obiskovalci lahko spoznajo bogato floro otoka, zdravilne lastnosti rastlin in kupijo izviren otoški spominek.

Navdušenci nad zgodovino pa lahko spoznate bogato zgodovino starodavnega mesteca Osor – Apsoros, katerega temelji segajo v 9. stoletje pred našim štetjem. Mestece Osor, s svojim starodavnim mestnim trgom, je pravcati muzej na prostem, ki ga lahko spoznate tudi na sodoben način z VR očali t.i. osorskim časovnim strojem.

lošinj 8
Foto: Turistična skupnost mesta Mali Lošinj

Advent na Lošinju

Foto: Lošinj Hotels & Villas

Na koncu ne pozabite preveriti še letošnji božično-novoletni program na Lošinju, saj tudi letos na otok vitalnosti prihaja najlepša božična zgodba, vse otočane in goste pa pričakuje pestra zabava polna presenečenj.

Foto: Lošinj Hotels & Villas

Poleg praznično okrašenih božičnih hišk, krašenja borovcev med drugim tudi takšnih podvodnih, so del adventa na Lošinju tudi mnoge druge aktivnosti in dogodki od animacije za otroke, recitalov, glasbenih, dramskih, plesnih in zabavnih programov, humanitarnih akcij, nogometnih turnirjev pa vse do gledaliških predstav. A to še ni vse, saj z Jutranjim Girom nazdravljamo s šampanjcem v slovo staremu letu, ob tem pa se, zaradi prijetne klime in temperatur, tradicionalno pogumni in morda med njimi tudi vi, udeležijo novoletnega kopanja.

Foto: Lošinj Hotels & Villas

Lošinj tako praktično skozi vse leto nudi številne možnosti za aktivno, zdravilno, poučno, zanimivo in okusno počitnikovanje, ki vas bo poživilo in napolnilo z vitalnostjo. Hkrati naj omenimo, da lahko kadarkoli spoznate dele Lošinja ali pa si ogledate stanje tudi na daljavo preko ene izmed številnih spletnih kamer na glavnih lokacijah.

Vabljeni na otok vitalnosti!

Več o Lošinju si lahko preberete na spletni strani Turistične skupnosti mesta Malega Lošinja.

PREBERITE ŠE 6 IDEJ ZA PRVOMAJSKI PODALJŠANI VIKEND