Crikveniške rupice so avtohtona jed iz Crikvenice, ki spominja na bogato tradicijo ribištva. Predvsem pa bazira na modri ribi, ki velja za kraljico crikveniške ribje kulinarike. Pomembnosti modre ribe v Crikvenici priča tudi dejstvo, da so temu namenili kar celoten mesec – »Mesec modre ribe« – posvečen gastronomski in vinski ponudbi lokalnih ponudnikov, zabavi in glasbi ter seveda okusnim jedem iz modre ribe. V tej posebni gastronomski ponudbi izbranih restavracij na Crikveniški rivieri, ki jo sestavljajo Crikvenica, Dramalj, Jadranovo in Selce, boste lahko uživali od 15. septembra do 15. oktobra. Več o dogodku si lahko preberete TUKAJ.
Če imate radi modro ribo ali pa se boste morda navdušili med branjem o prireditvi ali celo med obiskom »Meseca modre ribe«, potem doma poskusite ta tradicionalni recept. Crikveniške »rupice« se pripravljajo s sardelami in so lahko okusen in lahek obrok na posteljici iz zelenjave. Ker so »rupice« izjemno okusne tudi ohlajene, so jih ženske pogosto pripravljale svojim možem, ko so šli na morje, njihova velikost pa naj bi po pripovedovanju ustrezala velikosti ženske roke.
Sestavine:
- sardele 1 kg
- česen 40 g
- peteršilj 30 g
- koruzna moka 150 g
- olje za cvrtje 500 ml
- sol, poper, olivno olje
Priprava:
- Sardele očistimo, operemo in pustimo, da se odcedijo.
- Ribe damo v posebno posodo, dodamo drobno sesekljan česen, peteršilj, sol, poper, olivno olje in koruzno moko.
- Vse skupaj premešamo, z roko primemo skupaj po 5-6 sardel in jih stisnemo, da ostanejo zlepljene v kepo. Tako pripravimo več kepic sardel.
- Tako pripravljene sardele potem nekaj minut pražimo na segretem olju, dokler ne postanejo zlato rumene barve.
PRILOGA
Sestavine:
- broskva / blitva / ohrovt 1 kg
- krompir 200 g
- sol, poper, česen, olivno olje
Priprava:
- Zelenjavo očistimo in operemo, krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke.
- Zelenjavo damo kuhati v osoljeno vrelo vodo, dodamo krompir in pustimo, da se skuha, nato pa ga odcedimo.
- V drugo posodo damo olivno olje, pustimo, da se segreje, dodamo sesekljan česen in malo popražimo.
- Dodamo zelenjavo in krompir, solimo in popramo po okusu. Nato vse dobro premešamo in postrežemo k »rupicam«.
Za prilogo lahko »rupicam« namesto zelenjave, postrežete tudi polento ali pa v njih uživate samostojno kot topel ali hladen prigrizek.
Več informacij o Crikvenici najdete na spletni strani Turistične skupnosti mesta Crikvenica. Več o dogodku “Mesec modre ribe” pa najdete TUKAJ.