BAŠKA VODA – NEPOZABNO MESTO MED MORJEM IN GORAMI

Baška Voda se nahaja v srcu Dalmacije, na Makarskem primorju, kjer lahko uživate v najbolj impresivni mešanici kristalno čistega morja in bisernih prodnatih plaž, prijetne sence borovcev in veličastnega gorovja Biokovo!

baška voda 1

To čudovito mesto tako kot tudi drugi kraji v občini – Promajna, Bratuš, Krvavica, Bast in Topići – ponujajo vse, kar potrebujete za nepozaben oddih ob morju.

baška voda 2

Baška Voda ima odlično turistično ponudbo, v kateri izstopa več kot 6 km čudovitih prodnatih plaž, ki se razprostirajo v senci borovcev. Ena izmed njih – plaža Nikolina – je redno na vrhu vseh izborov najlepših plaž na Jadranu in širše.

baška voda 3

Povprečna osončenost Baške vode je več kot 2.700 ur letno, med letom pa lahko uživate tudi v do 150 popolnoma jasnih dnevih. Povprečna letna temperatura zraka je 17,6 °C; poleti 25,9 °C, pozimi 10,3 °C. Temperatura morja se poleti dvigne tudi do 26 °C in pozimi nikoli ne pade pod 12 °C. Povprečna količina padavin je 1.033 mm, pri čemer so zime trikrat bolj deževne kot poletja, ko so značilne predvsem kratkotrajne padavine.

baška voda 4

Vlažnost zraka je od 55 do 70 odstotkov in je vselej prijetna za ljudi. Sneg je ob morju izredno redek, včasih pa ga v zimskem času prinese veter z Biokova, na vrhu katerega se lahko zadrži vse do začetka kopalne sezone. Najpogostejši vetrovi so burja, jugo in maestral. Burja (severovzhodni veter) je lahko zelo močna, vendar ima to prednost, da razprši oblake in prinaša jasno vreme.

baška voda 5

Družinska namestitev v Baški Vodi velja za ene najboljših na Hrvaškem in pogosto so zasebni ponudniki namestitev na tem območju med dobitniki nagrad za kakovost. Bivate lahko v zasebnih družinskih hišah z apartmaji v bližini morja ali v hišah z bazeni. Če se odločite za bivanje v hotelih, lahko izbirate med kakovostnimi hoteli s 4 zvezdicami na vrhunskih lokacijah.

baška voda 6

Baška voda ima tudi odlično ponudbo za aktivni turizem in lahko bi rekli, da je pravi mali raj za ljubitelje vodnih športov, kolesarjenja, plezanja, sprehodov v naravi in tudi ​​ljubitelji gora lahko uživajo v čudovitem Biokovu v zaledju.

baška voda 7

Na voljo so vam tudi zanimivi izleti, tako da lahko iz Baške Vode zelo enostavno poleg omenjenega Biokova obiščete tudi kanjon Cetine, Rdeče in Modro jezero, slapove Krke, znamenito svetišče Medjugorje (Međugorje), otoka Brač in Hvar ter mesti Split in Dubrovnik.

baška voda 8

Številne restavracije in dalmatinske konobe vam bodo ponudile odlično sredozemsko prehrano, ki temelji na ribah, morskih sadežih in lokalnih pridelkih.

baška voda 9

Ljubitelji kulture in zgodovine bodo tudi prišli na svoj račun, saj arheološke najdbe potrjujejo, da so na področju Baške Vode živeli ljudje že več kot štiri tisoč let pred Kristusovim rojstvom. Glavni razlog za naseljevanje je bil izvir pitne vode. V bronasti dobi, v času selitev nomadskih plemen na Sredozemlje, je prihajalo do konfrontacij med različnimi plemeni, ki so se bojevala za izvire vode in pašnike.

baška voda 10

Na griču Gradina, v središču današnjega mesta, se je zaradi varovanja vode formiralo utrjeno naselje s suhozidanim obzidjem. V antiki se je na lokaciji današnje Baške Vode nahajalo ilirsko – rimsko naselje Aronia.

baška voda 11

Upamo, da boste uživali v čarih narave, kulture in kulinarike in na najboljši način spoznali, zakaj je bilo napisano, da na tem prodročju Baške Vode človek »…tukaj spet oživi.«. In želimo, da vam ob dobro znanem dalmatinskem čaru in gostoljubju domačinov, to mesto postane vaš morebitni drugi dom, kamor se boste pogosto radi vračali. Kot mnogi popotniki pred vami.

Več o Baški Vodi, mestu med morjem in gorami, lahko izveste TUKAJ.

PREBERITE ŠE: MOŠĆENIČKA DRAGA – ZGODBA O MORJU