5 PREDLOGOV ZA IZLET – ZIMSKE ŠOLSKE POČITNICE

Bližajo se zimske šolske počitnice in lepi vikendi, ki jih je najlepše preživeti ob aktivnostih v naravi in ​​spoznavanju čudovite narave v naši bližini in z našimi bližnjimi. Hkrati so tudi lepa priložnost, da se odpravite na izlet in spoznate nove destinacije v naši bližini, njihovo tradicijo, kulturo in gastronomijo. Tako smo izbrali nekaj predlogov za enodnevne ali večdnevne izlete na Hrvaškem. Za odhod na predlagane destinacije iz kateregakoli konca Slovenije ne boste potrebovali dolge vožnje in tako so te destinacije primerne tudi za dnevni izlet, hkrati pa so zaradi skupne meje in valute seveda še bolj prijazno dostopne. Zagotovo pa se boste imeli tam lepo, se morda česa novega naučili in vsekakor obogatili svoje izkušnje.

  1. Aquatika-Slatkovodni akvarij Karlovac

Raziščite bogat in skrivnosten sladkovodni podvodni svet v AQUATIKI – edinem sladkovodnem akvariju na Hrvaškem, ki se nahaja v mestu štirih rek – Karlovcu.

počitnice 1
Foto: AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC

Odpravite se na izlet v AQUATIKO s celotno družino in ter tudi kaj novega naučite o skrivnostnem svet hrvaških rek. Še preden se odpravite, pa jo lahko tudi navidezno spoznate v interaktivnem 360° doživetju. Vabljeni, da se potopite v reko z AQUATIKO.

počitnice 2
Foto: AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC

VEČ O AQUTIKI PREBERITE V AQUATIKA – IDEALEN DRUŽINSKI IZLET KJER SE LAHKO POTOPITE V REKO.

Več informacij o AQUATIKI pa lahko najdete TUKAJ. Več o Karlovcu na spletni strani Turistične skupnosti mesta Karlovac, več o regiji pa na spletni strani Turistične skupnosti Karlovške županije.

  1. Muzej krapinskega pračloveka

Eden največjih simbolov Krapine, mesta v srcu Hrvaškega Zagorja, je vsekakor krapinski pračlovek, ki je ponos in dokaz krapinske dolge ter bogate zgodovine. Prav zato obisk Krapine ni običajen obisk mesta ampak obisk slavnega arheološkega najdišča, ki predstavlja zibelko človeštva na tem prostoru.

počitnice 3
Foto: Damir Fabijanić

Krapina je najbolj znana po najdišču krapinskega pračloveka čigar ostanke so našli na hribu Hušnjakovo. Krapinski neandertalski muzej pa je eden izmed najbolj sodobnih muzejskih projektov na Hrvaškem in v tem delu Evrope. Že od leta 2010 privlači ta edinstven muzej pozornost številnih obiskovalcev zaradi svojega specifičnega načina predstavitve razstave.

počitnice 4
Foto: Damir Fabijanić

SPOZNAJTE MUZEJ NEANDERTALCEV IN OSTALE MUZEJE ZAGORJA V MUZEJI HRVAŠKE – MUZEJI HRVAŠKEGA ZAGORJA.

Več informacij o muzeju pa najdete na spletni strani Muzeja krapinskih neandertalcev.

  1. Narodni park Plitviška jezera

Tudi zima je čudovit letni čas v največjem in najstarejšem narodnem parku na Hrvaškem – Narodni park Plitviška jezera. Prinaša blagodejen mir in osvežilen hlad za počitek in nabiranje moči do takrat, ko se bo narava ponovno pričela zbujati v pomladnem soncu.

počitnice 5
Foto: JU NP Plitvička jezera

Posebej za zimo so tako v parku pripravili posebno ponudbo, ki vključuje 1, 2 ali 3 nočitve z zajtrkom ali polpenzionom v Hotelu Jezero*** in vstopnico za Narodni Park Plitviška jezera ter še kopico atraktivnih dodatkov ali popustov na številne vsebine.

počitnice 6
Foto: JU NP Plitvička jezera

PREVERITE ZIMSKO PONUDBO PARKA PLITVIČKA JEZERA NA PONUDBA MESECA – ZIMSKO UGODJE NA PLITVIŠKIH JEZERIH.

Več o tem naravnem biseru Hrvaške lahko izveste na spletni strani Narodnega parka Plitviška jezera. Utrinek in trenutne razmere v parku pa si lahko v živo ogledate tudi doma preko spletne kamere v narodnem parku.

  1. Varaždin

Varaždin se danes v zgodovinski ogrlici srednjeevropskih mest razkriva svojim gostom kot redek urbani biser – mesto harmonije in intimnosti, mesto, ki svojo specifično urbano identiteto ne kaže le z neminljivo lepoto stare baročne arhitekture, ampak temveč tudi po toplini ljubkih trgov, ulic in parkov, predvsem pa po bogatih in ohranjenih muzejskih zbirkah.

počitnice 7
Foto: TZG Varaždin (https://visitvarazdin.hr/)

Tako je Varaždin ohranil nekaj bistvenih značilnosti hrvaškega “Dunaja”, kot mesta baroka, glasbe in cvetja – prijetnega počivališča za svoje obiskovalce. Prav tako se celotna varaždinska regija odlikuje po bogati tradiciji, kulturi in čudoviti naravi, odlični namestitveni možnosti in odlični gastronomiji.

počitnice 8
Foto: TZG Varaždin

SPOZNAJTE TRADICIONALNO PECIVO VARAŽDINA IN POSKUSITE VARAŽDINSKI KLIPIČ.

Več o Varaždinu in tem področju pa lahko izveste na spletni strani Turistične skupnosti Varaždinske županije in na spletni strani Turistične skupnosti mesta Varaždin.

  1. Gorski kotar

Gorski kotar nudi pestro izbiro naravnih (Narodni park Risnjak, izvir Kolpe) in kulturnih lepot (dvorci Frankopanov), ki čakajo da jih odkrijete skupaj z vašimi najdražjimi. Gorski kotar je odlično pozicioniran, da ga lahko obiščete samo za en dan, hkrati pa nudi celo peščico možnosti in vsebin, da lahko tam preživite tudi več dni.

počitnice 9
Foto: TZ Gorski kotar (https://gorskikotar.hr/)

Ne glede ali planirate enodnevni izlet z družino ali pa podaljšan družinski vikend boste našli zagotovo nekaj atrakcij, ki jih lahko obiščete posamično ali kombinirate v večdnevno popolno doživetje Gorskega kotarja.

počitnice 10
Foto: NP Risnjak (www.np-risnjak.hr/)

PREBERITE ŠE ZIMSKA ZABAVA V GORSKEM KOTARJU

Več informacij o Gorskem Kotarju lahko najdete na spletni strani Turistične skupnosti Gorski kotar.

Več informacij o narodnem parku Risnjak lahko najdete na spletni strani NP Risnjak. Stanje v parku pa si lahko preko spletne kamere ogledate TUKAJ. Pred odhodom kontaktirajte park in se seznanite z dostopnostjo lokacij v parku. Ne glede pa priporočamo, da se predhodno za lep in brezskrben izlet v parku seznanite tudi s priporočili za varen obisk.