5 IDEJ ZA VELIKONOČNI VIKEND IZLET

Pred velikonočnimi prazniki smo vam pripravili 5 predlogov za praznovanje in vikend oddih na zanimivih in nekaterih bližnjih destinacijah na Hrvaškem. Morda tokrat dneve okoli Velike noči izkoristite tudi za oddih z najdražjimi nekje ob morju, v naravi, ob dobri hrani in pijači ter ob čudovitih kulturnih in naravnih znamenitostih.

VUGLEC BREG

V srcu Zagorja, vsega 40 km od Zagreba, se na najlepšem od zagorskih bregov, s katerimi je tudi obkrožen, skriva čudovit turistični kotiček – „Vuglec Breg“.

velika noč 1
Foto: Hrvoje Serdar

Vinogradi, vinoteka, restavracija in penzion „Vuglec Breg“ in zanimiva namestitev v rustikalnih hišicah nudijo gostom popolno doživetje Zagorja. Vrhunsko vino, domači jedilnik poln lokalnih specialitet, pravljična narava in dobra družba pa bodo prave sestavine za vaš vikend pobeg.

velika noc 2
Foto: Arhiv Vuglec Breg

„Vuglec Breg“ je obkrožen z množico gozdnih, makadamskih in asfaltnih poti, ki so nalašč za kolesarsko turo, kjer boste lahko spoznali lepote hrvaškega Zagorja in gostoljubnost lokalnih prebivalcev. Za najmlajše in njihovo energijo pa bodo poskrbeli otroško igrišče, jahanje ponijev in igra odkrivanja skritega zaklada. Nazadnje pa jih bo razveselila tudi majhna farma z mnogimi domačimi živalmi.

velika noc 3
Foto: Vuglec Breg (www.vuglec-breg.hr)

Dodatno pa boste lahko pri svojem bivanju na „Vuglec Breg-u“ se namestili v eno izmed ohranjenih in tradicionalno opremljenih hišic ali sob ter uživali tudi v savni, jacuzziju in masažah. Za popoln izkoristek vikenda pa vam predlagamo, da se odpravite tudi na izlet v bližnjo Krapino in obiščite Muzej krapinskih neandertalcev, ki je oddaljen le nekaj kilometrov.

velika noc 4
Foto: Vuglec Breg (www.vuglec-breg.hr)

Več si lahko preberete na spletni strani Vuglec Breg in Muzeja Krapinskih Neandertalcev.

OPATIJA

Opatija nudi vse kar si lahko zaželite za vikend izlet. Dolgo sprehajališče ob morju (Lungomare), prekrasne parke, odlične restavracije, zgodovinsko kuliso, ki jo tvorijo avstro-ogrske vile in posebna arhitektura. Opatija in njena okolica nudi tudi ogromno kafičev in slaščičarn kjer boste lahko uživali v vrhunski kavi in slaščicah.

velika noc 5
Foto: Marko Vrdoljak (www.visitopatija.com)

Uživanje v tradicionalnih gastronomskih specialitetah, druženje z najdražjimi ob morju ali v naravi, sprostitev v vrhunskih spa in wellnes centrih, so samo del oddiha, ki si ga tudi okrog Velike noči lahko pričarate in doživite v posebni atmosferi Opatije.

velika noc 6
Foto: Vasja Pinzovski (www.visitopatija.com)

Na koncu pa še namig, vsekakor se sprehodite po okoliških mestecih ob Opatiji – Volosko, Kastav, Lovran, Mošćenička Draga, in odkrili boste še marsikaj zanimivega.

velika noc 7
Foto: Turistička zajednica grada Opatija

Več si lahko preberete na spletni strani Turistične skupnosti mesta Opatija, več o regiji pa na spletni strani Turistične skupnosti Kvarner.

ZADAR

Zadar je mesto romantike in ljubezni, mesto strasti in duha. Poznano je po prekrasni arhitekturi, slavni glavni ulici Kalelarga, cerkvi Svetega Donata, trgu Pet bunara nenazadnje pa še zaradi inovativnih turističnih atrakcij kot so Morske orgle in Pozdrav soncu.

velika noc 8
Foto: Turistična skupnost Zadarske županije (www.zadar.hr)

Morske orgle (Morske orgulje) so edinstven projekt, ki ga sestavlja niz stopnic, ki se raztezajo sedemdeset metrov vzdolž obale, in pod katerimi so komore in vgrajene cevi na katere so postavljeni „labiumi“ oziroma piščali. Morje z valovanjem potiska zrak v te komore in piščali, ki zaradi tega tako naključno zaigrajo enega izmed predvidenih tonov in tako skladajo edinstvene melodije. Na vas pa je, da se posedete ob obalo in se prepustite melodijam in zvokom morja.

velika noc 9
Foto: Turistična skupnost Zadarske županije (www.zadar.hr)

Le nekaj korakov stran se nahaja inštalacija Pozdrav soncu (Pozdrav suncu). To je ogromen krog vgrajen v tla, ki ga sestavljajo solarni paneli in ponazarja sonce. Ob njem so še manjši krogi, pravtako s solarnimi paneli, ki ponazarjajo ostale planete našega sončnega sistema v velikostnem razmerju do sonca. Vsi ti krogi predvsem pa ogromno „sonce“ preko dneva vpijajo sončno svetlobo ter jo pretvarjajo v električno energijo, s katero po sončnem zahodu ustvarijo čudovite svetlobne efekte in priredijo spektakularno predstavo.

velika noc 10
Foto: Aleksandar-Gospić. Vir: Turistična skupnost Zadarske županije (www.zadar.hr)

Sprehodite se nato po glavni ulici Kalelarga, opevani in najbolj znameniti ulici mesta, ki vodi do antičnega Foruma. Forum se nahaja pod temelji cerkve sv. Donata in izvira iz 1. stoletja pred našim štetjem, ob njem pa se nahaja tudi ohranjeno mestno obzidje iz rimskega obdobja.

Kar naredi Zadar za idealno destinacijo za podaljšan vikend je bližina mnogih drugih zanimivih lokacij in narodnih parkov, ki omogočajo enodnevni izlet iz mesta. Zato priporočamo da si, če boste obiskali Zadar, rezervirate kakšen dan za enega izmed takšnih izletov. Ti izleti in lokacije bodo vašemu oddihu dodali ščepec pustolovščine: Kanjon Zrmanje, Vransko jezero, vas Muškovci in Berberov buk, Nin – mestece tisočerih zgodb, obisk otoka Ugljan in Pašman, obisk otoka Paga z degustacijo paškega sira, pohod v narodnem parku Paklenica in mnogi drugi.

velika noc 11
Foto: Turistična skupnost Zadarske županije (www.zadar.hr)

Več o Zadru lahko izveste na spletni strani Turistične skupnosti Zadarske županije in spletni strani Turistične skupnosti mesta Zadar.

BRIONI

Če boste velikonočne praznike izkoristili za vikend izlet, vam kot možen predlog ponujamo tudi bližnje in čarobne Brione. Narodni park Brioni sestavlja 14 otokov in otočkov in se lahko pohvali z bogato kulturno-zgodovinsko dediščino.

Največji, najlepši in najbolj obiskan je otok „Veliki Brijun“, na katerega boste prispeli po kratki vožnji z ladjo iz Fažane in, ki ga je najbolje spoznati s turističnim vlakcem ali peš. Izlet po otoku se prične na vzhodni strani, v centralnem Brionskem pristanišču, kjer vas bodo pričakali vodiči in vam podali dodatne informacije in odgovorili na vsa morebitna vprašanja. Del obhoda otoka je zamišljen kot enourna vožnja s turističnim vlakcem ob obali do severnega dela otoka, kjer se nahaja Safari park z avtohtonimi domačimi in eksotičnimi živalmi.

velika noc 12
Foto: Javna ustanova NP Brijuni (www.np-brijuni.hr)

Na obhodu po „Velikem Brijunu“, ki ga lahko tudi prekolesarite ali prevozite z električnim vozilom, pa boste lahko našli tudi druge naravne in kulturne znamenitosti kot so npr. bizantinski Kastrum, stopinje dinozavrov, 1600 let staro olivno drevo, izobraževalni center v stari čolnarni iz časa Avstro-ogrske, mediteranski vrt in druge zanimivosti iz časa skupne republike SFRJ.

velika noc 13
Foto: Javna ustanova NP Brijuni (www.np-brijuni.hr)

Brioni bodo s svojo široko ponudbo lahko ponudili nekaj tako za ljubitelje narave kot tudi za ljubitelje zgodovine in arhitekture. In če se boste odločili za vikend na Brijonih lahko tam tudi prenočite v enem izmed dveh hotelov ali sobah s pridihom bližnje in daljnje zgodovine.

velika noc 14
Foto: Javna ustanova NP Brijuni (www.np-brijuni.hr)

Več si lahko preberete na spletni strani Narodnega parka Brioni.

MALI LOŠINJ

Prazniki na morju so vedno zanimiva ideja in po zimi je morda dobrodošla sprememba, da praznike z najdražjimi preživimo za spremembo na soncu in na sprehodu ob morju in njegovih dišavah.

velika noc 15
Foto: Turistična skupnost mesta Mali Lošinj

Kot nalašč za to Lošinj ponuja sprehode ob morju, pohode po številnih gozdnih poteh, športne aktivnosti ali pa le miren oddih na otoku. Otok tako ponuja preko 250 kilometrov sprehajališč in poti na katerih lahko spoznate skrivnosti Lošinja. Odpravite se od uvale Borik, preko obsijane Sunčane uvale, dotaknite se Anuncijate (Annunziata) in vstopitev v uvalo Čikat.

Ko boste na otoku obiščite ter se prepustite vonjavam v Miomirisnem otoškem vrtu – drevesnici zdravilnih rastlin. Hkrati pa obiščite inštitut „Plavi svijet“, posvečen zaščiti morja in življenja v njem, kjer lahko posvojite tudi delfina. In, ko smo ravno pri delfinih jih lahko srečate tudi v živo na „Dolphin Watching Tour“, izletu s čolnom za opazovanje delfinov – mimogrede pa lahko delfine občudujete tudi v morju ob prej omenjenih Brionih.

velika noc 16
Foto: Blue World Institute / Blue World Ltd. (www.dolphin-watching.com)

Tako je tudi Lošinj primerna izbira za daljši vikend v času izven sezone, kjer se vikend lahko zapolni z aktivnostmi kot so pohodi po otoku in izleti s čolnom po okoliškem morju in otočkih lošinjskega arhipelaga.  

Več si lahko preberete na spletni strani Turistične skupnosti mesta Mali Lošinj.

PREBERITE ŠE SPOMINSKI CENTER »NIKOLA TESLA«, SMILJAN