STARIGRAD-PAKLENICA – DOŽIVETJA V SVETOVNEM REZERVATU BIOSFERE

Če se napotite z jadransko avtocesto proti jugu Hrvaške, bo eno mesto zagotovo zajelo vse vaše čute. Tam kjer se Velebit odpre v morje prek veličastnih kanjonov Velika in Mala Paklenica, na nežni obali ob vznožju mogočne gore, se nahaja Starigrad-Paklenica (v bližini Zadra). Na tisoče potokov so ustvarili čudovite naravne prodnate plaže s pogledom na vrh Velebita. Že v nekaj minutah hoje od obale vstopate v planinski svet Nacionalnega parka Paklenica. Pakleniška riviera je kraj, ki odlično združuje morje in gore, zgodovino in sedanji čas ter sproščenost z pustolovščino.

paklenica-1S

Ali ste vedeli, da so bukovi gozdovi NP Paklenice navedeni na Unescovem seznamu svetovne dediščine in da je Velebit razglašen za svetovni rezervat biosfere? To veliko govori o lepoti, bogastvu in raznovrstnosti narave Pakleniške riviere. V NP Paklenici je več kot 150 km urejenih pohodniških poti. Namestitev boste našli v enem izmed številnih penzionov, apartmajev, kampov in majhnih družinskih hotelov ob morju, iz katerih je enostavno obiskati pohodniške poti ali se sprehajati po parku.

paklenica-7S

Znano je tudi, da ima Paklenica enega najbolj kakovostnih naravnih plezališč v Evropi. Nahaja se v kanjonu Velike Paklenice, le 2 km oddaljeno od centra mesta Starigrad-Paklenica in obiluje s plezalskimi stezami različne teže za vse starosti. Če potrebujete pomoč, napotke ali opremo za to avanturo, imate na voljo lokalne agencije. V času svojega bivanja v Paklenici NP ne zamudite obiskati podzemnega mesta Paklenica, jamo Manita, razgledno točko Paklarić, starega paklenskega mlina, mirila ….

paklenica-4S

Pred nami je najboljši čas za obisk Paklenice. Vročina je padla, množice so se zmanjšale in narava je okrašena z barvami jeseni. Po suhem poletju potoki Velike in Male Paklenica spet navdušujejo z obilico vode in v zraku se čuti mešanica morja in gozda, popolno!

paklenica-8S

Za vaš obisk v Paklenici lahko izbirate med naslednjimi dogodki:

09.-14.09. Highlander Velebit – prvo gorsko pohodniško tekmovanje dolgo 104 km, ki bo potekalo skozi dva nacionalna parka – Severni Velebit in Paklenica  www.highlander.rocks

23:09. Dan evropske dediščine – organiziran enodnevni obisk bukovih gozdov v Paklenici ob vključitvi na Unescov seznam svetovne dediščine

14.-20.10. Dnevi NP Paklenica, brezplačen vstop v Park 14. in 19. oktobra in Tradicionalno kolesarsko tekmo Zadar-Paklenica 20.10.

paklenica-2S

Riviera-Paklenica bo gotovo prigrabila vašo pozornost z bogastvom dejavnosti in izletov. Po morju vas peljejo v kanjon reke Zrmanja, ponujajo pustolovščine na dveh kolesih (širše območje je bogato s stezami MTB), lahko spoznate vse čare južnega Velebita na izletu Velebit Photo Safari. Ohranili so edinstveno kulturno dediščino – „mirila“, izvedite, kje ležijo duše velebitskih pastirjev!

paklenica-3S

Uredili so spominski prostor „Winnetou“ z razstavo, posvečeno Charlesu Mayu in filmi o  Winnetou-ju, ter vas popeljejo do nepozabnih filmskih lokacij. Za največje oboževalce Winnetouja že pripravljajo tradicionalno srečanje ob 50. obletnici snemanja zadnjega filma te legendarne serije (V dolini smrti, 1968). Dogodek z izredno bogatim programom in gosti bo potekal od 21. do 26. maja 2018. – svetujemo, da ne zamudite!

paklenica-13S

Intenzivno doživetje narave je treba zagotovo dopolniti s kulinaričnimi užitki. Predlagamo ražo z blitvo na dalmatinski ali klapavice iz podvelebitskega kanala, morda nekatere mesne specialitete, dopolnjene z aromami velebitskih rastlin .. možnosti so neomejene!

paklenica-10S

Dobrodošli v Riviera Paklenica! www.rivijera-paklenica.hr

paklenica-6S

Turistička zajednica

Općine Starigrad

Trg Tome Marasovića 1

23244 Starigrad-Paklenica

info@rivijera-paklenica.hr

www.rivijera-paklenica.hr

Autori fotografija: Andrija Karli, Aleksandar Gospić, Marin Majo Marasović, Ivan Čorić, arhiva HTZ, arhiva JU NP Paklenica, arhiva TZO Starigrad