“Ninska šokolijada”, 16.7.2023, Nin

Bi radi poskusili „šokol“ – edinstveno ninsko specialiteto in izvedeli, kako se jo pripravi?! Čeprav jo boste našli v skoraj vsaki restavraciji na tem območju, je obisk Ninskega festivala „Šokolijade“ veliko več kot to.

Zgodba se vsako leto začne že na začetku leta, ko se meso za pripravo te poslastice razdeli prijavljenim tekmovalcem, konča pa julija, ko se izberejo najboljši.

Mimogrede, šokol – za pripravo katerega so zelo pomembni kakovostno svinjsko meso, ninska sol, začimbe, pa tudi lokalna zelišča »z okusom« ninske burje – je suhomesnati izdelek prepoznavnega okusa. Svinjski hrbet najprej za nekaj dni položimo v morsko sol, nato ga potopimo v kuhano rdeče vino in začinimo z različnimi začimbami. Ostalo je prepuščeno vplivom dima in vetra, pa tudi receptu, katerega tajnost zagotavlja dejstvo, da se prenaša ustno, brez pisnih sledi. Zato je zmaga na ninskem festivalu stvar prestiža, samo tekmovanje pa turistično zelo zanimivo in zelo okusno. Dober apetit!

Več na: TZ NIN

Morda vas bo zanimalo: Festival soli

Foto: TZ Nin