KORČULA – SPOZNAJTE PLES VITEZOV

Le kdo ne pozna »zgodbo« o Korčuli in legendarnem Marku Polu. Ste pa že slišali za Moreško? Moreška je romantični viteški ples z meči, ki vas popelje v starodavne čase in obuja stare legende. Podobni plesi so se izvajali po celotnem Mediteranu, a so skozi stoletja izginili medtem ko so se na Korčuli globoko ukoreninili in postali način življenja, druženje, identiteta in simbol borbe za svobodo. S plesom obudijo legendo o boju med vojskama črnega in belega kralja za princeso Bulo, katero je ugrabil sin črnega kralja Moro. Po divjem spopadu z meči, zmaga beli kralj in osvobodi princeso. Spopad z meči spremlja bojna koračnica, ki jo igra pihalna godba.

Utrinki z viteških plesov. Foto: Lujo Frlan

Poleg najbolj popularnega viteškega plesa Moreška, se je po korčulanskih vaseh ohranilo kar šest različnih vrst viteških plesov-kumpanij, ki jih domačini danes še vedno ohranjajo in prenašajo na mlajše generacije.

Utrinki z viteških plesov. Foto: Lujo Frlan

Poleg tradicije, otok Korčula ponuja še nekaj zakladov in če se v vam skriva tudi nekaj hedonista je Korčula otok, kjer se vsekakor dobro je in pije, saj za razliko od ostalega dela Dalmacije, ki je znana po črnih vinih, Korčula gradi svojo zgodbo na belih suhih vinih, najbolj znani sorti pa sta  Grk in Pošip. Čeprav je življenje na otoku vedno bilo zelo skromno, in je takšna tudi prehrana njegovih prebivalcev se je kljub temu razvila zelo okusna in raznovrstna domača kuhinja. Oljčno olje pa je temelj vsakodnevne prehrane. V Veli Luki lahko obiščete sodobno oljarno Zlokić, ki jo je vredno vredno obiskati že zaradi poučne etnografske zbirke o oljkarstvu na otoku skozi čas.

Če pa ste navdušeni pohodniki je Korčula kot gorat in gozdnat otok, prav tako zelo primerna za pohodnike. Ture pešačenja lahko pričnete v sedmih krajih: v Korčuli, Čari, Pupnati, Račišću, Blatu, Žrnovi in Lumbardi.

Utrinki z viteških plesov. Foto: Lujo Frlan

Pa še namig!

Če bi radi našli pravi mali obmorski zaklad, ga najdete le 20 minut vožnje z ladjo iz centra mesta, in sicer otok Proizd, ki vas bo navdušil z belino svojih plaž, neokrnjeno naravo in turkiznim morjem.

Utrinki z viteških plesov. Foto: Lujo Frlan

Še več o Korčuli lahko najdete na:

Moreška viteška igra:

https://www.youtube.com/watch?v=g3GZReMaGxY

O vinih s Korčule:

http://www.visitkorcula.eu/enologija.htm

O oljih s Korčule:

http://www.uljarazlokic.com/uljara_zlokic.asp