SPOZNAJTE “ZELENI PRSTAN” – INTERVJU – GA. RUŽICA RAŠPERIĆ, DIREKTORICA TZ ZAGREBŠKE ŽUPANIJE

V našem tokratnem intervjuju smo se pogovarjali z go. Ružico Rašperić, direktorico Turistične skupnosti Zagrebške županije.

  1. Spoštovana direktorica, bi nam lahko na kratko predstavili Zagrebško regijo?

Zagrebška županija, popularno imenovana tudi »zagrebški zeleni prstan«, se nahaja v osrednjem delu severozahodne Hrvaške. Glede na površino je šesta, glede na naseljenost pa druga največja hrvaška županija. Danes je ena od najhitreje rastočih domačih regij zaradi svoje bogate zgodovine, tradicije, kulture, ohranjene narave in kulinarične ponudbe. Zahvaljujoč svoji prekrasni živopisani pokrajini je še posebej zanimiva turistična destinacija. Okolica Zagreba je lokacijsko vezana na glavno mesto Zagreb, eno največjih turističnih središč, za katerega zanimanje turistov iz leta v leto hitro narašča in prav to je glavni adut Zagrebške županije. Turizem Zagrebške županije je izletniško zasnovan. Poleg narave in kulture so naše glavne prednosti tudi podeželske kmetije, vinske ceste, kolesarstvo, športni in nakupovalni turizem.  Veliko število zanimivih prireditev (okrog 300) pritegne mnogo obiskovalcev. Največji potencial vidim v prepoznavnosti proizvodov v ruralnem prostoru in ideji bivanja na podeželju, t.i. v naravi.

zeleni-prstan-1S

  1. Postajate pomembna kolesarska regija. Kaj predlagate slovenskim gostom, ki bi želeli na dveh kolesih raziskovati zagrebško okolico?

Velika ponudba kolesarskih stez in poti v Zagrebški županiji lahko zadovolji širok spekter rekreativnih kolesarjev vseh starsotnih skupin. V naši županiji so kolesarske steze številne in so dokaj dobro urejene.  V preteklih letih je TSZŽ izdala 13 zemljevidov kolesarskih stez, (v skupni dolžini 1317 km, dostopni so v naši pisarni in na spletni strani). Regionalna razvojna agencija Zagrebške županije je v sodelovanju z nami in lokalno TS izdelala kolesarsko turistično pot Zagrebške županije, v dolžini 207 km.

zeleni-prstan-2S

Turistom kolesarjem je potrebno zagotoviti tudi kvalitetno vzdrževalno podporo. Na področju devetih mest v treh občinah je s tem namenom postavljeno 12 servisnih postaj, s podstavki za kolesa, katere so uporabniki sprejeli zelo pozitivno.  Prav tako je dobro sprejeto 12 solarnih postaj, ki za delovanje koristijo sončno energijo ter nudijo možnost polnjenja mobitelov in pametnih tablic.

  1. Predlagate kakšno avtohtono specialiteto, ki jo moramo poiskusiti na tej poti?

Zagrebška županija bo vsakemu gostu ponudila potreben mir in uživanje v prečudoviti pokrajini pa tudi odlično pristno domačo hrano ter vrhunska vina. Okušate lahko številne tradicionalne specialitete kot so domača šunka pečena v kruhu, samoborska salama s svežim kravjim sirom, sarmice v kislem zelju ali katero od domačih sladic kot so na daleč poznana samoborska kremšnita, rudarska greblica, plešiviški copanjak, vrbovška pera ali Jelačić šnite. Turistična skupnost Zagrebške županije se je leta 2016 vključila v projekt »Okusi hrvaške tradicije« – »Okusi zagrebške okolice«, ki predstavlja avtohtono in tradicionalno hrano v gostinskih objektih.

zagreb-9S

  1. Kaj je tisto, kar slovenski gost ne sme izpustiti ob obisku Zagrebške regije?

Zagrebška regija je področje neverjetno velikega bogastva dediščine in naravnih lepot. (veliko število zaščitenih naravnih področij, dva parka narave, Medvednica in Žumberak – Samoborsko gorje ter edinstveni ornitološki rezervat Crna Mlaka). Gozdovi in gore so prepletene s številnimi planinskimi, kolesarskimi in pohodniškimi potmi. Tu se nahaja tudi obnovljeni rudnik Sv Barbara v Radah z rudarsko- poučno stezo ter Grgosova jama (zaščiteni geomorfološki naravni spomenik) v vasi Otruševec.

zagreb-ogrlica-2S

Vikend izletniki bodo svojo destinacijo lahko izbrali med 40 izletnimi točkami ter družinskimi kmečkimi turizmi. Tu so še tri vinske ceste na območju Plešivice, Zeline in Samoborja. To je področje izjeno bogate kulturno-zgodovinske dediščine. V stoletjih so nastajali številni spomeniki, ki spominjajo na njegovo bogato preteklost: dvorci, gradovi, kurije, bogata starodavna sakralna dediščina in podobno.

zagreb-2S

  1. Na vaših treh vinskih cestah Plešivica, Samobor in Sveti Ivan Zelina pridelujete odlična Obstaja kakšno izmed njih, ki še posebej izstopa glede na svojo kvaliteto in mednarodne nagrade?

Ena od posebnosti tega področja so vsekakor vinogradi in vinske kleti. V Zagrebški županiji je skupno 972,42 hektarjev vinogradov, ki spadajo med cenjena vinorodna območja v državi. Poseben poudarek je na tradicionalnih sortah vinske trte kot so Portugizec Plešivica in lokalna Zelina, ki so zaščitene znamke Zagrebške županije. Vsekakor je potrebno omeniti tudi avtohtono moslaviško vrsto –Škrlet, ki jo lahko poskusite na področju Ivanić-Grada. Zadnjih nekaj let je vse bolj popularna tudi proizvodnja penine. Največja koncentracija kvalitetnih penin je na pobočjih Plešivice nad Jastrebarskim, odlične so tudi tiste s področja Šember, Kurtalj in Ivančić. Poznavalci trdijo, da se penine družine Tomac lahko postavijo ob bok najpomembnejšim imenom pokrajine Champagne – bili so prvi na svetu, ki so začeli proizvodnjo penine iz vina iz amfor.

zeleni-prstan-4S

  1. Kakšne so namestitvene možnosti regije?

Zagrebška županija razpolaga z raznoliko ponudbo namestitvenih kapacitet glede na željo gostov. Na področju županije imamo 12 hotelov, nekaj hostlov, veliko število zasebnih namestitev, počitniških hiš ter kmečkih turizmov. Omeniti moramo tudi Kamp Zagreb v Sveti Nedelji. V celoti razpolagamo s skoraj 3000 namestitvenimi kapacitetami (ležišči). V devetih mesecih 2018 je glede na podatke sistema eVisitor v Zagrebški županiji zabeležena rast prihodov gostov za 38% (95.808 prihodov) in nočitev za 31 % (159.550 nočitev). Na povečanje števila nočitev ja zagotovo vplivala tudi bližina mesta Zagreb, ki je eno od večjih turističnih središč ter otvoritev novih hotelskih kapacitet v Veliki Gorici in Jastrebarskem.

zeleni-prstan-3S

To leto smo prav tako izdali novo brošuro Namestitev, kmečki turizem, izletne točke. V brošuri se nahaja veliko število koristnih informacij o namestitvenih objektih, hotelih, apartmajih in hišah ter o izletnih točkah Zagrebške županije.

Za prijeten intervju in čas se najlepše zahvaljujemo ge. Ružici Rašperić ter njenim sodelavcem, ter jim želimo uspešno delo in sezono s čimveč obiski gostov v “zelenem prstanu Zagreba”.