OBISK VREDEN TISOČ SLIK – INTERVJU – g. Dalibor Cvitković, direktor Turistične skupnosti Mali Lošinj

V našem novem intervjuju smo se pogovarjali z g. Daliborjem Cvitkovićem, novim direktorjem Turistične skupnosti Mali Lošinj. 

  1. Kakšne delovne sposobnosti zahteva delo direktorja Turistične skupnosti Lošinj? Predvidevam, da je potrebno veliko izkušenj s področja turizma, veliko dobrih rezultatov ter ljubezni do turizma. Povejte nam kaj več o tem.

Predvsem je ključno, da imate radi svoje delo. Menim, da je to pomembno v vsakem poslu, v turizmu pa je to še bolj poudarjeno, saj gre bolj za poslanstvo, ki ga opravljate 24 ur vsak dan. Mogoče je tistim, ki smo rojeni na Lošinju to celo lažje, saj imamo turizem »v krvi« in že od malih nog opravljamo razna dela na tem področju kot so na primer postrežba zajtrka v zasebni namestitvi, delo na hotelskih recepcijah in v turističnih kampih. Tako nekako se je začela moja turistična pot, po končani fakulteti za hotelirstvo pa sem se zaposlil v Turistični skupnosti, kjer na različnih področjih delujem že 17 let.

losinj-DB-S2

Dobršni del turističnih rezultatov otoka Lošinj vsekakor leži v odprti komunikaciji med vsemi njenimi deli, pri tem pa seveda mislim tudi na močno povezanost z lokalnim prebivalstvom. Menim, da mora biti oseba na tem delovnem mestu odprta, kooperativna, tolerantna, polna razumevanja, obenem pa energična, proaktivna, inovativna in kreativna v oblikovanju turističnih doživetij. Veliko tovrstnih izkušenj sem pridobil v sodelovanju z mojima predhodnicama. To sta bili direktorici Dunja Spišić in Đurđica Šimičić, moram pa se seveda zahvaliti tudi mojim sodelavkam v pisarni s katerim odlično sodelujem in so mi v veliko oporo.

  1. Turizem v Lošinju je v zadnjih letih dosegel zavidanja vredne rezultate, osvojili pa ste tudi veliko število pomembnih nagrad. Kako nameravate razvijati turistično ponudbo v Lošinju in kakšne cilje ste si zastavili?

Nameravamo nadaljevati razvoj turističnih prednosti otoka Lošinj. V mislih imam predvsem klimo in naravne lepote otoka skozi katere razvijamo več oblik turizma. Eden od pomembnejših segmentov je zdravstveni turizem, ki je povezan z začetkom turizma na Lošinju. Prvi turist je otok obiskal 21. januarja 1885. To je bil sin doktorja Conrada Clar-a, ki je bolehal za astmo. Po treh tednih bivanja na otoku je popolnoma ozdravel, to pa je botrovalo nadaljnjim raziskavam vpliva otoške bioklime na zdravljenje bolezni dihalnih poti. Leta 1892 sta bila Mali in Veli Lošinj tako proglašena  za klimatski zdravilišči. Tudi danes nadaljujemo z razvojem zdravstvenega turizma, predvsem z večjim vlaganjem v infrastrukturo zdravilišča v Velem Lošinju. Kot del zdravstvenega turizma se predvsem posvečamo aktivnostim na prostem, razvijamo kulinarično ponudbo s ciljanimi programi aktivnih počitnic in zdrave prehrane itd. Skratka nekakšne svojevrstne “well-being” počitnice za telo in dušo.

Razvijamo tudi kulturni turizem in ga povezujemo z našo bogato kulturno dediščino. K temu je pomembno prispevalo odkritje bronastega kipa Apoksiomen in odprtje Muzeja Apoksiomen. Razvili smo številne turistične programe kot so antična kuhinja, antične plovne poti, Apoksiomenova naravna kozmetika, Apoksiomenove in antične kulturne poti in podobno. Poskušamo ovrednotiti naše običaje, še posebej našo pomorsko zgodovinsko dediščino. Z oživljanjem in predstavitvijo zgodovinske in kulturne zapuščine lošinjskega pomorstva želimo ohraniti ter turistično osmisliti ta del lošinjske preteklosti.

losinj-DB-S3

Eden od glavnih namenov vsake turistične organizacije je podaljšati turistično sezono na raven celega leta in mislim, da je Lošinj na zelo dobri poti do tega cija. K temu veliko pripomorejo prav nove posebne oblike turistične ponudbe. Lošinj je že leta 2006 začrtal svojo vizijo v turizmu in na prvo mesto postavil ohranjanje narave, okolja in naravne dediščine ter v vse to vključil lokalno skupnost, izobraževanje in inovacije.

  1. Zelo malo je Slovencev, ki Lošinja še niso obiskali. Povejte nam kakšne novosti v vaši ponudbi bi priporočili slovenskim gostom.

Tako je. Slovencem smo zelo dobro poznani in prav slovenski gostje predstavljajo kar 26 odstotkov naših skupnih prihodov in nočitev. Vsako leto v sodelovanju z našim turističnim gospodarstvom oblikujemo novosti v naši turistični ponudbi.

Letos gostimo enega izmed večjih športnih dogodkov na Hrvaškem. Gre za dogodek Mercedes-Benz UCI Muntain Bike World Cup Lošinj 2018. To je svetovno prvenstvo v spustu oz. “downhill-u”, ki bo potekal na strminah nad mestom Veli Lošinj od 19. do 22. aprila 2018. Na tekmovanju bo nastopilo 300 tekmovalcev iz vseh koncev sveta, poleg njihovega spremstva pa pričakujemo še približno 5.000 – 10.000 gostov. Moram poudariti, da bodo slike tega tekmovanja obšle kar 100 držav sveta, imamo pa tudi najavo 200 tujih novinarjev. Posebnost tekmovanja je sodelovanje dveh organizatorjev, dveh športnih klubov iz Hrvaške in Slovenije – MTB Trbovlje in lokalni klub AK Lošinj.

losinj-DB-S1

Slovenske goste v predsezoni čakajo tudi številni drugi kulturni, športni in kulinarični dogodki. Od 25. aprila do 12. maja bo potekala 12. Fešta lošinjske kuhinje, sledi festival “Apoksiomen na otoku vitalnosti”, 6. Festival aromaterapije in glasbeni Mednarodni festival “Meha” v maju. V poletnih mesecih ponujamo bogat poletni program v vseh krajih lošinjskega arhipelaga. September je v znamenju morja, pomorstva in ladjedelništva saj v tem času od 8. do 23. septembra poteka festival “Z lošinjskimi jadri okrog sveta”, ki ga bogatijo številne regate tradicionalnih plovil, kulinarične posebnosti “Jedi lošinjskih kapetanov”, koncerti, predstavitve, razstave, delavnice in druga dogajanja.

V sodelovanju s švicarskim podjetjem Bikeplan delamo tudi na projektu Razvoja kolesarkega turizma na Lošinju. Na tem področju nas v naslednjih letih čakajo velika vlaganja v kolesarske steze, izgradnjo “trail“ centra, kolesarskega servisa, razvoj javnega prevoza prilagojenega kolesarjem, signalizacijo in izdelavo mobilnih aplikacij. Verjamemo, da bo to še dodatno vzpodbudilo obisk otoka, še posebej slovenskih gostov, ki so poznani ljubitelji kolesarstva in bivanja v naravi.

losinj-DB-S5

Kar se tiče ostalih infrastrukturnih vlaganj nas v bodoče še čaka investicija v povečanje letališča Lošinj, izgradnja eko-marine, sisitemsko vlaganje v dvig kvalitete nastanitev in otvoritev Muzeja znanosti o morju. Koncem 2018 bo Lošinj bogatejši še za eno novo turistično atrakcijo. V teku je namreč rekonstrukcija in ureditev lošinjskega tovornega »jedrenjaka« (tovorne jadrnice) tipa »loger«, ki bo privezan v lošinjski luki (pred muzejem Apoksiomen) in bo prvi plovni interpretacijski center na Jadranu.

  1. Lošinj se danes predstavlja z novo marketinško identiteto. Nam jo lahko na kratko predstavite?

Z novo reklamno kampanjo smo začeli leta 2008. Osnovana je na vizualnem pristopu in sloganu: »1 visit is worth 1000 pictures”. Naši oblikovalci v podjetju Kuharić & Matoš so se malce poigrali z znanim izrekom, da slika pove več kot tisoč besed in tako želeli poudariti da je en obisk vreden tisoč slik. Celoten projekt temelji na novi vizualizaciji, ki poudarja prednosti turistične ponudbe Lošinja, to pa so zdravje, kultura, aktivne počitnice, kulinarika, naravne lepote ter posebnosti lošinjskega arhipelaga.

losinj-DB-S4

V okviru tega projekta smo oblikovali tudi nov “image” katalog, ki je vizualno in tekstovno prilagojen različnim jezikom oz. trendom različnih tržišč. Prav tako prihaja nova, tematsko razdeljena, linija reklamnega tiska, ki pokriva dogajanja, kulturo, zdravje, kulinariko, plaže in aktivne počitnice. Poleg tiskanih in digitalnih materialov na novo urejamo tudi našo spletno stran www.visitlosinj.hr, ki je od sedaj prilagojena novim trendom in modernim tehnologijam.

Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil tudi našim sokrajanom, ki so kot modeli sodelovali v ustvarjanju novih področnih fotografij. Vseh 30 je namreč sodelovalo prostovoljno in s tem pomembno prispevalo k pristnosti našega projekta.

Za konec pa še enkrat iskreno povabilo slovenskim gostom. Tudi letos obiščite otok Lošinj, otok vitalnosti, saj…

losinj-DB-S6

Nov katalog TZ Mali Lošinj je na voljo v slovenskem jeziku na povezavi https://goo.gl/boQQqc.

Za namenjen čas in prijeten pogovor se najlepše zahvaljujemo g. Daliborju Cvitkoviću, ter njemu in njegovim sodelavkam v TZ Mali Lošinj želimo uspešno sezono in mnogo novih ter zadovoljnih gostov.