NOVI, MLADI VAL HRVAŠKEGA TURIZMA – INTERVJU – ga. Ivana Matušan, direktorica Turistične skupnosti mesta Rab

V tokratnem intervjuju smo se pogovarjali z go. Ivano Matušan, direktorico Turistične skupnosti mesta Rab, ki je predstavnica novega, mladega vala na odgovornih pozicijah v kvarnerskem in hrvaškem turizmu.

  1. Kakšne so vaše izkušnje na področju turizma in kako je prišlo do tega, da ste tako mladi prevzeli ta odgovoren položaj?

Za turizem živim že od malih nog, prihajam iz družine, ki je dolgo časa oddajala namestitev v svojem gospodinjstvu. Turiste smo v našem domu pogosto doživljali kot del družine. Starši so začeli svojo kariero v  Imperialu d.d. Rab, vendar so se v devetdesetih letih prejšnjega stoletja odločili za zasebno podjetje v restavraciji, kjer sem delala tudi sama.

TS-Rab-Ivana-Matusan-2S

Po vpisu na Fakulteto za turizem in gostinstvo je bilo jasno, da bo turizem moje poslanstvo in moj kruh. Po opravljenih različnih jezikovnih tečajih sem z licenco turističnega vodnika in vodje podružnice turistične agencije počasi, a varno oblikovala svojo kariero. V študijskem obdobju sem bila zaposlena v zasebnem hotelu v Rabu. Začela sem z delom na recepciji in zelo hitro prišla do vodje oddelka za prodajo in trženje. V hotelskem poslu sem bila šest let in ravno, ko sem  razmišljala o novih izzivih in spremebah se je odprl razpis za delovno mesto direktorja urada TZG Rab. Četudi je to pomenilo, da zapustim zasebni sektor in vstopim v skoraj neznane vode v javnem sektorju, sem to spoznala kot priložnost za napredek in osebno rast. Ne le to, spoznala sem tudi priložnost, da naredim nekaj novega za destinacijo v kateri živim.

  1. Ali obstaja kakšna nova naložba, ki bi povečala kakovost hotelske, zasebne in kamp namestitve?

Rab trenutno doživlja renesanso svoje turistične ponudbe. Z vrsto naložb v hotelske objekte največjega otočnega podjetja  Imperial d.d.- Valamar in hotela ARBIANA, se turistična ponudba spreminja in dviguje na višjo kakovostno raven. Po mojem mnenju se bodo investicije nadaljevale in spreminjale podobo otoka Raba. Verjamem, da bodo z napovedano ponovno kategorizacijo družinske nastanitve, naši zasebni lastniki še več investirali, čeprav so že zdaj vložili veliko in izboljšali ponudbo našega otoka.

TS-Rab-Ivana-Matusan-5S

Poleg naložb v nastanitvene objekte, v mestu Rab zelo veliko vlagamo v izboljšanje bivanja turistov na otoku, pri čemer Turistični skupnosti izjemno pomagata mesto Rab in “Pučko otvoreno učilište Rab” s katerima smo partnerji v večini projektov. Skozi dogodke, kot so Velika noč na Rabu, “Kantuni”, “Rabska fjera”, “Rab jazz fest”, “Kanata” in “Najlepši otočni advent”, se trudimo tako zabavati kot tudi izobraževati naše goste.

TS-Rab-Ivana-Matusan-7S

  1. Kaj lahko pričakujemo od turistične ponudbe otoka Raba v prihodnje, v kateri smeri se boste razvijali? Kaj mislite, da je glavna primerjalna prednost otoka Raba?

Vse navedeno v prejšnjem odgovoru bo destinacijo popeljalo na  visoko kakovostno raven čez približno devet mesecev, saj se naša turistična sezona tradicionalno začenja za Veliko noč in traja do sredine novembra, in med Adventom znova zaživi. To je izvrstno za otok, katerega je mogoče doseči le s trajektom ali ladjo, vendar ne razmišljamo o ovirah, ampak se trudimo, da bi naša sezona trajala čim dlje.

TS-Rab-Ivana-Matusan-6S

Navesti le eno  primerjalno prednost naše destinacije je težko, ker sem tudi sama rojena v Rabu in zdaj še direktorica urada Turistične skupnosti Rab, vendar želim poudariti izjemno ugodno rabsko mikroklimo, in v veliki meri neokrnjeno naravo, ki daje Rabu veliko prednost kot turistični destinaciji (množica naravnih in neokrnjenih plaž). O ostalih primerjalnih prednostih bi lahko še dolgo govorila, vendar bo bolje, da se tukaj ustavimo, tako da intervju ne traja predolgo 🙂

TS-Rab-Ivana-Matusan-8S

  1. Ali lahko najavite nekaj najbolj zanimivih dogodkov v tem turističnem letu, ki bi jih lahko priporočili slovenskim gostom?

Zagotovo bi priporočala naš novodobni gastro-kulturni dogodek »Velika noč na Rabu«, s katerim odpiramo turistično sezono, potem “Kantune” – urbano kulturno-zabavno prireditev, ki bo potekala junija, tradicionalno “Rabsko fjero” v juliju, “Rab jazz festival v septembru. S “Kanato” konec septembra označujemo konec programa Svetovnega dneva turizma in še “Najlepši otočni advent”, obdobje, ko Rab dobi poseben, zimski čar.

TS-Rab-Ivana-Matusan-4S

  1. Rab je bil vedno znan po svoji odlični gostinski ponudbi, vendar pa kulinariki zahtevajo nenehno prilagajanje trendom in okusom potrošnikov. Ali obstaja kakšen napredek, nove restavracije in gostinci, ki ponujajo odlično avtohtono ponudbo?

Rabski gostinci so res posvečeni svojemu delu, kar ni čudno, saj bo Rab kmalu praznoval 130 let organiziranega turizma in ta tradicija se vsekakor pozna. Naši kuharji so zelo cenjeni in restavracije se borijo za vsakega odličnega kuharja, in tudi ko zaprejo svoje objekte, ne počivajo niti za trenutek, saj morajo pripraviti nove kulinarične dobrote za svoje bodoče goste.

TS-Rab-Ivana-Matusan-3S

Vsako leto se odprejo nove restavracije in opazna je rast kakovosti, tako da Rab ne zaostaja za drugimi destinacijami kar zadeva gastronomsko ponudbo. Poleg domače kuhinje, se spremljajo tudi trendi, tako da boste našli na otoku odlične ribje restavracije rib z vrhunsko ponudbo rib, hkrati pa tudi kakšno dobro pico in mnoge druge »street food« lokacije.

TS-Rab-Ivana-Matusan-9S

Za namenjen čas in prijeten pogovor se najlepše zahvaljujemo ge. Ivani Matušan ter ji želimo uspešno delo in uspešno tako prihajajočo kot tudi prihodnje turistične sezone.